sensem takiego porownanie jest uzmyslowienie jak moze wygadac obraz z fishaya a w zwizku z tym pozowli na umiejscowienie jakosciowe obrazu z samyanga.Ale nadal sens takiego porownania jest hmmm.
Moze jeszcze dac sample z 300D + Samyang 8mm versus 1Ds mark III + EF 15mm. Tylko chcialbym wiedziec jaki ma to cel?
jest przepasc.
gdybym wykonal analogiczne porownania np T17-50 c50d i c24-70L c5dmk2 to dlugo trzebaby szukac roznic.
Zaleta duzego formatu zaczyna odgrywac role dopiero w warunkach deficytu
nazwy obiektywow sama i c15 padly od pytajacego.Jedynym sensownym "VS" w tym temacie bylo by np. Samyang 8mm VS Tokina 10-17 lub ostatecznie Sigma 8mm.
akurat poniewaz te obiektywy mam wiec pokazalem przez uprzejmosc roznice. nie mam ani sigmy , ani wymienionej tokiny wiec glosu pewnie bym nie zabieral.
Ale to dalej cenowo nie ta liga.
Jedynym konkurentem Samyanga (cena/jakosc) jest Peleng 8mm, ktory dalej jest drozszym szklem (wywindowane ceny 'sprowadzaczy' zza wschodu) i do tego duzo slabszym optycznie (sam mialem, a teraz mam Samyanga - roznica kolosalna).[/QUOTE]
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sorry za wczesnie wcisnalem - wyslij.
tak a propos - czy u nikogo nie dziala funkcja edytuj?
ten program przywoluje posty poprzednikow , ktorych wogole nie widze w swoim edytorze i ktorych wysylac nie zamierzam.
sorry za ten balagan , ale nie czuje sie zan odpowiedzilny.
Zaleta duzego formatu zaczyna odgrywac role dopiero w warunkach deficytu swiatla.
nie jest ta liga , ale nikt nie twierdzil ze jest inaczej.Ale to dalej cenowo nie ta liga.
jak pisalem uwazam ze obiektyw jest warty swoich pieniedzy.
dobrze zdaje egzamin w panoramach sferycznych ( gdyby nie te odblaski byloby miodzio ) , gorzej w zdjeciach pojedynczych - ze wzgledu na niewysoka rozdzilczosc trza robic resampling w dol i nieco wiecej niz zwykle ostrzyc.
jesli tak piszesz to tak jest.Jedynym konkurentem Samyanga (cena/jakosc) jest Peleng 8mm, ktory dalej jest drozszym szklem (wywindowane ceny 'sprowadzaczy' zza wschodu) i do tego duzo slabszym optycznie (sam mialem, a teraz mam Samyanga - roznica kolosalna).
ten obiektyw jest sprzedawany pod poroma firmami.
na zachodzie pod inna , nie pamietam jaka w cenie porownywalnej.
w sumie to b.dobrze , ze taki obiektyw istnieje - z pewnoscia producenci drogich markowych fisheyi jesli beda chcieli sprzedac swoj produkt , beda musieli sie zastanowic nad cena.
samyang pokazal ze nie musi byc drogo , a jest wystarczajaco dobrze.
w wielu przypadkach taka jakosc wystarcza.