Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jaki(e) obiektyw(y) do 1000d - dylemat przed zakupem

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Trochę nie na temat, ale jednak powiem. Jeżeli fotografia Cię na serio wciągnie to po przesiadce z 1000D na xxxD, moim zdaniem będziesz czuł niedosyt.
    Cos o wciaganiu :-) He, fotografuje od... 1988 roku mniej wiecej a wlasna ciemnie urzadzilem okolo 1990 roku :-) Glownie ludzie i widoki. Nie sile sie na artyzm. Dbam, by fotki byly dobre technicznie i dobrze skomponowane. Nazwalbym siebie fotografem-kronikarzem :-)

Pierwsza cyfrowke kupilem w 2003 i byl to super moim zdaniem Canon G3... Potem byly inne kompakty (G6, G7) i zawsze przedkladalem wygode uzytkowania nad zabawe z ciezkimi body i obiektywami (w pamieci mam zabawe z lustrzanka analogowa i zabawe z trzema a w porywach z czterema stalkami). Ale widze, ze kompakty znalazly sie w martwym punkcie, z jakoscia "generowanych" przez nie fotek nie jest wcale lepiej (a czesto gorzej) niz w starenkim G3 (4mpx) o G6 nie wspominajac. Producenci kompaktow sciagaja sie teraz na megapixele, stad decyzja o pierwszym lustrze. :-)
    Z tych doswiadczen z zamierzchlem przeszlosci wynika tez moja "tesknota" do minimalizowania ilosci sprzetu i jego masy (obiektywow, przystawek, filtrow, lamp itp itd). To nie dla mnie (jeszcze?).

Dlatego pytam praktykow o 18-200mm w kontekscie dwoch obiektywow kitowych, ktore sa lekkie i trzymajac 1000d z podpietym do niego obiektywem kitowym 18-55 mam wrazenie, ze jest to sprzet wlasnie dla mnie (nie za ciezki, nie za duzy, w sam raz). Ale wiem z wlasnego doswiadczenia z zamierzchlej przeszlosci, ze 18-55 to stanowczo za malo... wiec odrazu bym dokupil 55-250, zyskujac 50mm na ogniskowej (a wlasciwie 80mm) w stosunku do 18-200 ale traca na porecznosci calego zestawu. :-( Zreszta 18-200mm wazy az 600g (18-55 200g).
    Tylko nie zrozumcie mnie zle, masa obiektywu nie jest dla mnie najwazniejszym z kryteriow! :-)

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Kup samego kita, cena nie wielka, pobaw się, popstrykaj. W pewnym momencie będziesz czuł, że cię coś ogranicza, albo światło, albo ogniskowa, albo mały zakres ogniskowych itp. Wtedy będziesz wiedział co kupić, aby kupić raz a dobrze. Taka moja rada...
    Wiem na 100% ze 18-55mm to bedzie za malo dla mnie na poczatek. Na poczatek musze miec zakres 18-200, stad moja rozterka.

Teraz tak mysle, ze np. fotografujac impreze rodzinna 18-55 IS w zupelnosci wystarczy, a do wyjsc w teren przydalby sie 18-200, juz sam nie wiem ktora kombinacje wybrac.

pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez gresiek ; 01-05-2009 o 16:09 Powód: Automerged

Uprawnienia umieszczania postów