Strona 22 z 66 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 659

Wątek: ile za zdjęcia?

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

W Niemczech nie ma szarej strefy wśród fotografów ślubnych, nie opłaca się to nikomu, zbyt duże ryzyko podpadnięcia tamtejszemu US. Uważaj abyś Ty nie wpadł na tej lewiźnie !

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

dzięki za podpowiedz - niemieckiego nie znam i ciezko cos mi było znaleśc na necie chociażby dla ogólnej orientacji.

Mówicie o psuciu rynku niskimi cenami - takie są realia małomiasteczkowe. u nas człowiek przejdzie na pieszo kilka km dziennie po wszystkich sklepach zeby masło znaleźć o 5 gr tańsze. a jeżeli chodzi o śluby to już się rezygnuje z kamerzystów (przynajmniej kilka ślubów na jakich byłem gościem ostatnio) żeby było taniej (najczęściej to jakiś wujek z kamerą z marketu) a fotografa najpierw w rodzinie szuka sie potem po znajomych. zakłady foto (2) w miescie przeżywają swoje kryzysy i szukają klientów z innych regionów polski. no ale ja do takich wypowiedzi nie jestem kompetentny i nie wiem dokladnie co i jak. Jeden zaklad idzie w jakosc kupuje sprzet i ceny odpowiednio rosna a drugi probuje go wygryśc i ceny ma śmiesznie niskie. ale co najfajniejsze to że ten pierwszy zakład wcale sie tym nie przejmuje. no ale ja sie głośno o tym nie wypowiadam bo to sprawy handlowe

jeszcze raz wielkie dzięki za rozjaśnienie sytuacji.
    Ostatnio edytowane przez moregun ; 26-11-2009 o 21:37

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JerzyC Zobacz posta
    W Niemczech nie ma szarej strefy wśród fotografów ślubnych, nie opłaca się to nikomu, zbyt duże ryzyko podpadnięcia tamtejszemu US. Uważaj abyś Ty nie wpadł na tej lewiźnie !
    No bez przesady, przecież POLIZEI nie wpadnie na salę weselną wylegitymować fotografa...
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

rozmowa widze zeszła na inne tory.
    swoja drogą jeżeli ktoś ma styl i świetna technikę to zawsze znajdzie odbiorców niezależnie od okoliczności
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ryszard_p Zobacz posta
    Google :
    "Alle Bilder des Tages auf einer DVD für nur 700€ ohne weitere Kosten!"

czyli - 700 EU za wszystkie zdiecia z tego dnia na DVD bez dodatkowych kosztow.
    rozumiem że to są tylko DVD bez albumów i jako osobna usługa lub dodatkowa ? dobrze kapuję??
    Ostatnio edytowane przez moregun ; 26-11-2009 o 21:30 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    No bez przesady, przecież POLIZEI nie wpadnie na salę weselną wylegitymować fotografa...

To nie Polizei tym się zajmuje a bardzo sprawne służby skarbowe, które mają sprawdzone sposoby na wyłapanie lewusów.

Domyślnie

Skarbowka bym sie nie przejmowala. Na takie plotki szkoda czasu.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Po pierwsze to wynika z powyższego, że kolega ma działalność więc żaden problem w Niemczech mieć zlecenia (w końcu to EU). A nawet jeśli nie ma, zawsze może podpisać umowę o dzieło, zlecenie etc.
    Po drugie musiałby mieć wyjątkowego pecha/* żeby go złapali, bo by musieli udowodnić że wziął kasę bez odprowadzania podatku.

/* i tu mała dygresja. Koleżanka powyżej napisała, że:
    Cytat Zamieszczone przez Nesla Zobacz posta
    Skarbowka bym sie nie przejmowala. Na takie plotki szkoda czasu.
    Mój znajomy miał taki wypadek, że focił na ślubie dalekiej rodziny - nie wziął za to dużej kasy (wiadomo). W momencie jak przyszło do płacenia to mama młodej (ona płaciła) poprosiła o rachunek - zdziwiło go to odrobinę ale cóż jak chcą to mają. Później się okazało, że pracuje w UKS . Z Dj (też znajomy) było identycznie - nikt do dzisiaj nie wie po co były jej te rachunki .
    Cóż mogłoby być ciekawie gdyby chłop nie miał działalności .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Cóż mogłoby być ciekawie gdyby chłop nie miał działalności .
    Czemu ciekawie? Umowa o dzieło i rozliczasz. Nie musisz mieć działalności a niestety w takim przypadku rachunku nie wystawisz ale umowa wystarczy do rozliczeń.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Czemu ciekawie? Umowa o dzieło i rozliczasz. Nie musisz mieć działalności a niestety w takim przypadku rachunku nie wystawisz ale umowa wystarczy do rozliczeń.
    Tijaa szczególnie podpisywana - po - wykonaniu poracy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Już widzę, jak Pan Urzędnik stoi nade mną i czeka aż Mu pokażę umowę. Przecież nie muszę mieć jej ze sobą, a do następnego dnia to zdąży się ją napisać.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Strona 22 z 66 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów