Strona 75 z 86 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 858

Wątek: [test] Samyang Fisheye 8mm f/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Widzisz, wlasnie to poprzednia sztuka byla normalna.

OPTYCZNE.pl

"Czy mechanizm autofokusa jest nam w takim obiektywie potrzebny? Raczej nie. Warto sobie uzmysłowić, że nawet na maksymalnym otworze, gdy ustawimy ostrość na odległość 1 metra, głębia ostrości będzie rozciągać się od 0.5 metra do nieskończoności! Po przymknięciu obiektywu do wartości przysłony f/5.6, ustawianie ostrości mamy praktycznie z głowy. Wystarczy pierścień skali ostrości ustawić na wartość 0.6 metra, a głębia ostrości obejmie obiekty znajdujące się w odległości od 29 centymetrów do nieskończoności..."

No niestety, ale to jest wadliwa sztuka ktora posiadalem. A poprzednia byla wlasnie OK.

Siudym, spróbuj chwycić przednią soczewkę i jakby 'dokręcić' zgodnie z ruchem wskazówek zegara Dość mocno trzeba to zrobić...

Domyślnie

W celu wyregulowania obiektywu samyang 8mm Falcon 8mm i.t.p.
    1 dokręcić przednią soczewkę za pomocą dwóch szpikulców, które wkładamy w dwa otwory z przodu obiektywu. (soczewka lubi się wykręcić od czyszczenia przedniej soczewki ruchem okrężnym przeciwnym do ruchu wskazówek zegara)
    2 zdejmujemy gumę z pierścienia ostrości. Zobaczymy tam trzy małe śrubki ustawione mniej więcej co 120* odpowiedzialne za właściwy opór podczas kręcenia pierścieniem ostrości. Jest też jedna większa śrubka to jest zderzak, który uniemożliwia nam całkowite wykręcenie przedniego tubusu, gdybyśmy przypadkiem sie zapomnieli w kręceniu pierścieniem ostrości. Jest jeszcze jeden szczegół otóż skala odległości jest przyklejona do pierścienia ostrości za pomocą ....... taśmy klejącej (żenada).
    3 luzujemy wspomniane 3 śrubki i wykręcamy 1 grubszą śrubkę wspomnianą jako zderzak.
    4 ustawiamy np. bateryjki w odległości która występuje na skali ostrości. np. 1 m
    5 kręcimy pierścieniem ostrości aż uzyskamy zadowalającą nas ostrość na zdjęciu.
    6 wkręcamy śrubkę (zderzak)
    7 sprawdzamy czy skala odległości zgadza się z faktyczną odległością do bateryjek. Jeżeli nie to odklejamy wspomnianą wcześniej taśmę klejącą i obracamy pierścień ze skalą odległości na właściwą wartość.
    8 wkręcamy wspomniane 3 śrubki a tym samym regulujemy właściwy dla siebie opór pierścienia ostrości.
    9 zakładamy z powrotem gumę na pierścień ostrości.
    10 cieszymy się z samodzielnie dokonanej regulacji.
    Jeszcze na koniec uwaga szpikulce do przykręcenia przedniej soczewki powinny być właściwie dobrane pod względem średnicy za luźne mogą nam brzydko rozkalibrować otwory w aluminiowym pierścieniu. Oczywiście prace przy obiektywie powinny być przeprowadzone z należytą ostrożnością. Regulacja nie jest wybitnie trudna każdy z odrobiną smykałki do majsterkowania da sobie spokojnie radę szczególnie jak już to wszystko rozkręci i zrozumie jak to działa. Obiektyw na prawdę jest bardzo prosty w budowie. Mój Falcon już jest po mojej regulacji. Kupiłem nowy (ostatni w cenie 597PLN) w sklepie już z wadą po pierwszych testach wyszło mi że odległe przedmioty są ostrzejsze jeśli ustawię odległość na obiektywie 0,3m a jak ustawię nieskończoność to nigdzie nie ma ostrości. Po bliższych oględzinach wyszło mi że przedni tubus na 0,3m wysuwa się maksymalnie do przodu (ruch jest naprawdę minimalny) to wymyśliłem sobie że trzeba przednią soczewkę w jakiś sposób przesunąć do przodu. Znalazłem właśnie te dwa otwory z przodu obiektywu i doświadczalnie przez wykręcenie ustawiłem właściwą ostrość. Niestety skutek był taki że na przysłonie 3,5 obraz był ostry ale jakby z taką miękką poświatą. Na przysłonach od 5,6 efektu zjawy już nie było nie mniej męczył mnie fakt że w przypadku użycia niskiej przysłony mam jakieś dziwne duchy wokół obiektów. Po przekopaniu internetu znalazłem zdjęcie przekrój samiego w wysokiej rozdzielczości (ok 50 MB .jpg) i zrozumiałem że przednia grupa soczewek musi być w stałej odległości z następna grupą szkieł. Po dalszej wnikliwej analizie przekroju zobaczyłem że przedni tubus jest na bardzo drobnym gwincie. A to wszystko blokowane jest śrubką zderzakiem. Przepraszam za przy długi opis ale może to komuś się przyda. Myślę że 85mm 1.4 z tej samej stajni jest identycznie konstruowane. I metoda wyżej opisana może również tyczyć się 85mm. Posiadam również i ten obiektyw ale akurat z nim nie mam problemu i nie mam okazji do zajrzenia w jego trzewia.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To sie tyczy wady, ktora powoduje problemy z skala ostrosci i ogolnie ostrzeniem szkla. Wade nierownej GO tym sposobem nie da sie naprawic.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotodvd.pl Zobacz posta
    można można
    A może by tak coś więcej na ten temat.

Bo jak na razie Twoje posty w różnych wątkach są baaaardzo "treściwe i pomocne".

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janek1977 Zobacz posta
    Podpinam się pod pytanie. Czy ktoś z Was testował Samyanga 8mm na 1D ( crop 1,3). Jeśli to możliwe to podeślijcie jakieś sample. Wielkie dzięki.
    Wlasnie zakupilem... pierwsze testowe zdjecia zrobione Canonem 1d Mark III [tylko nie pamietam ustawien - zapomnialem zapisac]:

Oczywiscie juz po wykazdrowaniu [wywinietowaniu :-) ]
    Pozdrawiam:
    Michał Szmyd
    www.speedway-photography.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam wrzucam kilka zdjęć F5.6, proszę o opinie odnośnie ostrości. Zastanawiam się czy trafił mi sie dobry egzemplarz.

1.
    <a href=http://zapodaj.net/00e2bc185d1a.jpg.html>IMG_0008.JPG</a>

2.
    <a href=http://zapodaj.net/6defc59e94f8.jpg.html>IMG_0017.JPG</a>

3.
    <a href=http://zapodaj.net/ef118e9d4fc1.jpg.html>IMG_0024.JPG</a>

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

ostrość ok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja mam pytanie, może i trochę lamerskie ale jestem amatorem, odkąd mierzymy odległość ostrzenia, od ostatniej soczewki czy może od matrycy
    c50d + t17-50 + t55-200 + falcon 8mm
    zenit 12xp + helios 44m

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Od matrycy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

MC_ dzięki za szybką odpowiedź, to teraz będę mógł sprawdzić dokładność mojego falcona
    c50d + t17-50 + t55-200 + falcon 8mm
    zenit 12xp + helios 44m

Strona 75 z 86 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów