Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: [l.a.szpak] "moje wypociny"

Mieszany widok

l.a.szpak
    Guest

Domyślnie [l.a.szpak] "moje wypociny"

jako że jestem nowym użytkownikiem forum i zarazem totalnym amatorem proszę (co chyba oczywiste jak każdy nowy) o porady, opinie, sugestie itd...
    Krytyka jak najbardziej wskazana krytyki nigdy za wiele

1

2

wiem że rewelacji nie ma ale z góry dziękuje
    Ostatnio edytowane przez l.a.szpak ; 26-04-2009 o 15:09

Dopiero zaczyna Awatar Drzamich
    Miasto
    Ostrzeszów

Domyślnie

Staraj się, zgodnie z zasada trójpodziału, nie umieszczać horyzontu pośrodku.
    Puszka, 2 zoomy, standard, tele

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drzamich Zobacz posta
    Staraj się, zgodnie z zasada trójpodziału, nie umieszczać horyzontu pośrodku.
    a dlaczego???
    Czy nie można robić zdjęć które się nie stosują do tej "zasady"?
    Gdyby poczytać książki o kompozycji i zapoznać się z wielością a także wielorakością "zasad" (bo akurat zasada trójpodziału nie jest jedyną a ponadto niektóre mogą się różnić w zależności od grupy kulturowej) to można dojść do wniosku że zasady nie obowiązują
    Dobrze jest je znać i o nich wiedzieć ale już co do stosowania ich na siłę - jestem przeciw.
    Zdjęcie ma się podobać i nie jest ważne czy jest zgodne z jakimiś zasadami, szczególnie że niektóre z tych zasad mogą się wykluczać. Poprawność zdjęcia nie decyduje o jego świetności a niepoprawne zdjęcie może być genialne zarówno w treści jak i w formie.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Dopiero zaczyna Awatar Anpe
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Drugie leci w lewo.
    Drzamich ma rację. Dodać trzeba tylko, że zasady są po to żeby je łamać, ale by je łamać trzeba mieć ku temu uzasadnienie (a tu go nie ma).

l.a.szpak
    Guest

Domyślnie

jeszcze jedno...

Domyślnie

w 100% zgadzam się z bebesky.
    Co do fotografii to chyba próbowałeś je troszkę porobić w stylu HDR przynajmniej tak mi się wydaje. Skutek jednak jest nie najlepszy. Zdecydowanie fajniej było by zrobić te fotografie decydując się na głównym temacie o który Ci chodziło. Czy o pokazanie na pierwszym planie trawy czy jednak kolorystyki nieba. W takim ujęciu sporo światła mamy na dole zdjęcia, natomiast niebo stanowi sporą część kadru i kusi tym by wyciągnąć więcej barwy, co za tym idzie pomimo 100% racji bebesky w ostatnim poście to jednak przedmówcy też mają racje twierdząc, że jest zbyt centralnie.
    Canon EOS 5D + Canon 28-300/1:3,5-5,6 L IS USM, Canon 50/1:1,4 USM

l.a.szpak
    Guest

Domyślnie

i następne..

l.a.szpak
    Guest

Domyślnie

następne...

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hmm... - w jakim celu wisi tu brzydka foliowa torba? Skupia wzrok, a kompozycyjnie niczego też nie buduje, ani to centralnie, ani w mocnym punkcie (może była przed zmianą proporcji kadru).
    Mgłę bardzo lubię, tym bardziej uważam, że miałbyś fajne, klimatyczne foto bez tego rekwizytu.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

l.a.szpak
    Guest

Domyślnie

lekki zastój był więc dodaje następne...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów