Strona 4 z 66 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 659

Wątek: ile za zdjęcia?

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

goomis powiedz tyle za zdjęcia ile chcesz ... twój czas/twoja praca/twój zarobek. Lepiej zarobić niż nie zarobić .

2000 fotek przedmiotów to jakby nie było kilkanaście/kilkadziesiąt godzin samego pstrykania (nie licząc czasu poświęconego na obróbkę/archiwizację). Policz swoje koszty - czas poświęcony na wykonanie zdjęć i ich obróbkę i archiwizację, koszty dojazdu. Dodaj koszty amortyzacji sprzętu (jakie sobie założysz), dolicz koszty ZUS+podatki (jeśli płacisz), dorzuć swój zysk i w ten sposób oszacuj jaką cenę klientowi zaśpiewasz.
    Niestety jak raz dasz za nisko to masz w przyszłości małe szanse, żeby klient zaakceptował wyższe ceny (no chyba, że byłby na Ciebie "skazany" ).

Moje wyliczenie byłoby takie:
    - wycena "z palca" 4-6 tys (nawet jakbyś poświęcił na to tydzień to i tak Ci się opłaci) - na etacie tyle zarobisz?
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

powstaje serwis www z panoramami 360 stopni różnych miejsc (restauracje, puby, czasem chyba tez cos w plenerze). Zaproponowano mi wykonywanie zdjec do takich panoram - w roznych miejscach.
    Czy ktos moglby powiedziec ile zawolac za pakiet zdjec do 1 panoramki ? Czy dobrze kojarze, ze przydalby sie dobry statyw + obiektyw 50mm ?

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

generalnie panoram 360 nie robiłem, ale z ciekawości ogarniałem temat. Co do ceny się nie wypowiem, a jeżeli chodzi o sprzęt to statyw na pewno. Przydała by się głowica do panoram ale nie koniecznie, napewno musiał byś ustalić nodal point żeby to jakoś wyglądało. Co do ogniskowej to każdą da się zrobić, tylko pytanie ile będziesz musiał zdjęć napstrykać. Można fisheye'em tylko ważna jest projekcja tego obiektywu (odrazu powiem że z samyanga średnio to wychodzi)
    Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
    http://noop.pl <-homesite

Domyślnie

Kiedyś oglądałem na Discovery albo Natio program o kolesiu co robi zawodowo takie panoramy (Kasyna, Restauracje, Hotele itp., a nawet wnętrza aut!) na całym świecie. Obiektyw miał jakiś na zamówienie (wtedy mówił coś o kwocie kilkudziesięciu tys. dolarów), ale długość ogniskowej była bardzo niska, nie chcę skłamać bo nie pamiętam dokładnie ale pole widzenia miał coś na poziomie >200*

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    Czy ktos moglby powiedziec ile zawolac za pakiet zdjec do 1 panoramki ? Czy dobrze kojarze, ze przydalby sie dobry statyw + obiektyw 50mm ?
    Jakiej rozdzielczości wymaga Twój Klient? Tylko od tego zależy, czy możesz robić "rybką" (3-6 ujęć wystarczy) czy musisz robić rektilinearnym (nawet kilkadziesiąt ujęć).

EDIT: jak szukają współpracowników z Krakowa, to służę kontaktem do siebie ;-)
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

gdyby szukali dam znac ale bardziej niz kwestia sprzetowa interesuje mnie kwestia $ - ile moge powiedziec?

Domyślnie

Zależy jak chcesz to liczyć. Ale możesz zacząć podliczanie 100zl (dojazd i konsultacja) + 100zl/h. Jak za mało to zwiększ stawkę. Wszystko zależy od tego ile będziesz miał tej roboty.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dunhil Zobacz posta
    I mamy odpowiedź, wyjaśnienie fenomenu tak niskiej ceny. Nóż się otwiera w kieszeni. Te zdjęcia po 3 zł robią "fotografowie", którzy nie wiedzą nawet jakim obiektywem to robić.
    Packshoty to żadna sztuka(szkło, polerowane metale - inna śpiewka), nie trzeba do nich jakiejś ogromnej wiedzy czy doświadczenia. Za malowanie ściany nie płacisz przecież jak za układanie jakichś ekstra fikuśnych kafelek.

A jak jesteś taki master to żadne psucie rynku Ci nie straszne, zlecenia na wymagające projekty zawsze się trafią.

Btw - gdyby ktoś potrzebował człowieka do psucia rynku to się polecam .

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Smile

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    powstaje serwis www z panoramami 360 stopni różnych miejsc (restauracje, puby, czasem chyba tez cos w plenerze). Zaproponowano mi wykonywanie zdjec do takich panoram - w roznych miejscach.

Podstawowy sprzęt do takich panoram:
    statyw, głowica panoramiczna, obiektyw fish-eye,oprogramowanie.
    Za taki zestaw zapłaciłem prawie 10 tys. zł
    Jest to absolutne minimum jeżeli chcesz na tym zarabiać.
    Za jedną panoramę sferyczną liczę 250 zł. plus ew. koszty dojazdu.
    Oczywiście potrzebny jest PS oraz dobry, skalibrowany monitor i już można zarabiać. Trochę umiejętności w posługiwaniu się tym wszystkim też jest wskazane !

Domyślnie

odnawiam temat
    powiedzcie prosze ile wziasc za zdjecie na szybe salonu kosmetycznego, mowie o cenie bez honorariow modelki i wizazystki.
    a tak przy okazji mialem kiedys taki spis cen uslug fotograficznych jakiegos zwiazku fotografow czy jakos tak, ale posialem, jesli ktos wie o co mi chodzi prosze o linka. pozdro

Strona 4 z 66 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów