Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 67 z 67

Wątek: zamiana 400D na... (50D ? 5DII? )

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Odniosę się do tego tekstu w kontekscie 400D/40D.

Ad 1 i 4.
    400D z 17-85 działał bardzo dobrze, problem w tym że ten obiektyw nie bardzo mi podchodził. Ze szklarnią alternatywną zarówno 400D jak i 40D robił fochy. 40D ma szybszy AF i czulszy od 400D. Piszę o środkowym, bocznych rzadko używałem, nie mam takiego porównania.

Ad 2.
    400D AWB bardzo dobry, 40D jeszcze lepszy.

Ad 3.
    Wyświetlacz mało mnie obchodzi, traktuję go czysto kontrolnie do badania przepałów i histogramu. Jego jakość w sensie "artystycznym" jest mi obojętna.

Ad 4.
    Szumy i tym podobne "problemy". Matryce podobne w 400D i 40D to i szumy podobne. Nie wiem jak jest w 50D ale po dorzuceniu kolejnej niemałej porcji pikseli cudów bym nie oczekiwał, wręcz przeciwnie. DR matryc nie rośnie, za to pliki rosną. Cieszy sRAW bo rozdzielczość całkowicie wystarczająca a pliki rozsądnych gabarytów.

Ja tam jestem zdania że skoro nie ma różnic to po co przepłacać. Jestem jednym z nielicznych na tym forum, którzy publicznie napisali że zamiana 400D na 40D była błędem. Więcej dźwigania a ten sam obrazek. Piszę oczywiście o zastosowaniach amatorskich. Zapewne fotograf sportu ma inne zdanie, co jest oczywiste.

Morał z bajki prosty - lepiej wsadzić kasę w szkiełko.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Ja zmieniłem 450d na 50d i dla mnie różnica w samym obrazku jest duża. Zakres tonalny, kolory, oraz szumy nie do porównania.

Nie wiem jak można porównywać szumy na podstawie 100% cropa 15mp i 10mp nie biorąc pod uwagę tego że ziarno szumu jest mniejsze. w takim razie równie dobrze można porównywać sRAW 50d i zwykłego rawa z 400d.

jeśli chodzi o AWB to może spróbuj sobie zupgrade'ować firmware, w którym wprowadzono kilka znaczących poprawek.

Coś już napisał Awatar CeErIOiKs
    Miasto
    Plock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Nie wiem jak można porównywać szumy na podstawie 100% cropa 15mp i 10mp nie biorąc pod uwagę tego że ziarno szumu jest mniejsze. w takim razie równie dobrze można porównywać sRAW 50d i zwykłego rawa z 400d.
    A no można... a nawet wypadało by to robić w takiej skali 100% ( 1:1 )
    I nie jest to jakieś niebywałe porównanie

Jeżeli założymy ze chodzi tylko o sam efekt na monitorze i ze wykorzystujemy ten sam monitor ( ta sama wielkość plamki ).
    To jedyną różnicą fizyczną będzie wielkość pixela użytego na matrycy. Odpada wtedy różnica 15, 10 czy 50 mpix. Zostaje sam rozmiar pixela bo na monitorze i tak będzie to ten sam pixel

W przypadku sRAW z 50-tki i RAW z 400-setki działa ta sama zależnośc, z tym że sRAW to nie RAW.

Nie mniej jednak takie porównania są czysto techniczne a różnica jest tak mała ... ze nie wiem czy jest sens imo.
    5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
    Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
    Criodesign.pl - Crio Art Design

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta
    Może taki temat już istnieje... Szukałem, ale nie znalazłem, więc założyłem nowy temat. Jeśli już było o tym, to przepraszam za zaśmiecanie
    Poćwicz: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20

Połączyłem z wątkami na temat.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta
    Zakupiłem niedawno Canona 50D. Wcześniej używałem 400D i byłem z niego całkiem zadowolony. 50D jest aparatem również bardzo dobrym, ale po opiniach i testach sądziłem, że różnica miedzy tymi dwoma aparatami będzie naprawdę spora, a tu mały klops.
    Z tego opisujesz to IMHO masz uszkodzoną puszkę i ja bym zalecał wizytę w serwisie. Szczególnie w kontekście tego co piszesz o AF.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów