powiem tak , nie uwierzę że ktoś rzeczowo podjął by się tematu pozycjonowania na tą frazę za "200 zł" i to jeszcze na 1 stronę , no chyba że miało by to trwać parę lat
powiem tak , nie uwierzę że ktoś rzeczowo podjął by się tematu pozycjonowania na tą frazę za "200 zł" i to jeszcze na 1 stronę , no chyba że miało by to trwać parę lat
no comment...
Pytanie jest na jak długo chcemy być na pierwszym miejscu. Samo wpisywanie fraz do kilkuset/tysięcy katalogów może narobić więcej szkody niż pożytku. Uważam że mniejszą łyżeczką można więcej osiągnąć, co prawda w dłuższym czasie. Ale powrót do czołówki jest bardzo długi, jeśli nie niemożliwy.
www.robertjachim.pl - Canon 5D MK I + pasja i chęci
jakieś szczegóły? ile zdjęć, jakie warunki, jakie zawody, czy będziesz miał akredytację itd.
>>jakieś szczegóły? ile zdjęć, jakie warunki, jakie zawody, czy będziesz miał >>akredytację itd.
Tzn ile zdjęć to akurat bez różnicy .
Co do akredytacji to raczej nie . Impreza otwarta . mam być głównym fotografem. Ale jak się trafi jakiś inny to nie będzie przeganiany .
To jest taka sesja bez większych zobowiązań i skomplikowanych warunków czy umów .
Zawody różne sportowe na świeżym powietrzu .
(już robiłem tego typu zdjęcia )
Dalej ciężko coś doradzić, dla mnie osobiście to duża różnica czy mam obrabiać 10, 50 czy 500 zdjęć z imprezy. Ja bym ustalił (w dużym uproszczeniu) stawkę np. 100 zł/h plus za każde oddane zdjęcie np. 3 zł.
Wiadomo, że im więcej zmiennych, tym cena może się bardziej zmieniać. Jeśli np. organizator może odwdzięczyć się poleceniem Ciebie na innych zawodach, to pewnie warto troszkę zejść z ceny w ramach inwestycji w kolejne zlecenia.
W moim wypadku to by było 1300 zł i wszystkie poprawne technicznie i wartościowe zdjęcia oddaje.
no comment...
Witam Fotografów :-)
Mam poważny problem. U mnie w małym mieście jest taki jeden "fotograf" co robi za 700 cały ślub i daje do tego 50 zdjęć 10x15. Doradźcie mi co można zrobić żeby podwyższył ceny albo przestał robić zdjęcia za koszty poniżej progu opłacalności i nie psuł interesu tym , którzy pracują uczciwie i wydali majątek na sprzęt ?
Tym sprzętem co robi zdjęcia to ja bym się wstydził x_x
------------------------------------------------
:-(
Najlepiej zbierz kilku chłopaków z dzielni i porozmawiajcie z gościem "po męsku". To skandal żeby ktokolwiek mógł sam zadecydować*jakim sprzętem i za ile robi zdjęcia. Dobre wrażenie, przynajmniej z tego co widziałem na filmach, robi wjazd na zakład i mała demolka, najlepiej w obecności potencjalnych klientów. Potem możesz owym klientom podpowiedzieć że ten pan może akurat leżeć w szpitalu kiedy będą brali ślub bo często sobie nogi albo ręce łamie i wręczasz parze wizytówkę z zapewnieniem że jesteś profi i wydałeś majątek na sprzęt.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Nikogo nie będę bił a to czy płaci od tego podatki to nie wiem
Zdjęcia , które ja i potem oddaje zleceniodawcy są na wysokim poziome i nigdy nie oddam komuś żadnego bubla bo nie mam sumienia żeby wciskać gów** bo na takim czymś daleko się nie zajedzie.
Muszę po prostu dalej pracować na własną opinię i renomę bo nikt nie zrobi tego za mnie i mam nadzieje że rynek sam zweryfikuje i usunie tego delikwenta tzn. zrobić to mogą jego nie zadowoleni klienci.
To by było na tyle.
------------------------------------------------
:-(