Strona 62 z 66 PierwszyPierwszy ... 12526061626364 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 659

Wątek: ile za zdjęcia?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

rozumiem że to miał być żart
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Marne kopie Muchy i Klimta jednym słowem podróby. Ja bym się za to nie brał. Niech sobie do portfolio wklei linki do odnośnych stron z oryginałami.
    rozumiem że to miał być żart
    Ostatnio edytowane przez blink_182 ; 28-10-2010 o 12:49 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 6D, Grip, EF 24-105 F/4 L, EF 70-200 F/4 L IS USM, EF-S 10-22, 580ex II.

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

[QUOTE=mamiyka;886388]Wierny skan niewiernej Velvii ? ;-)
    do zieleni i czerwieni niema (nie było) lepszego.
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Najwyraźniej nie był żartem. Oglądnij "Mother And Child" Gustava Klimta

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[QUOTE=artprof;886416]
    Cytat Zamieszczone przez mamiyka Zobacz posta
    Wierny skan niewiernej Velvii ? ;-)
    do zieleni i czerwieni niema (nie było) lepszego.
    ...żeby nie było,95% życia analogowego przejechałem na różnych odmianach Velvii i ...fajnie podbija kolory,są one miłe w oglądaniu;ale do reprodukcji to wziąłbym raczej Provię...

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Nie rozmydlajcie chłopakowi wątku dyskusjami o Velvii
    A co do podrób Klimta, przecież jak byk stoi w temacie wątku "reprodukcje". Kiepskie czy niekiepskie, to już ocenie nie podlega, ważne żeby blink_182 swoją działkę, czyli zdjęcia, zrobił jak trzeba i uczciwie wycenił.
    Swoją drogą sam jestem ciekaw, ile takie zlecenie jest warte, bo szykuje mi się coś podobnego, z tym że zdjęcia pójdą głównie na www.
    Pozdrówka

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

[QUOTE=mamiyka;886424]
    Cytat Zamieszczone przez artprof Zobacz posta

...żeby nie było,95% życia analogowego przejechałem na różnych odmianach Velvii i ...fajnie podbija kolory,są one miłe w oglądaniu;ale do reprodukcji to wziąłbym raczej Provię...
    Provia i Ektachrom był brany pod uwagę, ale "skanerowiec" uparł sie na Velvię 50 i tak zostało. Po zmianie przestrzeni na cmyk (offset) i tak odbicia "zgasły", a że obrabialiśmy skany z densystometrem w ręku porównując z oryginałem (pastele) i tak diapozytyw miał drugorzędne znaczenie.
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artprof Zobacz posta
    Provia i Ektachrom był brany pod uwagę, ale "skanerowiec" uparł sie na Velvię 50 i tak zostało. Po zmianie przestrzeni na cmyk (offset) i tak odbicia "zgasły", a że obrabialiśmy skany z densystometrem w ręku porównując z oryginałem (pastele) i tak diapozytyw miał drugorzędne znaczenie.
    Ektachrom jest wg mnie jeszcze mniej wierny od Velvii.
    Velvia oprócz podbitych kolorów,podbija też kontrast.
    Nie powiem,mnie taka "cukierkowatość" bardzo leży,ale do naturalności to jej brak w porównaniu z Provią.
    Skoro jednak w ogólnym rozrachunku wyszło in plus,to nie ma o co kopii kruszyć :cool:

___

Blink_182,zorientuj się w cenniku ZPAF-u,ile to może kosztować,podzwoń po kilku miejscach,które takie usługi robią,wyważ swoją jakość prac,bądź konkurencyjny ,byle nie za bardzo ...i jedziesz ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

I skończy się na 1,5k tak jak napisałem w pierwszym poście a „obrazek” wart 50zł tyle ile warte ramy do niego. Na załączonych linkach dodatkowo źle oświetlone. Ja bym obrazy do portfolio dawał bez ram.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    (...)
    Zdjęcia w 1 mieście, niech fotograf wyda na nośnik, odbitki i dojazd 200 zł, zostaje mu na czysto 500. Na ślubie zywność i popitke ma za darmo, żyć nie umierać.
    (...)
    I niestety trzeba się dostosować do konkurencji, albo szukać innej pracy, bo nie każdy jest artystą (uznanym artystą) i sobie żądać ile mu w duszy zagra.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak zwykle wszystko w temacie... Jedni o filmach do analoga - a blink_182 ma robić cyfrą, a Sergiusz o Sztóce. To nie są "marne kopie" ani nawet "zwykłe kopie". Kopia ma wiernie oddawać oryginał, a autorka tych prac mocno zrzynała, a nie kopiowała.
    Do rzeczy.
    Ze ZPAFami i innymi cudami daj sobie spokój. Podejdź do tematu kompleksowo - zastanów się, czy zrobisz wszystkie zdjęcia za jednym podejściem, policz czas na obróbkę, dolicz koszty typu dojazd itp. No i najważniejsze - napisałeś, że to dobry klient - pewnie już coś dla niego robiłeś i wiesz jak płaci. Jak policzysz za dużo, znajdzie sobie kogoś innego i po współpracy. Jak powiesz za mało, to "zepsujesz" rynek sobie i innym. A we własne gniazdo się nie robi. Jeśli babka sama dłubie te obrazki i witraże, to pewnie zrozumie, że Ty nie chcesz wykonać swojej pracy za darmo.
    "zdjęcia po obróbce będę drukował w formacie od A5 do A4" - jeśli mają to być reprodukcje, to najważniejsze będzie odwzorowanie barw. Czyli dodatkowa zabawa.
    Ja za takie zlecenie zawołałbym 1000-2500zł - w zależności od relacji z klientem, przeznaczenia odbitek, wartości fotografowanych obiektów, konkurencji na lokalnym rynku itp. Jak powiesz 10 zł za odbitkę + koszt wywołania, to będzie lipa.
    CanOn Can'tOff

Strona 62 z 66 PierwszyPierwszy ... 12526061626364 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów