Cytat Zamieszczone przez PhobosD2X Zobacz posta
Witam Fotografów :-)

Mam poważny problem. U mnie w małym mieście jest taki jeden "fotograf" co robi za 700 cały ślub i daje do tego 50 zdjęć 10x15. Doradźcie mi co można zrobić żeby podwyższył ceny albo przestał robić zdjęcia za koszty poniżej progu opłacalności i nie psuł interesu tym , którzy pracują uczciwie i wydali majątek na sprzęt ?

Tym sprzętem co robi zdjęcia to ja bym się wstydził x_x
Widocznie jakość zdjęć jest taka, że zlecający są zadowoleni. Czy cena zdjęć ma być uzależniona od tego, kto robi lepszym sprzętem i więcej wydał na niego? Wątpie, rynek sam weryfikuje i broni klienta. Większość biorących ślub chce mieć tylko pamiątke i nie zależy im na super jakości zdjęć. Ja podziwiam fotografa który potrafi zrobić za 700 zł cały ślub słabszym sprzętem, nie traci klientów i jeszcze opłaca mu się to.

Zdjęcia w 1 mieście, niech fotograf wyda na nośnik, odbitki i dojazd 200 zł, zostaje mu na czysto 500. Na ślubie zywność i popitke ma za darmo, żyć nie umierać.

Nie lubię tych co zazdroszczą innym i oceniają ich po wyglądzie (słabszy sprzęt) i chcą aby im wierzono na słowo. Do oceny poziomu fotografa i Twojego potrzeba podglądu serii zdjęć w celu porównania. Jak chcesz pracować w tym zawodzie to masz wyjścia... dostosować się cenowo lub robić droższe i lepsze zdjęcia i czekać aż przyciągniesz klientów jakością. Możesz długo poczekać!