Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
fotki z 350d lepsze niż z 40d ? Mam 350d i bawiłem się trochę 40d - w czym ta "lepszość" 350d się przejawia ? To jest jakoś dostrzegalne gołym okiem ? ;-)
Przy tych samych szkłach tak.. powody są dwa:
1. Różnica w filtrach AA - w 40d trzeba się nauczyć obróbki - w takim sensie że RAW wychodzi o wiele bardziej "miękki" i trzeba więcej w nim grzebać (np. wyostrzać) - co mnie osobiście nie podpasowało - przez pierwszy okres myślałem że mam puszkę walniętą - a miałem 2 razem (350kę i 40kę) i nawet robiłem fotki testowe żeby się przekonać co jest grane..
2. Rozmiar piksela - w 350D piksele są dokładnie takiego samego rozmiaru jak w 5D (także odległości pomiędzy pikselami co ma wpływ np. na szumy) a w 40d są już gęściej ułożone (niby niedużo ale 20% to już sporo)

do tych wniosków doszedłem parę tygodni po zakupie - no i musiałem się RAWy z 40d się od nowa nauczyć obrabiać.. z 350ki po prostu wystarczyło delikatnie albo wcale nie ruszać (porównywalnie z 5D - po prostu prosto z puszki są już prawie super) a z 40ki jednak wymagały obróbki

- Celowo nie piszę o ergonomii, AF itp. bo tu 40ka miażdży 350kę ale tego na zdjęciach nie widać..