Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Nikon D700 czy Canon 1DMarkIII

Mieszany widok

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Nikon D700 czy Canon 1DMarkIII

Ostatnio fotografuję 1DMarkIII. Fotki wychodzą ok. Przez ostatnie kilka dni bawiłem się D700 i powiem wam, że wydaje mi ciut lepszy od jedynki. I tu mam problem, zastanawiam się czy nie wymienić systemu.
    Widoczne zalety D700 jakie od razu rzucają sie w oczy - lepsza praca z lampą, pełna klatka, mniej zaszumiona informacja w cieniach, lżejszy, lepszy monitorek....
    Może ktoś z Was ma jakieś zdanie na temat D700? Chętnie posłucham. Większość osób mówi że nie warto się przesiadać z jedynki. I jestem w kropce.
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K2_verti Zobacz posta
    I tu mam problem, zastanawiam się czy nie wymienić systemu.
    Widoczne zalety D700 jakie od razu rzucają sie w oczy - lepsza praca z lampą, pełna klatka, mniej zaszumiona informacja w cieniach, lżejszy, lepszy monitorek....
    Może ktoś z Was ma jakieś zdanie na temat D700? Chętnie posłucham. Większość osób mówi że nie warto się przesiadać z jedynki. I jestem w kropce.
    Patrząc na twoją stopkę (szkła) - NIE!
    Imho 1D3 w wersji pre-last fix był gorszy od D3 (nie wiem jak D700).
    Muflon puścił ostatnio farbę, że wreszcie doszli co i jak ustawić i po last fix jest -wreeeeeszcie - OK.
    Ja pobawiłem się D3-ką, ale z 200/2VR, 14-24, 60/m czyli tymi szkłami, których Canon nie ma*
    Lampa - OK, dużo lepiej, 6400 lepiej, szkła - sorry Nikon

Siedź na ... i nic nie rób.

* - 2/IS jest, ale proszę nie pytajcie za ile kupiłem LNIB 2/VR
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie zmieniaj.
    D700 + battery pack - to zestaw który tak naprawdę należy porównywać z 1D. Wcale nie jest aż tak lżejszy, prędkość wynikowa jest jednak mniejsza. Nie masz 2 slotów na karty.
    Z zakupem coś ala 24-105 wydaje się być trudność w nikkorach, trzeba by kupić 24-70 -> finalnie droższe. Nie daj się uwieść nikoniarzom, że są szkła na śrubokręt, więc jest wybór. Jak się chce coś szybkiego z USM (ich SWM) to wybór się zawęża.
    Mnożnik 1,3 w 1D kontra FF też ma swoje zalety - w fotografii sportowej na pewno.
    Ponadto - sorry, ale dla mnie obraz z D700 na dzień dobry jest trudno akceptowalny, nie ten kolor skóry ludzkiej. Wiem, że kolega zawsze się męczy z obróbką (profile z D2x stosuje, etc.), traci czas. A tymczasem ja przykładowo z Canona mam to co mi odpowiada.
    Wybór jest Twój

Początki nałogu

Domyślnie

Cóż napisać.
    Może jedynie to, że nie oceniaj Canona i Nikona jedynie po korpusach i nie podejmuj decyzji po pierwszym kontakcie z nową zabawką. Może jeszcze jedno, dwa podejścia "na chłodno"?
    Jeżeli masz się przenieść, to się przenoś na kombo: korpus+szkła+'to, co zestaw z siebie wypluwa'. Samo D700 zdjęć nie zrobi...
    No i finanse - przy skali takiej zamiany, "drobne" procenty różnic w cenie pomiędzy systemami mogą nieco urosnąć.

@gietrzy:
    O jak fajnie, pobawiłeś się D3 (pamiętam też Twoje wnioski na ten temat, te "wcześniejsze" z wątku z wypowiedzią, w której zdaje się próbowałeś udowodnić że AF w 350D jest lepszy od 1Dm3).
    Pytanie tylko brzmi: czy i ile "pobawiłeś się" 1Dm3?
    Nie, oglądanie fotek na dpreview.com nie można zaliczyć do tej czynności :P
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Zablokowany

Domyślnie

Jak poprzednicy - nie zmienisz samej puszki, ale dość dobraną jak widzę szklarnię. Ja bym absolutnie nie zamienił. Na d3 już może prędzej, choć i tutaj przeważa argument przywiązania do systemu i wzmiankowanej kolorystyki.

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Miałem D700 - sprzedałem by wrócić ostatecznie do Canona - Kolorystyka zdjęć w D700 to tragedia. Nikoniarze wymyślają różne sztuczki by temu zapobiec ale tak czy siak poprawek jest znacznie więcej niż obrazka ze zwykłego choćby 30/40D Itd... Poza tym, masz już dobrą szklarnię, w Nikonie jest zawężony dostęp do szkieł, ponadto te najlepsze (jak 14-24, 24-70, 70-200) cenowo poleciały ossssstrro w górę. Pozostań przy Canonie, wyjdzie Ci na zdrowie i psychicznie i finansowo

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ostatnio fotografuję 1DMarkIII. Fotki wychodzą ok. Przez ostatnie kilka dni bawiłem się D700 i powiem wam, że wydaje mi ciut lepszy od jedynki. I tu mam problem, zastanawiam się czy nie wymienić systemu.
    A nie szkoda Ci zepsutego AF-a z jedynki ?
    Jeśli wysokie iso i FF jest dla Ciebie istotne to zmiana jest warta rozważenia. Ale to chyba jedyny argument. Bo chyba monitorka nie traktujemy poważnie w tej katefgorii sprzętu .

BTW: mój znajomy z Poznania w zeszłym roku niesiony falą entuzjazmu zmienił jedynkę na D700. Ostatnio zmienił z powrotem - powód - niektórzy się zaśmieją - AF.

BTW2: i teraz narzeka, bo ta pierwsza jedynka była lepsza niż ta co ma teraz. Ma jednak nadzieję że najnowszy mirror fix rozwiąże sprawę :rolleyes:.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-04-2009 o 20:10
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A nie szkoda Ci zepsutego AF-a z jedynki ?
    Jeśli wysokie iso i FF jest dla Ciebie istotne to zmiana jest warta rozważenia. Ale to chyba jedyny argument. Bo chyba monitorka nie traktujemy poważnie w tej katefgorii sprzętu .

BTW: mój znajomy z Poznania w zeszłym roku niesiony falą entuzjazmu zmienił jedynkę na D700. Ostatnio zmienił z powrotem - powód - niektórzy się zaśmieją - AF.

BTW2: i teraz narzeka, bo ta pierwsza jedynka była lepsza niż ta co ma teraz. Ma jednak nadzieję że najnowszy mirror fix rozwiąże sprawę :rolleyes:.
    No właśnie bardzo zależy mi na wysokim ISO i FF. Brakuje mi czasami jednej - dwóch działek EV. ISO już nie podbiję, bo się pojawia szum i jestem w kropce. Pozatym te zaje...te monitorki w D700 od ręki informują czy ostrość jest czy nie mam jej na zdjęciu. Aparat ostrzy w punkt, lecz czasami w ciemnicy jest jak jest. Wiemy co Canon zwalił w tym modelu i czasami to potwierdzam (rok użytkowania aparatu!!). Jak patrzę na to co oferuje D700 i co mam w 1dmk3 to można załamać ręce. Co do kolorów - dzięki za radę.
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No właśnie bardzo zależy mi na wysokim ISO i FF. Brakuje mi czasami jednej - dwóch działek EV. ISO już nie podbiję, bo się pojawia szum i jestem w kropce. Pozatym te zaje...te monitorki w D700 od ręki informują czy ostrość jest czy nie mam jej na zdjęciu. Aparat ostrzy w punkt, lecz czasami w ciemnicy jest jak jest. Wiemy co Canon zwalił w tym modelu i czasami to potwierdzam (rok użytkowania aparatu!!). Jak patrzę na to co oferuje D700 i co mam w 1dmk3 to można załamać ręce. Co do kolorów - dzięki za radę.
    No to myślę, że sprawę masz prostą . Z kolorami w D700 jak wgrasz te profile pewnie sobie poradzisz. Pozostaje sprawa wymiany szkieł no ale na to jak rozumiem jesteś przygotowany skoro myślisz o takiej zmianie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

widze ze nie jako jedny pisalem ze AF z d700 niczym nie zachwyca. Sam pozostalem w canonie po krotkich probach w N. Tyle ze ja na 5tkach. JEdynke mialem i do slubow uwazam ze lepsza 5tka niz jedynka. Co do lcd (1d3) to wkurza i przeszkadza niesamowicie....
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów