Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: zamiana 400D na... (50D ? 5DII? )

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Ja swego czasu na tym forum dowiedziałem sie że ważniejszy jest obiektyw od body i na razie sie tego trzymam.
    Napisz może coś więcej a przedewszystkim jakie masz szkła??
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Coś już napisał

Domyślnie

Ja natomiast miałem 400d i przesiadłem sie pół roku temu na 40d. Miałem chęć na 50d ale przemyślałem na spokojnie i kupiłem 40d. Zostało mi dużo złotówek, a mianowicie różnica ceny pomiędzy 40d a 50d i zakupiłem sobie gripa i jeszcze jedno szkiełko. Nie żałuje teraz mojej decyzji. Dla mnie 40d jest wystarczający. A i najważniejsze. Nie musiałem swoich szkiełek kalibrować w serwisie. Śmigają jak marzenie.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Heh, miałem 400D. Później dokupiłem 40D, a 400D był jako backup.

40D mi nawaliło i musiałem korzystać z 400D i to był koszmar. Wolny AF, mała ilość klatek/s, paskudna obsługa. Natychmiast kupiłem drugie 40D, a 400D poszedł w świat.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    Ja swego czasu na tym forum dowiedziałem sie że ważniejszy jest obiektyw od body i na razie sie tego trzymam.
    Napisz może coś więcej a przedewszystkim jakie masz szkła??

Także czekam na odpowiedź
    Bo być może potrzebujesz dobrego szkła-a nie body.

No i czekamy na odp. co fotografujesz.[?]
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    40D mi nawaliło i musiałem korzystać z 400D i to był koszmar. Wolny AF...
    Czy mozna prosic o rozwiniecie tej mysli a dokladniej o ile wolniejszy i czy zawsze czy tylko w pewnych warunkach itp ...
    Sam wlasnie mysle nad dokupieniem 40D ale chcialbym byc swiadom tego ze bedzie to naprawde warte tej ceny no i przydatne jak dla mnie.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Heh, miałem 400D. Później dokupiłem 40D, a 400D był jako backup.

40D mi nawaliło i musiałem korzystać z 400D i to był koszmar. Wolny AF, mała ilość klatek/s, paskudna obsługa. Natychmiast kupiłem drugie 40D, a 400D poszedł w świat.
    Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Czy mozna prosic o rozwiniecie tej mysli a dokladniej o ile wolniejszy i czy zawsze czy tylko w pewnych warunkach itp ...
    Sam wlasnie mysle nad dokupieniem 40D ale chcialbym byc swiadom tego ze bedzie to naprawde warte tej ceny no i przydatne jak dla mnie.
    Z 40D korzystałem z fotoreporterce i sporcie. Nawaliła mi migawka i musiałem przez pewien czas korzystać z 400D. Proste jak się człowiek przyzwyczai do wożenia tyłka mercedesem to przesiadka na malucha stanowi problem.

Po prostu miałem większy niż na 40D odsetek nieostrych zdjęć w dynamicznych ujęciach. W moim odczuciu dłużej łapał ostrość i czasami nie złapał. Poza tym kilka innych drobnostek mnie denerwowało.

40D to nie tylko klatki, ISO 3200 czy AF, to też inne drobnostki. Ja nie żałuję przesiadki na 40D, nie żałuję nawet że wydałem kasę na zmianę zapasowej puszki (400D->40D).

Coś już napisał
    Miasto
    Bba/Dub

Domyślnie

Mialem podoby dylemat co kupic w zamian za 400d, myslalem za kupie 50d, ale nadazyla sie okazja zeby kupic taniej nowke 5d i dylemat sie sam rozwiazal. Genaralnie kupujac cos lepszego nie staniesz sie lepszym fotografem czy tez zdjecia nie beda niebo lepsze.
    Ale bardziej zaawansowana puszka da ci trochu wiecej mozliwosci i lepsza jakosc.
    W sumie to canona mam i jest mi z nim dobrze.

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raflos Zobacz posta
    Mialem podoby dylemat co kupic w zamian za 400d, myslalem za kupie 50d, ale nadazyla sie okazja zeby kupic taniej nowke 5d i dylemat sie sam rozwiazal. Genaralnie kupujac cos lepszego nie staniesz sie lepszym fotografem czy tez zdjecia nie beda niebo lepsze.
    Ale bardziej zaawansowana puszka da ci trochu wiecej mozliwosci i lepsza jakosc.
    no dokładnie - kupując lepszy sprzęt pozostajemy takimi samymi fotografami. Lecz jest pewna różnica ... nowy(lepszy) sprzęt pozwala na wykonanie fotografii w trudnych warunkach...ktorej kiedys nie bylismy w stanie wykonac z pewnych przyczyn...
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

budzikk
    Guest

Domyślnie

Ja tak samo jak kolega powyżej...

Tyle, że kupiłem 40D, 400D działa nadal jako drugie body, aczkolwiek jest spora różnica w użytkowaniu...
    Wykonanie korpusu jest baaaardzo dużą różnicą.

Coś już napisał Awatar majcz
    Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

Na początku roku przesiadłem się z 400D na 40D. Chociaż mówi sie że ważniejsze od korpusu są obiektywy to jednak ta zmiana to same plusy.
    1. AF trafia praktycznie bez pudła, w 400D odsetek zdjęć nieostrych wahał się w granicach 10%.
    2. 5kl/sek w 40D w porównaniu z 3kl/sek w 400D to dla fotografującego ptaszki ogromna różnica.
    3. Wizjer ; o w końcu widzę co fotografuję.
    4. Obsługa menu o klasę lepsza niż w 400D.
    5.Solidna nie skrzypiąca obudowa "lepi" się wprost do ręki.
    6.Dużo różnych drobnych opcji nie spotykanych w 400D które ułatwiają i uprzyjemniają fotografowanie, zrozumie się to dopiero po jakimś czasie kiedy już na dobre oswoimy się z korpusem.
    7. Dla mnie bomba to kółko nastaw trybów pracy, są na nim 3 programowalne tryby. Zaprogramowałem sobie w nich najczęściej używane przeze mnie tryby, nie muszę już np ustawiać zaszytego głęboko w menu wstępnego podnoszenia lustra tylko zaprogramowałem sobie tę funkcje w trybach pracy.
    8. Znaczne wygodniejsza zmiana nastaw aparatu poprzez pokrętło szybkiego sterowania, którego brak było w 400D.
    9.Idealne wprost rozmieszczenie przycisków na korpusie.
    Tego wszystkiego trzeba spróbować żeby się przekonać jaka jest różnica między 40D i 400D
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów