Pokaż wyniki od 1 do 10 z 858

Wątek: [test] Samyang Fisheye 8mm f/3.5

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Danon
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam testowiczów =) Wiecie może w którym miejscu Samyang ma punkt nodalny, na forum Nikona ktoś napisał że zaraz przy bagnecie ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Można w sumie samemu dojść gdzie on się znajduje, wykonując testowe pary zdjęć, ale może już ktoś przez to przeszedł... =)

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Danon Zobacz posta
    Witam testowiczów =) Wiecie może w którym miejscu Samyang ma punkt nodalny, na forum Nikona ktoś napisał że zaraz przy bagnecie ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Można w sumie samemu dojść gdzie on się znajduje, wykonując testowe pary zdjęć, ale może już ktoś przez to przeszedł... =)
    Podobno można to wyliczyć, cyt.:

"Wystarczy skorzystać ze znanego wzoru soczewkowego.

Płaszczyznę filmu (znaczek na korpusie) dzieli od punktu węzłowego odległość "a".
    Płaszczyznę przedmiotową (tę, na którą ustawiamy ostrość) dzieli od punktu węzłowego odległość "b".
    Ogniskowa to: "f"
    Płaszczyzny są do siebie równoległe, a ich odpowiednie odległości obliczamy wg ponizszego wzoru:

1/a + 1/b = 1/f

W przypadku obiektywów punkt będzie ruchomy i na pewno nie wypadnie, w połowie długości obiektywu, bo wtedy obiektyw 600 mm musiałby miec fizycznie 1,2 m długości

Wklepałem dane swoich obiektywów do Excela i całkiem możliwe wyniki powychodziły.
    Można sobie stworzyć tabelkę, jak ustawić głowicę do panoram dla każdego obiektywu jakiego się używa."

Zaczerpnięte z http://canon-board.info/archive/index.php/t-7380.html

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uprawnienia umieszczania postów