Ja bym celował w okolice 200-300 zł za odbitkę. Co do powyższego się nie zgodzę. Jak zapłaciłeś za wstęp na koncert i muzyk otrzymał wynagrodzenie, to nie ma podstaw, żeby odpalać dolę za zdjęcie.
Ja bym celował w okolice 200-300 zł za odbitkę. Co do powyższego się nie zgodzę. Jak zapłaciłeś za wstęp na koncert i muzyk otrzymał wynagrodzenie, to nie ma podstaw, żeby odpalać dolę za zdjęcie.
Podpisy kłamią
taa i wszystkie gazety maja odpalac dole bo zarabiaja na muzyskach ;]
no comment...
Wydaje mi się że 300-400zł to akurat , zależy to jak sentymentalny jesteś![]()
ja zaczynam kodsztorys od ilosci zdjec
1-5 5-10 10-50 50-200 i wiecej
potem czas dojazd retusz itd
i naprawde kasowanie mniej niz sto zlotych za jedno przy zleceniu do pieciu zdjec packshotowych (jesli sa wystarczajaco dobre) jest strzalem w kolano. im wiecej ludzi bedzie sie godzic za zdjecia za 3zl tym bedzie gorzej...
druk tych zdjec bedzie drozszy od fotografii a to chyba nie o to chodzi
Mam problem zostałem poproszony o zrobienie sesji ciążowej.Jest to koleżanka mojej żony , uparła się zapłacić.Mam zrobić 10-15 zdjęć i wywołać 15x21.
W jakich cenach są takie sesje .
300-1000
Micles,
Ty bierzesz tyle, czy to wg jakiejs taryfy?
Łukasz, klasyczną ceną jest 20-25 zł za pozycję, czyli wychodzi 200-350 zł, ale to zależy m.in. od miasta, konkurencji lokalnej i jakości zdjęć. Przelicz sobie ile czasu na to wszystko poświęcisz (wszystko od pakowania sprzętu, drogę, rozstawianie studia, przez zgrywanie zdjęć, wybieranie i obróbkę). Pomyśl sobie ile chcesz za godzinę zarobić i wyceń. (Wychodzi cena zbliżona do tego co napisałem.
A generalnie bierze się tyle ile klient jest w stanie zapłacić.
Osobiście 10-15 zdjęć 15x21 wyceniam na jakieś 250-300 zł + dojazd.
canon, olympus