[QUOTE=mamiyka;886388]Wierny skan niewiernej Velvii ? ;-)
do zieleni i czerwieni niema (nie było) lepszego.
I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!
Najwyraźniej nie był żartem. Oglądnij "Mother And Child" Gustava Klimta
Nie rozmydlajcie chłopakowi wątku dyskusjami o Velvii![]()
A co do podrób Klimta, przecież jak byk stoi w temacie wątku "reprodukcje". Kiepskie czy niekiepskie, to już ocenie nie podlega, ważne żeby blink_182 swoją działkę, czyli zdjęcia, zrobił jak trzeba i uczciwie wycenił.
Swoją drogą sam jestem ciekaw, ile takie zlecenie jest warte, bo szykuje mi się coś podobnego, z tym że zdjęcia pójdą głównie na www.
Pozdrówka
[QUOTE=mamiyka;886424]Provia i Ektachrom był brany pod uwagę, ale "skanerowiec" uparł sie na Velvię 50 i tak zostało. Po zmianie przestrzeni na cmyk (offset) i tak odbicia "zgasły", a że obrabialiśmy skany z densystometrem w ręku porównując z oryginałem (pastele) i tak diapozytyw miał drugorzędne znaczenie.
I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!
Ektachrom jest wg mnie jeszcze mniej wierny od Velvii.
Velvia oprócz podbitych kolorów,podbija też kontrast.
Nie powiem,mnie taka "cukierkowatość" bardzo leży,ale do naturalności to jej brak w porównaniu z Provią.
Skoro jednak w ogólnym rozrachunku wyszło in plus,to nie ma o co kopii kruszyć :cool:
___
Blink_182,zorientuj się w cenniku ZPAF-u,ile to może kosztować,podzwoń po kilku miejscach,które takie usługi robią,wyważ swoją jakość prac,bądź konkurencyjny,byle nie za bardzo
...i jedziesz ;-)
I skończy się na 1,5k tak jak napisałem w pierwszym poście a „obrazek” wart 50zł tyle ile warte ramy do niego. Na załączonych linkach dodatkowo źle oświetlone. Ja bym obrazy do portfolio dawał bez ram.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Jak zwykle wszystko w temacie... Jedni o filmach do analoga - a blink_182 ma robić cyfrą, a Sergiusz o Sztóce. To nie są "marne kopie" ani nawet "zwykłe kopie". Kopia ma wiernie oddawać oryginał, a autorka tych prac mocno zrzynała, a nie kopiowała.
Do rzeczy.
Ze ZPAFami i innymi cudami daj sobie spokój. Podejdź do tematu kompleksowo - zastanów się, czy zrobisz wszystkie zdjęcia za jednym podejściem, policz czas na obróbkę, dolicz koszty typu dojazd itp. No i najważniejsze - napisałeś, że to dobry klient - pewnie już coś dla niego robiłeś i wiesz jak płaci. Jak policzysz za dużo, znajdzie sobie kogoś innego i po współpracy. Jak powiesz za mało, to "zepsujesz" rynek sobie i innym. A we własne gniazdo się nie robi. Jeśli babka sama dłubie te obrazki i witraże, to pewnie zrozumie, że Ty nie chcesz wykonać swojej pracy za darmo.
"zdjęcia po obróbce będę drukował w formacie od A5 do A4" - jeśli mają to być reprodukcje, to najważniejsze będzie odwzorowanie barw. Czyli dodatkowa zabawa.
Ja za takie zlecenie zawołałbym 1000-2500zł - w zależności od relacji z klientem, przeznaczenia odbitek, wartości fotografowanych obiektów, konkurencji na lokalnym rynku itp. Jak powiesz 10 zł za odbitkę + koszt wywołania, to będzie lipa.
CanOn Can'tOff