Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Co zrobic aby niebo nie bylo biale na fotach??

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Poczekam na niebieskie niebo i cykne- ostatnio jest przychmurzone.
    Sadze ze jesli bedzie blekitne to ladnie wyjdzie ale jak jest juz tak przybielone to wtedy nie ma szczegolow i wychodzi biala plama.Nie focilem nieba specjalnie patrze tylko na foty ktore robielm na zewnatrz(moze faktycznie bylo takie niebo)tego nie bardzo pamietam.Znalazlem kilka fot kawalkami niebieskiego i jest oki.
    A jak wzmocnic te kolorki niebieskiego nieba i zielonej trawki??Tylko polar czy tez w PS mozna to ladnie zrobic nie psujac kolorystyki reszty fotki??
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar
    A jak wzmocnic te kolorki niebieskiego nieba i zielonej trawki??Tylko polar czy tez w PS mozna to ladnie zrobic nie psujac kolorystyki reszty fotki??
    W PS'ie jest to do zrobienia stosunkowo łatwo...
    Zazanczasz poprostu obszar który chcesz skorygować/podsycić i korzystasz z suwaków HSL (hue, saturation, lightness) wywołując je naciśnięciem CTRL+U...

Można też to zrobić w inny sposób ale spróbuj najpierw tak...
    Albo, no dobra... dajesz LAYERS >>> NEW ADJUSTMENT LAYER >>> HUE/SATRURATION...
    I wtedy musisz wymazać miejsca gdzie nie chcesz aby efekt był zastosowany..

PS. Nie mam narazie polara, ale ponoć w PS'ie nie uzyskasz takich efektów jak poprawnie zrobione zdjęcie z polarem...
    Ostatnio edytowane przez Zielony ; 04-08-2005 o 14:38

Początki nałogu

Domyślnie

"PS. Nie mam narazie polara, ale ponoć w PS'ie nie uzyskasz takich efektów jak poprawnie zrobione zdjęcie z polarem... "

fajnie to zabrzmiało ;-)
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Początki nałogu

Domyślnie

Witam wszystkich,
    350d mam od wczoraj ale problemy z kontrastowymi kadrami znane są mi nie od dziś... Przyznam ze mam wypróbowaną metodę na takie kadry np niebo/las, niebo/jezioro. Co zrobic żeby i jedno i drugie było prawidłowo naswietlone? Otóż ja robie tak: ustawiam kontrast na -2 (w 350D to najmniejszy) i albo mierzę "punktowo" swiatło w kilku miejscach kadru i kombinuje z czasem albo daję uśredniony pomiar i powiem szczerze, że nie mam problemu z takimi kadrami. Myslę że kluczem do sukcesu jest ten kontrast ale mogę się mylić. generalnei 3 możliwe sety ustawiłam sobie pod 3 sytuacje: 1. krajobraz (jak wyżej) 2. zwierzaki - sierść ( mniejsza ostrość, mniejsza saturacja) 3. reszta - architektura, martwa natura, ludzie itp - ostrośc ma maksa saturacja 0.
    Pewnie dla was to oczywiste ale gdyby ktoś mniej obeznany zechciał poczytać...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów