to ja dorzucę swoje 3 grosze do tematu. Przed wczoraj poszedłem do multifoto w Warszawie i zapytałem się czy mają (mają nowy punkt na Jana Pawła) i zapytałem się czy w ogóle coś mają SAMYANG / FALCON. No i mieli. Więc wczoraj poszedłem z aparatem i miałem do wyboru 3 obiektywy (2x Samyang i 1 Falcon). Sprawdziłem sobie przed zakupem na laptopie i co się okazało.
z dwóch sztuk Samyangów jeden był trochę mniej ostry (robiłem to samo zdjęcie na takich samych ustawieniach wszystkich trzech obiektywów - korytarz f 3.5) a Falcon i ten ostrzejszy Samyang były porównywalne (na prawdę różnica była nieznaczna) i tylko na prawdę przy BARDZO ALE TO BARDZO dokładnym oglądaniu poszczególnych szczegółów obrazka można było znaleźć jakieś różnice na korzyść Falcona. Sprawdzałem też jak sobie radzą z aberacjami - i w obu konstrukcjach jest podobnie - wg mnie na należytym poziomie.
Widać że jest mały rozrzut jakościowy.
Kupiłem Falcona i wg mnie za te pieniądze to całkiem fajna rzecz![]()
właśnie nabyłem samyanga też z multifoto i jestem bardzo mile zaskoczony
- ostrość od f5.6 - 11 jest "stałkowa"
- na f3.5 obiektyw jest ok ale ma już bardzo mały kontrast - mniejszy niż 50 1.4 na f1.4
- solidne wykonanie, dobrze chodzące pierścienie
- poziom aberacji w zasadzie taki sam co mam w tamronie 17-50
- myśle że cena / jakość to rewelka
Jak znajdzie się pogoda to wrzucę jakieś sample.
pare kolejnych sampli
Samyang 8mm + 300d
pzdr
mógł by ktoś napisać krótkie how-to jak wyprostować fiszaja ? Patrzyłem na efekty w tym wątku uzyskane za pomocą PSP i ACDsee ale za cholere nie mogę zrobić tego u siebie
Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
http://noop.pl <-homesite
No przecież to kwestia pojeżdżenia suwakami...
Na przykładzie ACDSee Pro 2.5
Plik wejściowy:
Prawy myszy i edytujemy:
Wybieramy Lens Correction:
Potem Fisheye:
Jeździmy suwakami do uzyskania żądanego efektu, na koniec potwierdzamy Done:
Zapisujemy efekt końcowy:
Do obróbki warto wziąć tiffa w pełnej rozdzielczości. Zapisać również w tym formacie. Potem zmniejszanie, wyostrzanie itd.
.
Nie chodzi o to żeby miało pełne krycie, tylko jakie jest możliwe największe
Tokina 11-16 jest pod cropa, a już na 15mm nawet z osłoną kryje ładnie FF. Samyang bez osłony przy lekkim przykadrowaniu może będzie mógł służyć zarówno do cropa jak i do FF. No i jakość pewnie lepsza niż inne, starsze wydziwiadła...