Witam ...
Jak najłatwiej sprawdzic czy obiektyw jest ostry ??
Pozdrawiam
Witam ...
Jak najłatwiej sprawdzic czy obiektyw jest ostry ??
Pozdrawiam
zrobić zdjęcie :wink:
pozdrawiam
Jeśli mówisz ogólnie o jakimś modelu obiektywu, to można sprawdzić np tutaj, wybierasz tylko model, który Cię interesuje i porównujesz.
Jeśli mówisz o własnym ogzemplarzu, to fotografujesz linijki i mury na ulicy, sprawdzając, czy wg Ciebie rozdzielczośc jest zadowalającaJesli nie, to w zdecydowanej wiekszości przypadków masz FF/BF, w pozostalej niewielkiej części, może to być jakiś totalnie walnięty egzemplarz, który nie będzie chciał ostrzyć z żadnych odleglości i na żadnych przyslonach, choć ja z takowym do czynienia (na szczęscie) nie miałem
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
http://piotrplyszewski.pl/
a jesli sie okaze ze obiektyw ma FF lub BF to co wtedy ?
a jesli bede miał ff lub BF to usuną mi w ramach gwarancji?
Polecam rzeczowy i z przykładami artykuł o problemach rozumienia ostrości w fotografii cyfrowej, bez czego trudno oceniac ostrośc samego obiektywu. http://plieth.com/jurek/ostrosc.html
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Po zakupieniu 24-105 przez dwa miesiące męczyło mnie "czy ten obietyw jest ostry" bowiem na forach jest sporo mitów o nieudanych egzemplarzach ale nie ma nigdzie faktów. Męka trwała do czasu wykonania zdjęcia na Długim Targu w Gdańsku. Spod Neptuna, zdjęcie z ręki na flagę miasta Gdańska powiewającą nad Dworem Artusa (ok. 50 m, słońce). Na monitorze w powiększeniu 200 x oglądamy "że są" ściegi na krawędzi materiału, że flaga jest uszyta z dwu części, a jej narożnik jest wystrzępiony i latają (nieostre bo poruszone wiatrem nitki). Czy taka ostość jest wystarczająca? Dla mnie aż nadto. Pozdrowienia -a "męke ostrości" rozumiem.
Ostatnio edytowane przez BELFER ; 25-04-2009 o 08:25 Powód: Automerged Doublepost