Ostatnio edytowane przez luft ; 03-12-2009 o 00:53 Powód: Automerged Doublepost
zawsze można zadzwonić do menagera jakiejś gwiazdy-umówić się na sesję-zapłacić-sprzedać zdjęcia-i lansować się -oczywiście będą się też chwalić Ci którym sie zrobiło zdjęcia-"a nam robił sesję ten fotograf co robił ..."
podłączę się do wątku
Dostałem zlecenie na jakieś 2000 zdjęć z firmy która sprzedaje produkty sanitarne, kanalizacyjne itp...głównie to małe elementy jak zawory, uszczelki do rur, syfony. Jest to firma w moim mieście. Dobrze prosperująca. Mają namiot bezcieniowy bo już jakiś fotograf im robił zdjęcia wcześniej. Zdjęcia będą tylko na stronę internetową, w rozdzielczości nie większej niż 800x600. No i oczywiście zapytali mnie ile bym chciał za to zlecenie? Fotografuję od jakiś 2 lat, w sumie to moje pierwsze takie zlecenie pomijając jedno wesele i chrzciny. Czy wziąć określoną kwotę za zlecenie czy lepiej od zdjęcia? I podstawowe pytanie ile ?
Chyba nawet w tym wątku przeczytałem kiedyś, że 3zł to minimum. Ale sam wyceń na ile cenisz swój czas, sprzęt itp.
Witam.
Odświeżając temat - przymierzam się do wykonania zdjęć dla pewnej instytucji państwowej. Zdjęcia to ogólnie przyroda, widoczki i krajobrazy. Jak do tej pory robiłem jedynie zdjęcia do katalogów itp, gdzie ceny są ustalone przez firmę. Jednakże to zlecenie jest o tyle specyficzne, że projekt trwał będzie od marca 2010 do października 2010.
Całość wygląda tak: 8 - 10 wypadów terenowym autem w krzaki (o różnych porach dnia i nocy) i męczenie puszki do bólu, a później po roku muszę razem z prawami autorskimi sprzedać zdjęcia w ilości 60 sztuk (po 15 z każdej pory roku) do użycia w drukowanej publikacji.
Teraz moje pytanie - ile zakrzyknąć za taką przygodę?
Sprawa pilna, gdyż jutro muszę się określić a dowiedziałem się dziś.
Pomocy koledzy i koleżanki.
6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4
[B]Sprzedam Samyang 8mm
10 wypadow po ile godzin ? conajmniej 100-150zl/h stawke bym przyjal + sprzedaz zdjec , praw autorskich nie sprzedaz , prawa majatkowe owszem , i tu sporo zalezy od publikacji co to ma byc wiec stawka moze byc od pare stowek w gore za zdjecie
no comment...
Instytucja państwowa - zdjęcia przechodzą do domeny publicznej
zdRAWki
PS powołuję się na ten artykuł, i inne u Olgierda:
http://olgierd.bblog.pl/wpis,mapa-za...ain,39098.html
Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 17-02-2010 o 23:27
Fotograf platoniczny
No tak , ale ida do ksiazki , do reklamy www , na kubki dla pracownikow ;] , dlatego bym sie dopytal.
no comment...
Mnie chodzi o to, żeby autor nie zapomniał. Jeżeli instytucja powie "na książki", a potem zrobi jeszcze kubki, kalendarze, prospekty itp. - to nie będzie musiała doacać. W momencie wejścia utworu do domeny publicznej ograniczanie praw majątkowych straci sens. Prawa osobiste tak samo tyczą się utworów z domeny publicznej ... chyba.
zdRAWki
Fotograf platoniczny