Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Plagiat zdjęcia

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A praktycznie to duby smalone waść pleciesz. To jest naruszenie praw autorskich, nie kradzież.
    Tak faktycznie masz rację, naruszenie praw autorskich nie kradzież to chyba ta potoczność myślenia

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Odnośnie kradzieży fotografii (co prawda nie w sieci) - na moim blogu swoją wygraną sprawę opisał Bartosz Olszewski:
    http://the-art-of-light.blogspot.com...awa-walcz.html

Pozdrawiam,
    Nie tylko na blogu. Na forum również: http://canon-board.info/showthread.php?t=16199

Nieładna kryptoreklama...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamuszka Zobacz posta
    Zanim jednak podejmiesz kroki proponowane przez jkl8, proponowałbym zapewnić sobie dowód bezprawnego użycia Twojej pracy. Nie znam się na tym za bardzo, ale myślę, że powineien to być chociaż zrzut z ekranu, na którym widać Twoje zdjęcie zamieszczone na cudzej stronie. W przeciwnym wypadku, delikwent może usunąć zdjęcie od razu po otrzymaniu jakichkolwiek roszczeń z Twojej strony i wyprzć się całej sprawy. Powodzenia.
    jeśli robisz zrzuty ekranu rób je codziennie pzrez cąły okres publikacji twojego zdjęcia
    zorientuj się czy strona która przywłaszczyła sobie twoje zdjęcie jest dochodowa/komercyjna
    jeśli tak to naruszono prawa autorskie w celach zarobkowych i to zmienia wysokość ewentualnego zadośćuczynienia
    nie domagaj się tylko kasy ale również podpisania foty i przeprosin publicznych.
    to zawsze lepiej wygląda przed sądem
    znajdź adwokata który wyśle do wydawcy strony wezwanie przedsądowe.
    powinno obo wystarczyć abyś uzyskał to czego chcesz
    nie szalej z kwotami, niech ci adwokat zasugeruje realną do wydobycia kwotę.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kokosów w przypadku jednego zdjęcia raczej nie należy się spodziewać, zwłaszcza przy obecnym brzmieniu ustawy o prawie autorskim. Natomiast warto pamiętać o przepisach karnych - jeżeli chciałoby się solidnie utrzeć nosa osobie która naruszyła prawa autorskie mozna zacząć od zawiadomienia o przestępstwie i wniosku o ściganie.

Domyślnie

to może powiedz o jaką stronę chodzi i o które zdjęcie poprostu.

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Ale jaja, dzisiaj czytałem rano ten temat a popołudniu dziewczyna mi powiedziała że na stronie klubu sportowego ktoś wrzucił moje zdjęcia bez poinformowania mnie a juz wogóle bez mojej wiedzy

Zrobiłem screeny, poprosiłem w mailu o podpisanie zdjęć i dałem im 7 dni czasu na to. Nie będę od razu z motyką na słońce sie ciepał o miliony złotych do wyrwania. Ja nie zareagują to bardziej stanowczo będę się domagać kasy.

Radzicie robić te screeny każdego zdjęcia osobno zeby było widać że podpisów nie ma na żadnym czy może wystarczy jak jedno zescreenuję ?
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    Radzicie robić te screeny każdego zdjęcia osobno zeby było widać że podpisów nie ma na żadnym czy może wystarczy jak jedno zescreenuję ?
    Skoro wyznaczyłeś termin to screen na początek i na koniec terminu powinien wystarczyć. Jeśli się zastosują na koniec terminu to nie ma znaczenia że mogli zrobić to wcześniej, ale zwlekali. Tylko z tym powiadomieniem to ja wybrałbym jednak formę pisemną z formą potwierdzenia odbioru (list polecony, potwierdzenie odbioru na kopii, itp.)

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

No w sumie racja, pocztę mam zaraz obok.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, wyślę do gościa list z żądaniem usunięcia zdjęć i wypłaty honorarium. Jak nie poskutkuje, wykorzystam metodę sądową.

pozdrawiam

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

jestem ciekaw jak to sie skonczy wiec jak mozesz na bierzaco informuj
    Canon FF

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów