Strona 61 z 66 PierwszyPierwszy ... 11515960616263 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 659

Wątek: ile za zdjęcia?

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

Sergiusz przesadził i nie.... Wszystko zależy do czego reprodukcje będą wykorzystane. jezeli będzie to dokumentacja np. na aukcję (nie alledrogo) to nie przesadził. Swego czasu robiłem reprodukcję dwóch obrazów, okazało się że cyfra musiała odpaść i prosiłem kumpla z Linhofem by mnie wspomógł. Koszt klisz Velvii, skanowania na bębnie i chyba z dziesięć proofów dał poważną sumę. Ja wtedy zarobiłem, z tego co pamiętam, 200pln;-).
    Sama obróbka zajęła dwa dni. Klient dostał diapozytyw i wierne skany.
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

No skoro stały, dobry Klient to powinieneś wiedzieć ile możesz mu policzyć.
    A jeśli naprawdę się zastanawiasz, to policz nie za zdjęcie tylko np. 100 pln/godzinę sumując czas fotografowania i obróbki zdjęć.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Zastanów się nad kilkoma czynnikami:
    -jakie są oczekiwania klienta?
    -gdzie będziesz musiał robić zdjęcia (zabrać obrazy do siebie/wynająć studio/u klienta)?
    -ile są warte te obrazy?
    -ile czasu na to poświęcisz?
    -czy masz doświadczenie w takich zdjęciach?
    -ile klient jest gotów zapłacić?
    -czy wydruk ma być w cenie?

Ustal sobie stawkę godzinową i do tego cenę jednostkową za zdjęcie (koszt druku + Twoja marża), jeśli wynajmujesz studio to też musisz to doliczyć.

Najważniejsze jest ile klient chce wydać, bo jak załóżmy przyzwyczaił się do ceny 5-10zł/zdjęcie, to raczej kiepsko cokolwiek proponować.

Natomiast jeśli klient szanuje pracę innych i jest skłonny sowicie ją wynagrodzić, a obrazy są znanymi dziełami sztuki wielkich artystów światowego formatu, to rozmowa jest zupełnie inna.

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Witam serdecznie.

Wiele pytań (sensownych), podpowiedzi bodaj dwie (nienajgłupsze).
    To powinno dać Ci do myślenia.
    Dla ułatwienia:
    - na ile profesjonalny efekt zadowoli klienta? - przeznaczenie, zawartość pakietu
    - obrazki zdejmowalne (witraże kościołowe) czy w galerii? - dojście, światło
    - dysponujesz tym co w stopce czy masz możliwość podparcia się średnim formatem, dodatkowym światłem?
    - ile trzeba zainwestować (wydać na zewnątrz) by to sprzedać i zarobić?

Pogadaj z klientem. W zależności od portfela dopasuj efekt końcowy. To też jest jakieś wyjście. Pamiętaj, że dobry fotograf to i na... drzwiach od stodoły. Ale! - fotoreprodukcje to temat na którym łatwo popłynąć. Gorsze (kolorystycznie) to chyba tylko mięso i meble okleinowane na jasny klon. To, to już następną razą.

Pozdrawiam i powodzenia.
    ....C50E....C40D

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Też zastanawiają mnie te witraże ...
    Bo za zwykłe reprodukcje do druku (katalogu) w Częstochowie ciężko wyrwać więcej niż 100-150zł. Jeśli jakiś artysta chce sobie zrobić dokumentacje całej twórczości to nawet o stówce można pomarzyć. Natomiast te witraże to niby co...W kościele ? Trzeba Budować jakieś rusztowania ? Czy to ksiądz za to płaci ?. Jeśli tak...to cena może być zupełnie inna !!!

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To nie są reprodukcje jakiś drogich dzieł sztuki. Żona tego klienta maluje obrazy, układa witraże i mozaiki. Robota jest prosta bo mam dobrze oświetlone pomieszczenie, obrazy wszystkie są na miejscu i nie trzeba wykonywać żadnych akrobacji żeby zrobić zdjęcie. Reprodukcje mają być wykorzystane do portfolio.
    EOS 6D, Grip, EF 24-105 F/4 L, EF 70-200 F/4 L IS USM, EF-S 10-22, 580ex II.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Zapowiada się interesująco. Wspominałeś o kliencie a nie o klientce a to zmienia postać rzeczy. Co jest na tych obrazach?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa
    EOS 6D, Grip, EF 24-105 F/4 L, EF 70-200 F/4 L IS USM, EF-S 10-22, 580ex II.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Marne kopie Muchy i Klimta jednym słowem podróby. Ja bym się za to nie brał. Niech sobie do portfolio wklei linki do odnośnych stron z oryginałami.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artprof Zobacz posta
    ... Swego czasu robiłem reprodukcję dwóch obrazów, okazało się że cyfra musiała odpaść i prosiłem kumpla z Linhofem by mnie wspomógł. Koszt klisz Velvii, skanowania na bębnie i chyba z dziesięć proofów dał poważną sumę. Ja wtedy zarobiłem, z tego co pamiętam, 200pln;-).
    Sama obróbka zajęła dwa dni. Klient dostał diapozytyw i wierne skany.
    Wierny skan niewiernej Velvii ? ;-)

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Marne kopie Muchy i Klimta jednym słowem podróby. Ja bym się za to nie brał. Niech sobie do portfolio wklei linki do odnośnych stron z oryginałami.

Nie ma to jak przerośnięte ego i nadmuchana do granic pycha...

Strona 61 z 66 PierwszyPierwszy ... 11515960616263 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów