Strona 2 z 66 PierwszyPierwszy 12341252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 659

Wątek: ile za zdjęcia?

Domyślnie

Powiedzmy sobie na początek szczerze, że wykonania zdjęcia w namiocie bezcieniowym nie jest trudne. Więc zarobek jest dość łatwy i cena nie może być szalona.

10 zł wg. mnie jest ceną trochę śmieszną

Pomyśl sobie ile będziesz wykonywać "sesje" i ile czasu spędzisz na PS'ie, więc na ile cenisz swój czas i pracę.

Oczywiste jest, że im lepszy fotograf, który ma lepsze doświadczenie tym cena będzie wyższa.

Podsumowując 50-150 zł...
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dokładnie tak, może być 10 zł i potem trzeba ponegocjować o kwocie za sprzedaż praw majątkowych - zazwyczaj klienci proszą o wyszczególnienie tej kwoty na fakturze VAT. Jak znana firma to min 3000 zł (trzy tysiące złotych) za zdjęcie, żeby sobie obciachu nie narobić...

Oczywiście wystawiasz faktury vat.
    Oczywiście dysponujesz profesjonalnym sprzętem, który da radę zrobić zdjęcie min. 60MB w tifie.
    Zdjęcie jest wysokiej jakości.
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 01-05-2009 o 14:47

Domyślnie

nie no nie robcie jaj, za 10 zl to ja nawet nie kiwne palcem, jakby to bylo 100 zdjec to ok ale jest jedno do ktorego musze sie zabierac jak do tych 100. nie jest to siec fast food'w niestety. krzykne 100 i zobacze reakcje, ale za 10 zl to olewam, szkoda mi czasu, jest wiecej ciekawych rzeczy do sfocenia niz kanapka a bez tej dychy jakos przezyje chyba :P

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystian123 Zobacz posta
    nie no nie robcie jaj, za 10 zl to ja nawet nie kiwne palcem, jakby to bylo 100 zdjec to ok ale jest jedno do ktorego musze sie zabierac jak do tych 100. nie jest to siec fast food'w niestety. krzykne 100 i zobacze reakcje, ale za 10 zl to olewam, szkoda mi czasu, jest wiecej ciekawych rzeczy do sfocenia niz kanapka a bez tej dychy jakos przezyje chyba :P
    Dokładnie! :-D Myślę, że właśnie w takim podejściu tkwi jakiś kompromis.
    Swoją drogą to kwestia targetu. O ile cena 10zł/szt. itp. byłaby dopuszczalna za miniatury do netu czy w opcji kilkaset do jakiegoś katalogu, o tyle pliki przeznaczone do dużych wydruków jednorazowych nie sposób tak taryfikować.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosztroch89 Zobacz posta
    Powiedzmy sobie na początek szczerze, że wykonania zdjęcia w namiocie bezcieniowym nie jest trudne. Więc zarobek jest dość łatwy i cena nie może być szalona.
    A robiłeś kiedyś bombki choinkowe ?
    A wracając do meritum, ja nie wziął bym mniej niż 100,- i to w nadziei że tak niska cena skłoni klienta do stałej współpracy !

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Głupia sprawa ale zdjęcia packshotowe tak się cenią niestety.
    Większa ilość to 10 zł/szt.
    Ostatnio robiłem whiskacze - za 20 zdjęć (potrzeby sklepu internetowego więc format chcieli mały) - 200 zł
    Natomiast w Twojej sytuacji 100 zł będzie rozsądną ceną wyjściową.
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Domyślnie

Żal czytać jak fotografia osiągnęła poziom za przeproszeniem kupy... 3zł za zdjęcie... to jakiś desperat musiał być... albo początkujący chciał się wkupić w rynek... moim zdaniem trzeba się cenić... zależy jeszcze jaki to fastfood, gdzie, jaki mają ruch... jeśli to zwykła budka z kebabem to 100zł jest rozsądną kwotą, jeśli to jakaś bardziej ogarnięta knajpa to na pewno będą skłonni zapłacić więcej bo im się to po prostu szybko zwróci... jak by nie patrzył - Twoje zdjęcie będzie wizytówką firmy. Moja rada to ceńmy się panie i panowie - nie psujmy sobie nawzajem rynku...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

mam w sumie 2 pytania odnośnie tematu, otóż:
    1. Dostałem możliwość wykonania zlecenia na ok. 2000(słownie: dwa tysiące) zdjęć farb, lakierów itp. Wstępnie myślałem o wycenie na 6tys. zł(czyli 3zł za zdjęcie) ze względu na to, że produktów jest dużo czyli cena raczej hurtowa czy myślicie, że to dobra cena?
    2. Mam dylemat jakiego szkła użyć. Zdjęcia będą już robione 5DmkII i nie wiem czy lepiej użyć 85 czy 70-200 czyli stałka vs. L-ka. Czy będzie to jakaś różnica skoro i tak szkło będzie przymknięte do f8-11? Chodzi mi oczywiście o jakość

z góry dzięki za pomoc
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czy ja dobrze liczę ze chcesz zrobić sesję dla 2000 produktów za 2000pln?
    Jeżeli tak - jesteś szalony

Mysle ze wybór między tymi szkłami nie ma większego znaczenia przy tym zleceniu.
    Ja bym został przy stalce - ze względu na wagę.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

yyy chyba źle liczysz :-P napisałem, że 3zł za zdjęcie czyli 6000pln :-P
    Jak dzwoniłem po znajomych(fotografów oczywiście :-P) się dowiadywać to ogólnie mówili żeby poniżej 3pln za fotkę nie schodzić jeżeli to nie jest drobnica jak guziki czy śrubki :-P To jest ok. tygodnia samego pstrykania(5-7dni po 8-10h/dziennie)+wywołanie RAWów do TIFFa(jedno ustawienie do wszystkich fotek :-P)
    Waga nie gra roli - no chyba, że się statyw obrazi :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 2 z 66 PierwszyPierwszy 12341252 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów