Nie tylko na blogu. Na forum również: http://canon-board.info/showthread.php?t=16199
Nieładna kryptoreklama...
jeśli robisz zrzuty ekranu rób je codziennie pzrez cąły okres publikacji twojego zdjęcia
zorientuj się czy strona która przywłaszczyła sobie twoje zdjęcie jest dochodowa/komercyjna
jeśli tak to naruszono prawa autorskie w celach zarobkowych i to zmienia wysokość ewentualnego zadośćuczynienia
nie domagaj się tylko kasy ale również podpisania foty i przeprosin publicznych.
to zawsze lepiej wygląda przed sądem
znajdź adwokata który wyśle do wydawcy strony wezwanie przedsądowe.
powinno obo wystarczyć abyś uzyskał to czego chcesz
nie szalej z kwotami, niech ci adwokat zasugeruje realną do wydobycia kwotę.
Kokosów w przypadku jednego zdjęcia raczej nie należy się spodziewać, zwłaszcza przy obecnym brzmieniu ustawy o prawie autorskim. Natomiast warto pamiętać o przepisach karnych - jeżeli chciałoby się solidnie utrzeć nosa osobie która naruszyła prawa autorskie mozna zacząć od zawiadomienia o przestępstwie i wniosku o ściganie.
to może powiedz o jaką stronę chodzi i o które zdjęcie poprostu.![]()
Ale jaja, dzisiaj czytałem rano ten temat a popołudniu dziewczyna mi powiedziała że na stronie klubu sportowego ktoś wrzucił moje zdjęcia bez poinformowania mnie a juz wogóle bez mojej wiedzy
Zrobiłem screeny, poprosiłem w mailu o podpisanie zdjęć i dałem im 7 dni czasu na to. Nie będę od razu z motyką na słońce sie ciepał o miliony złotych do wyrwania. Ja nie zareagują to bardziej stanowczo będę się domagać kasy.
Radzicie robić te screeny każdego zdjęcia osobno zeby było widać że podpisów nie ma na żadnym czy może wystarczy jak jedno zescreenuję ?
Założyłem sobie FOTOBLOGA
Skoro wyznaczyłeś termin to screen na początek i na koniec terminu powinien wystarczyć. Jeśli się zastosują na koniec terminu to nie ma znaczenia że mogli zrobić to wcześniej, ale zwlekali. Tylko z tym powiadomieniem to ja wybrałbym jednak formę pisemną z formą potwierdzenia odbioru (list polecony, potwierdzenie odbioru na kopii, itp.)
No w sumie racja, pocztę mam zaraz obok.
Założyłem sobie FOTOBLOGA
Dzięki za odpowiedzi, wyślę do gościa list z żądaniem usunięcia zdjęć i wypłaty honorarium. Jak nie poskutkuje, wykorzystam metodę sądową.
pozdrawiam
jestem ciekaw jak to sie skonczy wiec jak mozesz na bierzaco informuj
Canon FF