Strona 33 z 66 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 659

Wątek: ile za zdjęcia?

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Fakt, w tym temacie doświadczenia nie mam.
    A co jak klient też mieć nie będzie?
    (nie chodziło mi o terror tylko o szantaż)
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Znaczy co? Ma delikatnie dać do zrozumienia że nie jest szntażystą, ale jak mu dodatkowo nie zapłacą to......?
    no nie dokładnie
    kwestia taka że trzeba to ustalić - czy w ogóle zdjęcia z "części nieoficjalnej" mają być (i nie piszę tu o wyścigach na qudach itp. tylko o wieczornych zajęciach w podgrupach hehehe) i właśnie najlepiej zagwarantować że albo ich nie będzie w ogóle robionych albo jeśli mają być to co z nimi potem zrobić..??
    bo właśnie jak takie "nieoficjalne" wypłyną to można sobie kłopotów narobić (zeznawanie na rozprawie rozwodowej to najmniejszy z nich ) i przekazanie takiego materiału np. szefostwu firmy może potem posłużyć niekoniecznie szczytnym celom.. więc to trzeba doprecyzować żeby potem nie było "kwasu"
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

to trzeba doprecyzować żeby potem nie było "kwasu"
    No, teraz doprecyzowałeś. Dziękuję.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Domyślnie

Wysmarowałem na boku trochę porad w punktach i widzę, że kiedy pisałem, panuna napisał parę mądrych uwag, które ja zdublowałem w swoim poście. Ale zostawiam je.

Zrobiłem już w życiu trochę takich imprez i oto co radzę:

1. Najpierw wcześniej wypytaj dokładnie o zakres, godziny pracy, zapytaj o możliwość otrzymania rozpiski eventu na mail - 90 proc. firm umniejsza lub minimalizuje jej zakres, żeby wywołać wrażenie, że to tylko parędziesiąt zdjęć. Potem nieprzyjemny zgrzyt, bo jeszcze chcą to, to i to.
    Jak już podadzą szczegóły przenigdy nie podawaj od razy kwoty, na telefon, na gębę, czy w bezpośredniej rozmowie. To duży błąd! Zawsze poproś grzecznie o godzinę, dwie albo dzień na zastanowienie się. Jeszcze nikt nie odmówił mi przy takiej prośbie. To zawsze daje czas, żeby ochłonąć, zanalizować rzeczywisty zakres. Jeśli podasz od razu małą kwotę (aby ich przekonać, bo cholernie chcesz te zlecenie) a firma się zgodzi, potem będziesz żałował. Zacznij od wyższej stawki, np. 1500 zł. Podając swoją cenę użyj w rozmowie magicznego zwrotu: "mam nadzieję, że to się zmieści w Państwa budżecie, jeśli nie, proszę o sygnał". W ten sposób wyciągniesz z rozmówcy prawdziwą kwotę jaką mają na zdjęcia. "Hmm, my przewidzieliśmy 1200 zł". Masz już 200 zł więcej w kieszeni niż chciałeś. Tutaj oczywiście godzisz się albo nie.

2. To co uzgodnicie spisz w mailu i poproś o potwierdzenie - będziesz miał podkładkę w razie ewentualnych rozbieżności. Jeśli pierwszy raz robisz coś z daną firmą - to jest tak konieczne jak bateria w aparacie. Bezwzględnie tego przestrzegam. Nie muszę mieć umowy, ale muszę mieć potwierdzenie ustaleń w mailu.

3. Dojazd i spanie zawsze jest opłacane w takich przypadkach przez zleceniodawcę, nie traktuj tego jako jakiś bonus. Poproś grzecznie o potwierdzenie, że spanie i jedzenie jest ci zapewnione. Jeśli jednak nie, dolicz te koszty i powiedz, że je doliczasz. To twój argument.

4. Absolutnie nie rób zdjęć, jak będziesz świadkiem nieobyczajnych scen (jakieś mizdrzenie się, frywolne zachowanie, wymioty). To nikomu nie wyjdzie na dobre, szczególnie tobie. Jeśli ludzie chleją, co jest praktyką na imprezach integracyjnych rób fotki, ale dopóty, dopóki sam nie uznasz, że nie chciałbyś być uwieczniony w takim stanie, jak ci których fotografujesz. Jeśli ktoś cię jednak nakłania do robienia zdjęć innym, bo widzi w tym zabawę - rób zdjęcia, nie odmawiaj, ale skasuj je później, mów, że poruszone, nie wyszły, usunąłeś. Jeśli fotka jest sytuacyjnie śmieszna, ale nie masz pewności, czy nie wyrządzi komuś przykrości - koniecznie powiedz o niej osobie, której przekażesz zdjęcia i poproś o ewentualną ocenę czy można ją pokazać. Wtedy jesteś czysty. Często zdarza mi się przygotowywać dwie płyty - jedną, grzeczną dla kierownictwa i drugą, bardziej rozrywkową bezpośrednio dla zaprzyjaźnionego osobnika z marketingu. Oczywiście wcześniej ustalam ten fakt z odpowiednią osobą.

5. Kilka dni po imprezie napisz oficjalny mail, że dziękujesz za zaproszenie, że poznałeś świetnych ludzi. I z przyjemnością podejmiesz się drugi raz takiego zlecenia.

6. Zdjęcia z imprez firmowych absolutnie nie wychodzą przez ciebie poza krąg firmy. Nie wyobrażam sobie, żeby pokazywać je w swoim portfolio bez wcześniejszego porozumienia z firmą.

7. Za dobre rady podziękujesz mi potem, po zleceniu :-) Powodzenia!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Na koniec dodam jeszcze, że 1000 zł za imprezę dwudniową, 200 km od domu to naprawdę mało. Ja bym takiego zlecenia nie wziął. Pomyśl, ile jeszcze spędzisz przy selekcji i obróbce.
    Ostatnio edytowane przez goliat01 ; 16-04-2010 o 01:18 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dziękuję Wam bardzo za te wszystkie informacje (zwłaszcza kwestia negocjacji). Mam teraz obraz jak się za to zabrać (jak mi to wyjdzie to już zupełnie inna kwestia ) Po wszystkim napiszę jak było.
    Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Krakowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ordynator Zobacz posta
    Dziękuję Wam bardzo za te wszystkie informacje (zwłaszcza kwestia negocjacji). Mam teraz obraz jak się za to zabrać (jak mi to wyjdzie to już zupełnie inna kwestia ) Po wszystkim napiszę jak było.
    Pozdrawiam
    podziękowania należą się dla goliat01, bo zrobił to w sposób jaki mi się nie chciało . Ponadto myślę, że nie jednemu się ta ściągawka przyda
    5D + grip + 50D + grip + C 70-200IS/2,8L + C 35/1,4L + C85/1,8 + C17-55/2,8 + 580 EX II + 430EX + slikpro330dx

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie Cena za foto a pola eksploatacji

Witam kolegów i koleżanki.

Problem jak w temacie a szczegółowo tak:
    W ramach dodatku do prowadzonych szkoleń dajemy fotki wykonanych przez uczestników prac (ot zwykłe packshoty), które mają prawo sobie powiesić w galerii na swojej www.
    Jednak pojawiły się osoby które chciały by takie zrobione przeze mnie zdjęcie wykorzystać na witrynie swojego lokalu, do oklejenia samochodu, jako graficzny element www (zakładam ze chodzi o header strony) oraz na ulotkach i w katalogu który pokazują klientom (nazwijmy to wzornikiem).
    O ile stwierdziłem, że skoro pozwalam na umieszczanie w galerii www to nie będę robił cyrków z tym tzw wzornikiem o tyle już wykorzystanie mojej pracy do reklamowania swojej firmy powinno kosztować i tu pojawia się pytanie będące tytułem wątku "ile"?
    Uprzedzę najłatwiejszą odpowiedź, na stronie zpaf'u już byłem, ale członkiem nie jestem i ceny trochę jakby z alternatywnej rzeczywistości.

Koledzy pomożecie ?
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Domyślnie

szukałem, nie znalazłem ...

ile bierzecie za zdjęcia sportowe?

jaka jest cena "za sztukę" dla np. zawodnika, a jaka dla np. portalu internetowego lub gazety ze zgodą na publikację ???

Coś już napisał Awatar HurricanE
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Witam.

Może koledzy pomogą wycenić. Mam do zrobienia zdjęcia mebli (krzesła, stoły, elementy dekoracyjne). Około 30 przedmiotów.
    Zdjęcia będą robione u mnie w studio (kilka lamp + tła i trochę miejsca).
    Niektóre trzeba tak sfotografować aby wykorzystać je w aranżacjach, a niektóre aranżować na miejscu (np. kanapa + lampka + fotel + stolik).

Czy stawka 40zł netto to psucie rynku?

Pozdrawiam
    Łukasz
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Hmm jeśli będziesz miał osoby które się zajmą aranżacją itp , a nie będziesz chłopcem od wszystkiego to ujdzie , to taka jak dla mnie graniczna stawka.
    no comment...

Strona 33 z 66 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów