Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro
Witam.
Mam takie pytanie - jakbym chciał to szkło podpiąć do analogowego eosa to rozumiem że ostrość ustawiam manualnie, a ekspozycję?
Czy jest tak, że:
- włączam w aparacie tryb manual
- ustawiam na obiektywie przysłonę np. 3.5
- ustawiam w aparacie przysłonę 3.5 i dobieram czas migawki na drabinkę?
Bardzo przepraszam za moją niewiedzę ale nie mam żadnego doświadczenia z manualnymi obiektywami.
Przysłony na aparacie nie ustawisz, aparat będzie pokazywał 0.0 ponieważ nie ma możliwości "dogadać" się z obiektywem. Możesz robić na M i ustawiać według drabinki, albo w trybie preselekcji przysłony, wtedy aparat dobierze czas naświetlania. Przy pomiarze światła aparat "automatycznie" uwzględni przymkniętą przysłonę.
dzięki za info
Podpinał może ktoś to szkiełko pod cropa 1.3x?
Niby jest jakiś sampelek ale nie ma pewności czy to jest z 1d czy z 5d a potem dokadrowany .
Jak ktoś ma jakieś foty z 1d to mógłby wrzucić?
A dokupił ktoś już ten adapter z potwierdzeniem ostrości?
Może się podzieli wrażeniami?
Z adaptera korzystam na przejściówce z M42 i jestem zadowolony z efektów. Natomiast z tym szkłem adapter się nie sprawdzi, jest tak duża GO, że będzie potwierdzał ostrość już na samym początku GO jak i na jego końcu.
Praktycznie można raz ustawić ostrość na hiperfokalną i focić na tym ustawieniu z zadowalającym skutkiem. Ja mam problem, że czasami bezwiednie przekręcam pierścieniem i wychodzę z punktem ostrości poza GO.
Natomiast bez adaptera to na pewno nie podchodził bym do 85mm tam GO jest bardzo mała.
Podobno nie ma glupich pytan, choc jak mysle o pytaniu, ktore zaraz tu padnie popadam w watpliwosci. Do rzeczy.
Dosc mocno jestem zainteresowany tytulowym szkielkiem, jednak nigdy zadnego manuala nie mialem w rece. Stad rodzi sie pytanie odnosnie pewnych rzeczy, ktore normalnie robi AF etc. Czy praca takim Samyangiem jest mozliwa tylko w pelnym manualu czy priorytety przyslony/migawki rowniez wchodza w gre?
Tzn. ustawiajac manualnie na szkle pelna dziure, wyswietli mi sie czas migawki dla tej przyslony i danego ISO? I analogicznie jesli bylby to priorytet migawki zostane poinformowany jaka F mam ustawic?
Powyzsze dylematy dotyczyly glownie pomiaru swiatla, jednak chcialbym tez wiedziec co nalezy robic z pierscieniem ostrosci. Zakladajac, ze chce miec ostrosc od mozliwie najkrotszej odleglosci od obiektywu to ustawiam pierscien ostrosci na min wartosc w tym wypadku zdaje sie 30 cm?
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
W grę wchodzi tylko priorytet przysłony. Z tym że ponieważ aparat nie "widzi" obiektywu na wyświetlaczu masz przysłonę 0.0 niezależnie od tego jak ją ustawisz na obiektywie. No chyba że masz dandelion, wtedy pokaże Ci przysłonę zaprogramowaną w chipie, ale na działanie aparatu nie ma to wpływu. Czas migawki będzie dobrany na podstawie docierającego do układu pomiarowego światła, więc "automatycznie" będzie uwzględnione przymknięcie obiektywu.