Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Nikon D700 czy Canon 1DMarkIII

Coś już napisał Awatar tyrpin
    Miasto
    okolice Dębicy

Domyślnie

Używałem D700 przez 4 miesiące - z N24-70 stanowi masakryczny duet, ale zmieniłem system (EOS 5DIIM) dla kolorów i obiektywów typu 35L i 135L - tego Ci nie ma w stajni Nikona
    pozdrawiam

Zablokowany

Domyślnie

Ad vocem do Trampka

Nie mialem 5dII, ale stawiam dolary przeciwko orzechom, że AF deesa II jest lepszy - czulszy w ciemnicy niż 5dII. Co do 1dIII - no coż - historia wtopy AF jest wszystkim doskonale znana i canon się z niej już nie wyliże.

Klawiszologia dla kogoś kto zaczynał id pierwszych jedynek jest intuicyjna. Praca na 5d i 1d II - dwie puszki na robocie - (czy innym klawiszologicznym 1d sprzed marków trzecich) jest bardzo niewydodna, większość ustawień jest po prostu inna.

Dees trzeci absolutnie mnie nie kusi. Kosztuje ogromne pieniądze.

Tyle w kwestii 1dsII

Ale jeszcze słowo - skoro autor wątku ma wrażenie, że praca puszki d700 tłamsi marka trzeciego - przytacza konkretne argumenty - to sprawa jest do rozważenia. Nikon ma świetne szkła reporterskie za nie małe pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 25-04-2009 o 11:59

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tyrpin Zobacz posta
    Używałem D700 przez 4 miesiące - z N24-70 stanowi masakryczny duet, ale zmieniłem system (EOS 5DIIM) dla kolorów i obiektywów typu 35L i 135L - tego Ci nie ma w stajni Nikona
    poza tym, ze uzywalem okolo 2,5 m-ca, to zostalem przy 5d z dokladnie tych samych powodow - szkla i obrazek. choc ja chyba troszeke bardziej niz Ty bralem pod uwage obrazek - przejscia tonalne i wysmiewana przez slepcow plastyka.
    Ostatnio edytowane przez spoon ; 25-04-2009 o 12:59
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    stawiam dolary przeciwko orzechom, .
    wchodze

ode mnie 1 000 orzechów do puli

Zablokowany

Domyślnie

Jeśli pistacje to przyjmuję

Początki nałogu

Domyślnie

A propos AF w ciemności 1Dm3: nie widzę absolutnie niczego do przyczepienia się do pracy AF w ciemnicy - nawet jeżeli warunki są tak ekstremalne, jak f2.8, ISO, przykładowo, 800 i 10-15s (nie, nie 1/15s).
    Gdyby pokazywał taką klasę w normalnych warunkach, (a nie takich błazenadach) zwłaszcza w trybie AI Servo, które jest ci najwyżej akceptowalne dla mnie, ale nic poza to, to byłoby super :P
    Tak więc nie wiem co potrafi wobec tego 5Dm2...
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    A propos AF w ciemności 1Dm3: nie widzę absolutnie niczego do przyczepienia się do pracy AF w ciemnicy - nawet jeżeli warunki są tak ekstremalne, jak f2.8, ISO, przykładowo, 800 i 10-15s (nie, nie 1/15s).
    Gdyby pokazywał taką klasę w normalnych warunkach, (a nie takich błazenadach) zwłaszcza w trybie AI Servo, które jest ci najwyżej akceptowalne dla mnie, ale nic poza to, to byłoby super :P
    Tak więc nie wiem co potrafi wobec tego 5Dm2...
    Ale tu była mowa o Ds-ie II (tym "starym"). On miał zupełnie inny układ niż nowe marki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Przepraszam, pogubiłem się, za dużo puszek na raz :P

A tak w ogóle to smutno mi to wszystko czytać.
    Zawsze miałem taką nadzieję "jak się ostatecznie wk....wię na AF Canona, to przejdę do Nikona i będę miał święty spokój". A tu się okazuje, że nici ze świętego spokoju.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Zawsze miałem taką nadzieję "jak się ostatecznie wk....wię na AF Canona, to przejdę do Nikona i będę miał święty spokój". A tu się okazuje, że nici ze świętego spokoju.
    Nie czytaj wszystkiego na forum
    Jakbyś nie czytał to byś byćmoże nawet nie wiedział że Ci puszka czasami pudłuje

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A nie szkoda Ci zepsutego AF-a z jedynki ?
    Jeśli wysokie iso i FF jest dla Ciebie istotne to zmiana jest warta rozważenia. Ale to chyba jedyny argument. Bo chyba monitorka nie traktujemy poważnie w tej katefgorii sprzętu .

BTW: mój znajomy z Poznania w zeszłym roku niesiony falą entuzjazmu zmienił jedynkę na D700. Ostatnio zmienił z powrotem - powód - niektórzy się zaśmieją - AF.

BTW2: i teraz narzeka, bo ta pierwsza jedynka była lepsza niż ta co ma teraz. Ma jednak nadzieję że najnowszy mirror fix rozwiąże sprawę :rolleyes:.
    No właśnie bardzo zależy mi na wysokim ISO i FF. Brakuje mi czasami jednej - dwóch działek EV. ISO już nie podbiję, bo się pojawia szum i jestem w kropce. Pozatym te zaje...te monitorki w D700 od ręki informują czy ostrość jest czy nie mam jej na zdjęciu. Aparat ostrzy w punkt, lecz czasami w ciemnicy jest jak jest. Wiemy co Canon zwalił w tym modelu i czasami to potwierdzam (rok użytkowania aparatu!!). Jak patrzę na to co oferuje D700 i co mam w 1dmk3 to można załamać ręce. Co do kolorów - dzięki za radę.
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów