Nie dla wszystkich zdjęcia ślubne to najważniejsza pamiątka z życia. Niektórzy mogą przeznaczyć na foto max 1000zł bo tyle dla nich to jest warte. I tak jak jest zapotrzebowanie na foty za 3,5k, tak samo jest na te za 800-1300zł.
C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0
Jest to dalej regulowane, ale nie wiem co się z tym wszystkim (czeladnik, mistrz, cech rzemiosł) stało po wejściu wolnego rynku.
Proponuję zajrzeć tutaj
Wymagania na czeladnika w zawodzie fotografa i spróbować "zdać". Potem już z czystym sumieniem można pisać o regulacjach, ziutkach, pstrykach itd.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
polm ale po co to zdawać jak tam nic nie ma w temacie ślubniaków?
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
W zasadzie słuszny tok rozumowania. Tylko spróbuj to wytłumaczyć „tzw”
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
odnośnie tego pana z wawy co bierze 1300zł.
Myślę, że za to co robi niech bierze te pieniądze, ale chciałbym wiedzieć, że płaci podatki, nawet jeżeli nie ma firmy, co raczej jest pewne, to od umowy o dzieło.
Idąc dalej podsumujmy: 1300zł. minus prowizja dla portalu, album chiński, odbitki, podatek. Wyszło mi jakieś 650 zł. minus jeszcze jakieś dojazdy i drobne koszty.
Podsumowując 2 dni robienia zdjęć za 600zł., a jeszcze obróbka. Nie wiem ile ten Pan siedzi nad zdjęciami bo wyglądają jak wyciągnięte z RAWa i to wszystko.
Na szczęście klienci, którzy przychodzą do mnie, nie pytają dla czego płacą tyle, a u innego Mietka zapłaciliby 2 x mniej, po prostu widzą różnicę.
sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny
Z punktu widzenia sprzedawcy mercedesów, salon fiata psuje rynek. Trzeba zabronić sprzedawania seiczento!
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!