Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Sigma 20 1.8 - ostrzenie z zewn. lampą błysk.

Bywalec Awatar piotrusb
    Miasto
    Częstochowa

Unhappy Sigma 20 1.8 - ostrzenie z zewn. lampą błysk.

Cześć wszystkim!

Niedawno kupiłem sobie nowe szkło, używaną Sigmę 20 1.8. Do tej pory wszystko super, jestem oczarowany wyglądem zdjęć z tego szkła. Pomyślałem, że będzie super sprawować się na ślubach, bo krótkie, jasne i dokładne. Właśnie... Dwa dni temu robiłem zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu, gdzie jedynym źródłem światła było małe okno na wprost a że to trochę za mało było to chciałem użyć lampy błyskowej, żeby sobie trochę rozjaśnić obrazek. I tutaj zaczyna się problem, ponieważ po założeniu lampy (430 ex chyba wer. I) aparat nie potrafi dobrze ustawić ostrości. Podane są fotki przykładowe, zrobione dzisiaj w łazience (żeby choć trochę było ciemniej), ale pokazują o co "kaman" z obiektywem. Pierwsza fota jest zrobiona z wyłączoną lampą (i ostrość jest mniej więcej na dolnej krawędzi drzwiczek). Wszystko super, trafia prawie w punkt (a nawet jeśli nie w punkt, to i tak mi to nie przeszkadza), natomiast druga z włączoną. I już chyba wiecie, co jest na rzeczy - aparat z wspomaganiem AF z lampy (tym czerwonym światełkiem) zupełnie sobie nie radzi, nie wiedzieć czemu.

Może ktoś z Was miał podobny problem?

Aha, zdjęcia robione w trybie ETTL, na M nie mogłem zrobić foty, ponieważ aparat pokazuje cały czas wartość przesłony 22 i wszystkie zdjęcia wychodzą ciemne jak jasny gwint (albo ja czegoś nie potrafie włączyć/wyłączyć, albo to kolejny problem z lampą).

Liczę na Waszą pomoc.

Zdjęcie pierwsze:http://img210.imageshack.us/img210/8011/mg2187.jpg
    Zdjęcie drugie:http://img259.imageshack.us/img259/2681/mg2186.jpg

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

A uzywales juz tego szkielka na slubie? Jak z AF?
    Ja wlasnie dzis sobie to szkielko zamowilem.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Bywalec Awatar piotrusb
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ech, no wszystko napisałem w pierwszym poście.

Ślub mam w sobotę, sprawdzę jak to działa (najwyżej wyłączę wspomaganie AF)
    AF bez wspomagania to cud, miód (jak na tygodniowe używanie)

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrusb Zobacz posta
    Ech, no wszystko napisałem w pierwszym poście.

Ślub mam w sobotę, sprawdzę jak to działa (najwyżej wyłączę wspomaganie AF)
    AF bez wspomagania to cud, miód (jak na tygodniowe używanie)
    No nic zycze powodzenia i napisz jak sie szkielko spisalo. Ja tez wlasnie kupilem je pod katem slubow wiec twoje doswiadczenia mi sie bardzo przydadza. Szkielko przejdzie test bojowy w przyszly weekend na komuni w rodzinie.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Calkiem elegancko wyostrzylo na te szafe w korytarzu.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Miałem jakiś czas to szkło i bardzo podobała mi się jakość zdjęć tak na cropie jak i na ff. Ale byłem z naprawdę bólem serca zmuszony je sprzedać właśnie ze względu na AF. Zmieniłem na 30mm 1.4 i tu mimo HSM jest nadal nieco wolno ale wiele pewniej (szkło skalibrowane z 40D).
    20mm było ostre i bardzo podobał mi się obrazek jaki dawała wiec sprzedawałem z wielkim bólem. Moim zdaniem do ślubów średnio się nadaje bo pewnie bicie serca ( w strachu czy trafi czy nie) zagłuszałoby przysięgę nowożeńców.
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Rozumiem, że inne szkła dobrze Ci ostrzą ze wspomaganiem z tej lampy, tak?
    Był tu na forum opisywany przypadek, w którym właśnie lampa była przyczyną takiego zachowania.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Mam ta Sigme od kilku tygodni Z 580 Mark II dziala poprawnie.
    test

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrusb Zobacz posta
    Nikt nic nie poradzi?
    Weź używaj wyszukiwarki ---> było.

Wyłącz wspomaganie AF w lampie (czerwony beam) lub oddaj komplet do kalibracji. Znana przypadłość Sigm. Mi jaja robiła z 580EX/20D.
    the silence is deafening

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów