Mam taki plecak od paru miesięcy i testowałem go nieco. Dokładnie to mowimy o modelu Cobra LO-9 chyba firmy Vanguard (albo coś z nimi mają wspólnego). Pisałem o nim też nieco w wątku:
http://canon-board.info/showthread.p...obra#post34671
Moja opinia:
Wady:
- Nienajlepsze wykonanie. Po 3 miesiącach intensywnego używania, wewnętrzna przegródka zaczęła się strzępić. Fakt napychałem go na 100%. Wymiana była szybka i bezproblemowa. Nowy egzemplarz się nie strzępi
- Uwaga w czasie mocnego deszczu. Ja testowałem pod prysznicem więc był mocny! Materiał wody raczej nie przepuszcza, ale suwaki trochę tak. W praktyce (też testowałem) przy dłuższym spacerze w deszczu,lepiej szczelinę widoczną na górze, czymś przykryć. Parę kropel potrafi się przedostać. Raczej nie trafia do komory z aparatem, ale po co ryzykować.
http://img12.allegro.pl/photos/orygi...798/59579801_2
- Główna klapka otwiera pod zbyt małym kątem, co utrudnia sięganie do głębiej położonych rzeczy
(zastanawiam się nad przecięciem, bądź zmodyfikowaniem nieco blokad które to powodują)
drobniejsze wady:
- siatka wewnątrz torby wykonana z nie zbyt miłego w dotyku materiału. Kiedy plecak był nowy i dobrze wypchany to wsuwając doń rękę, niemiło ociera się o siatkę. Czepiam się trochę. Po pewnym czasie było ok. Ale pamiętam to pierwsze niesympatyczne wrażenie.
- Nie wiem po co ten suwak łączący szelki - używanie zsuniętych ich jest niewygodne. Dodatek nieużyteczny, ale nie przeszkadzający wielce. Ząbki tego suwaka mogą (ale mi się nie udało) uszkadzać jakieś bardziej "włochate" ubiory.
Zalety:
- cena - wprost celująca.
- Utwardzone dno, aż do wysokości kilku cm.
- usztywnione "plecki" - zaskakująco dobrze mi leżą. Myślałem, że będzie to badziew pierwszej wody (tak wyglądał), ale okazał się miłym zaskoczeniem. Mimo sztywności zaskakująco dobrze leży.
W komorze przeznaczonej dla aparatu mieści się bez problemu 300D z podpiętą Sigmą 70-300 nawet z założoną osłoną przeciwsłoneczną (podobnie 20D + Canon 70-200 2.8 ). Po bokach jest miejsca na jeszcze 2 takie obiektywy, kilka filtrów i drobiazgi.
Jednak do drugiej komory (nie przeznaczonej na aparat) są problemy z włożeniem grubszych rzeczy. Np. butelka coli czy piwa stanowi spory problem. Sztywność konstrukcji mocno to utrudnia. Natomiast jest wiele kieszonek na drobiazgi:
- Wewnątrz tej komory (nieaparatowej) jest duża kieszeń siatkowa (zajmująca całą klapę), 2 kieszonki na drobiazgi, 2 na karty i 2 na długopisy.
- W komorze dla aparatu są 2 duże kieszenie na zdjęcia stanowiące większą część przegrody i sporo przegródek do samodzielnego układania.
- Zewnętrzne kieszenie: 2 małe boczne zasuwane, z tyłu jedna na suwak i podwójna na rzepa. Do tej na rzepa jest szybki dostęp, nie tylko dla właściciela plecaka.
Reasumując: Plecak stanowi zwartą konstrukcje. Projekt dobry (jakby wzorowany na czymś znacznie droższym), wykonanie nieco słabsze, ale za tę cenę chyba nie znajdziesz niczego lepszego.
Mnie dało doskonały pogląd na to czego ja potrzebuję. Mieści się w nim wiekszość potrzebnego sprzetu foto ale... niestety niewiele poza tym.