Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: [test] SIGMA 24-70 2.8 EX DG HSM

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

moze ktoś w "firmie" uznał podowje kółka za atut którym trzeba sie pochwalić ?
    A co do oficjlanych sampli to Canon przecież wcale nie lepszy, z tgo co zwykle dają nie idzie nic wywnioskować ...

Domyślnie

Polski test Sigmy wraz z samplami: http://www.swiatobrazu.pl/test_sigma..._dg_hsm.html,1
    Digital manipulation kills photography.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ygd Zobacz posta
    A mój test to był wietnamski ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

No niezłe winietowanie ma ta sigma, zobaczcie na sample w swiecie obrazu! Czy ktoś ma już ten model? Poprawa BF/FF to nie problem, dajesz do centrum sigmy i oni to kalibruja do twojego body, ALE jesli ta sigma jest nie do skalibrowania, bo ma FF na szerokim i BF na dlugiej ogniskowej to....
    Regulamin pkt 8

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

mam nadzieje ze to winietownaie na mniejszej matrycy nie bedzie az tak przeszkadzac
    Co do testu to swiat obrazu calkiem niezle sie spisal, i nie widac w bokehu tych paskudnych pierscieni. Na autofocus nie narzekali, sam mam sigme EX z HSM i celnosc jest naprawde dobra.
    (oczywiscie dalej na pierwszym miejscu jak dla mnie "wietnamskie" testy Cichego )

Domyślnie

Mam ten obiektyw, faktycznie z FF/BF byl problem, ale po kalibracji ostrzy super zarowno blisko jak i daleko na wszystkich ogniskowych. Serwisant z Sigmy wyraznie powiedzial, ze kalibruja dla dwoch punktow (chyba 25 i 140cm) i moj egzemplarz mial rozjechane te dwie odleglosci, dlatego NIE DA sie wyrownac takich sytuacji w body, co widac bylo po tescie Cichego. Duzy plus dla serwisu Sigmy, uwineli sie w tydzien.

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

a w ktorym serwisie byla robiona kalibracja ??

Zablokowany

Domyślnie

tak czytam -i widzę że te sigmy to takie rodzynki robione na zamówienie pod konkretnego nabywcę-czyli kupujesz szkło z góry wiedząc że jest do d... i dopiero nabywając prawa własności możesz poprosić żeby z tego malucha zrobiono ferrari
    Polityka jakości tej firmy bardzo zachęca do zanabycia ich szkieł-na pewno ze sprzedażą z drugiej ręki też będzie problem-gwarancje się pokończą i nikt za swoją kasę nie będzie chciał wysyłać do kalibracji tego szkła

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam wszystkich.
    To jest mój pierwszy post na tym forum. Focę amatorsko. CB śledzę od półtora roku. Szczególnym zainteresowaniem darzyłem plotki dot. nowego 5D Działo się... no nieważne.

Od kilku miesięcy jestem przeszczęśliwym posiadaczem 5D. Używany sprzęt: 85/1.8 (sporadycznie) i 24-105L (właściwie cały czas), 430EX II. L-ka jest super... gdyby tylko miała lepsze światło

Czytałem w innym wątku o różnicach między f4 a f2.8. Kilkoro z Was twierdziło, że jak f4 nie pomoże, to f2.8 też niewiele da. Jestem innego zdania. Testowałem 85/1.8 na tych przesłonach i za każdym razem czas naświetlania dla f2.8 był ok. 2 razy krótszy niż dla f4. A to już jest dość często "być albo nie być" dla zdjęcia, przynajmniej w moim przypadku.

Zacząłem się poważnie zastanawiać nad zamianą na tą Sigmę (na oba szkła na raz nie stać mnie). Tylko gdy patrzę na te sample na 2.8 to mi powoli ochota przechodzi... zależy mi na lepszym świetle, ale takim, przy którym fotki będą takiej jakości jak z 24-105 na f4. Chyba sobie daruję i dokupię Sigmę 50 1.4 jako standardowy jasny obiektyw, uniwersalność zooma przeboleję...

Tak btw, zauważyłem, że jest tu wiele prawdziwych osobowości Fajnie się czyta np. posty MMM, Cichego i MacGyvera. Kiedyś był tu jeszcze user o nicku snowboarder, którego foty z wycieczek po świecie przekonały mnie do powyższego zestawu. Na żółtym forum natomiast jest jakby mniej malkontentów... pozdrawiam wszystkich
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 01-06-2009 o 11:30

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Pojechałem, kupiłem, zrobiłem kilka fotek makabryczny FF! i pojechało do serwisu... po 3 dniach roboczych szkło do mnie wróciło ))

wszystko ładnie skalibrowane i na gwarancji, tylko stres był bo serwis nie odbierał tel.

Jak tylko na zawodach coś zrobie to nie omieszkam się pochwalić

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów