Rozumiem, myślałem, że problem, oprócz inne GO, dotyczy też skali.
Aż takie różnice są?
A podeślij taką scenę na F5,6 i z odległością ostrzenia, tak między 1 a 1,5 metra.
Zobaczymy jak to się ma do mojej sztuki.
Rozumiem, myślałem, że problem, oprócz inne GO, dotyczy też skali.
Aż takie różnice są?
A podeślij taką scenę na F5,6 i z odległością ostrzenia, tak między 1 a 1,5 metra.
Zobaczymy jak to się ma do mojej sztuki.
Faktycznie coś jest z tym szkłem nie tak, ale ja może bym się cieszył, bo masz funky tilt-shifta koncentrycznego![]()
Przeciez idealnie podalem o co chodzi:
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=727
A to zdjecie ostrzenia z 30cm z poprzedniej.
http://img5.imageshack.us/img5/4155/img454201.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
do Konrado84
Nie, DziekiWole sztuke, ktora mialem wczesniej :]
Teraz pytanie ile osoba ma taki egzemplarz kupiony nowy/na gw i zyje z przekonaniem, ze te samyangi tak juz maja.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 25-03-2011 o 12:04 Powód: Automerged Doublepost
Na jednym ostrzysz na 30 cm a na drugim na nieskończoność.
Przecież to skrajności.
Wyostrz na metr-półtora i powinno być OK. Ostro będzie na bliskich obiektach i na tych bardzo odległych.
A jeśli focisz scenę, na której wszystkie obiekty są bliskie, bądź ekstremalnie bliskie - zmniejsz stosownie odległość ostrzenia i już.
I nie zwracaj uwagi na to co pokazuje skala.
U mnie przy ostrzeniu na nieskończoność czy chociażby nawet jej okolice, najbardziej odległe obiekty są nieostre, nie wspominając o tych bliskich.
Moim zdaniem to zupełnie normalne.
Gdyby wszystko było ostre przy konkretnym ustawieniu ostrości, po co byłby potrzebny w ogóle pierścień ustawiania ostrości?
Może ta sztuka, która Ci tak ostrzyła była jakaś "wyjątkowa".
Moim zdaniem ta, z której są sample, jest bdb.
Chyba, że ja czegoś dalej nie rozumiem?![]()
Widzisz, wlasnie to poprzednia sztuka byla normalna.
OPTYCZNE.pl
"Czy mechanizm autofokusa jest nam w takim obiektywie potrzebny? Raczej nie. Warto sobie uzmysłowić, że nawet na maksymalnym otworze, gdy ustawimy ostrość na odległość 1 metra, głębia ostrości będzie rozciągać się od 0.5 metra do nieskończoności! Po przymknięciu obiektywu do wartości przysłony f/5.6, ustawianie ostrości mamy praktycznie z głowy. Wystarczy pierścień skali ostrości ustawić na wartość 0.6 metra, a głębia ostrości obejmie obiekty znajdujące się w odległości od 29 centymetrów do nieskończoności..."
No niestety, ale to jest wadliwa sztuka ktora posiadalem. A poprzednia byla wlasnie OK.
Witam, ja mam takie pytanko - czy Samyang Fisheye 8mm f/3.5 podpiac mozna pod 1D Mark III? Chodzi o to czy ma bagnet EF czy EF-S.
Jesli by nie pasowalo pod MkIII to jaki obiektyw Fisheye 8mm polecalibyscie?
Dzieki. No Mk III nie ma pelnej klatki - ma 1:1,3. Zalezy tez jak duza jest ta winieta. Ale dzieki za info :-)
Podpinam się pod pytanie. Czy ktoś z Was testował Samyanga 8mm na 1D ( crop 1,3). Jeśli to możliwe to podeślijcie jakieś sample. Wielkie dzięki.
D3
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin