Byłeś kiedyś na spotkaniu "fotograficznym" z rodzicami/dyrekcją osobiście?
Byłeś kiedyś na spotkaniu "fotograficznym" z rodzicami/dyrekcją osobiście?
pochodzę z małego miasteczka w ktorym fotografowie (tacy z biurem) za slub biorą 1200 - 1600 zł więc ja jako szara strefa proponuje parom młodym (za album 50 zdjęć 15x21 i 800 zdjęć na dvd) jakieś 800zł. wiec nie jestem pazerny.
teraz dostałem propozycje focic wesele w niemczech gdzies pod stuttgartem. Para chce mi opłacić bilety lotnicze i tydzień pobytu w gdzieś w tamtych okolicach.
Chcialbym byc konkurencyjny ze wzgledu na cene.
Czy ktos wie ile biorą normalnie foterzy ślubni w niemczech (w tamtych okolicach) ale tacy z mniejszych miejscowości???
ile im zaproponować????
Ostatnio edytowane przez moregun ; 23-11-2009 o 12:21
Nie DE ale strefa euro, znajoma brala slub w irlandii. Podstawowa usluga 10(!) zdjec z uroczystosci kosztuje 600-700EUR, nie pytali o wiecej. W dodatku portfolia fotografow nie rzucaly na kolana.
ja nie żałuje fotek na dvd - moze to ktos uzna za brak profesjonalizmu i zaśmiecanie kiepskimi zdjęciami - ale zapytałem ich co spowodowało ze zdecydowali sie na mnie - bo widzieli jakieś moje albumy - odpowiedzieli ze zdjęcia sie podobały ale podstawa to to w Niemczech nikt nie chce dac zdjęć na płytach - i dlatego chcą mnie.
dzięki za podpowiedz. dla mnie 600 E na czysto to juz fajny pieniądz
swoja droga słyszałem ze w Wawie biorą za odbitkę 15x21 100zł - podstawowy pakiet 10 odbitek - dla mnie to szok
Ostatnio edytowane przez moregun ; 23-11-2009 o 12:42
szara mowie ze w porownaniu z nimi bez biura bez fotolabu, studia tylko usługi, a jedyna reklama to wizytówka.
ale skupmy sie raczej na cenach o ile ktos ma rozeznanie
A jesli tak to jak najbardziej ok.
W Niemczech nie wiem, wiem ile w Holandii - zawodowiec od 1200 Euro za najskromniejszy pakiet.