Konkurs: kto jest wiekszym spryciarzem? Czy ktos kto nie wiedzial, ze czas ekspozycji mozna odczytac z danych EXIF? A moze ktos kto wkleil na forum wszystkie dane EXIF razem z setka zer?
Konkurs: kto jest wiekszym spryciarzem? Czy ktos kto nie wiedzial, ze czas ekspozycji mozna odczytac z danych EXIF? A moze ktos kto wkleil na forum wszystkie dane EXIF razem z setka zer?
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Stawiam na tego, kto nie dał możliwości edycji postu, po przypadkowym wciśnięciu "Wyślij", zamiast "Podgląd postu"...![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Możliwość edycji postu jest przez 30 minut po opublikowaniu, więc się nie tłumacz głupio![]()
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
No dobrato było trochę dłużej niż chwilę po wciśnięciu
![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem falcona 8mm... Naprawde jaram sIę jakości ą zdjęć za takie pieniądze... zdziwił mnie jeden bardzo ważny fakt...
PELENG PRZY 8MM-WINIETUJE
A FALCON PRZY 8MM NIE WINIETUJE
tym lepiej na rzecz falcona
a ceny pelenga jeszcze kilka tygodniu temu były rekordowe..!]
Dzis będę testował szkło bardziej w praktyce, jak coś wrzuce pare sampli
A i właśnie z tego co czytałem... to samyang daje gwarancje na 36miesięcy, a falcon aż 60miesięcy... ktoś to może potwierdzić? :]
Ostatnio edytowane przez Amok ; 29-08-2009 o 08:16
/ 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio
Przeciez wczesniej dawalem sample z pelenga i ten sam z sama/falcona..
Peleng ma wieniete, ale ma WIEKSZY kąt widzenia, kadrujac srodek omijajac winiete w pelengu zostanie ci to, co daje samyang.
Tak sie zastanawiam, jak Samyang na cropie 1,6 na 167 stopni to ile ma np. taki canon 10-22 na 10mm, ile stopni ? Albo np. fisheye Sigma 4.5mm na cropie ?
zalezy czy te stopnie sa liczone po przekatnej czy w poziomie
wg optycznych
c 10-22 przy 10mm ma 107,5st
samyang ma 180st
sigma 4,5mm tez 180st
z reszta po co porownywac c10-20 z fisheye?
Nie porownuje, ciekaw bylem szerokosci kadru w stopniach, dzieki. Mam canona 1-22 i ciekaw bylem ile szerszy kąt otrzymam w pejzażu, szkoda ze nie zaloze tu polarka czy połowkowych, no chyba ze w rece bede trzymac, ale pewnie tez nic z tego.
Ale ok, jak to jest ze sigma 4,5mm ma tyle samo stopni na cropie co samyang 8mm ? To o co chodzi z tymi milimetrami ?![]()
sesjusz: przy 4,5 masz winietę na więcej niż połowę zdjęcia![]()
A co do filtrów to nie bądź już taki pewien ja tylko czekam aż w końcu kupię... łatwo nie będzie ale gdzieś widziałem jak ktoś dorabiał mocowanie na żelatynowe do Tokiny 12-24 więc myślę że się uda i żeby chociaż połówkę się udałoKoledze śmigają te folie odpowiednio docięte z Nikorem 10,5 tylko nie można domknąć do f22 (góra f8) bo potem mamy harda
![]()