Strona 19 z 86 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 858

Wątek: [test] Samyang Fisheye 8mm f/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Po tym co widze, to ani optyczne ani Cichego nie sa lepsze od tych sprzedawanych, wiec trzeba sie cieszyc. Cichy dodatkowo lepiej je obrabia - wywolanie raw itd A optyczni od razu JPG z body daja jako sampel.
    Gdyby tak faktycznie było to taki test był by lewy.

Nie jest problemem podostrzyć coś, problem leży w tym że jak focisz w cięzkich warunakch iso 800/1600 to takie ostrzenie daje masakryczne rezultaty.

Jak dla mnie ostrość jest na prawde w porządku, tylko abbercje sferyczne troszkę za duże w pełnej dziurze (ale pisze tu o fotach na 450D), bo na 350D jest akceptowalnie
    Ostatnio edytowane przez kisman ; 05-06-2009 o 21:10

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dziwna sprawa ja mam 450D i 30D więc sobie to porównam o ile się w końcu na niego zdecyduje Mnie właśnie interesują wyższe czułości i f3,5 no i po pierwszych testach byłem przekonany że zakup i zbieranie do Sigmy 10 f2,8 mogę sobie odpuścić a teraz już nie jestem taki pewien:\

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    rewelka i ostre jak na przysłone ktora daje mydlo
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Dopiero zaczyna Awatar Aruan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie już też do puszki podłączony jest Sam... ee... Falcon. Ale to podobno to samo i powiem więcej - chyba tak rzeczywiście jest.

W tym samym czasie co ja kupowałem Falcona, kumpel kupił inne rybie oko do Pentaxa - miałem więc punkt odniesienia jeśli chodzi o funkcjonalność.

Z plusów, o których nie czytałem:
    - brzydki, ale funkcjonalny dekielek - trzyma na tyle mocno że można za niego ponieść cały aparat. W przypadku wystającego szkła, na które nie można założyć filtru to plus.
    - jakimś cudem w trybie AV i może minilalnym zmniejszeniu EV aparat robi nieźle naświetlone zdjęcia (przypominam że nie ma informacji o przesłonie). To ułatwia trochę względem trybu M.
    - bawiąc się zdjęciami, prostowałem je w Paint Shop Pro X2 - wychodzą szerokie, panoramiczne zdjęcia z WYPROSTOWANYMI krawędziami - oczywiście kosztem jakosci w niektórych miejscach, ale do publikacji na stronę dają niesamowity efekt. Do tego parę sztuczek i mamy dzieło z każdego zdjęcia
    Przykład ze zdjęcia Cichego:

Prawda że pobudza wyorbaźnię?

Z minusów:
    - daleki punkt ostrzenia. Bawiłem się Pentaxem i zdjęcia robione Fish Eye z kilku centrymetrów dają super efekt zarówno w portretach jak i "makro". Pierścienie makro nie pomogły, za dalekie odsunięcie obiektuwu od puszki - najlepszy był by pierścień, który ma 2-5mm. Może ktoś ma na to patent? Dodam że przesłona tu nie pomaga - właśnie przy pełnej dziurze takie zdjęcia dają najfajniejszy efekt.
    - listki przesłony chyba się kleją ze sobą bo mi często nie reaguje na zmianę przesłony! Poważny problem, bardzo utrudnia. Potestuję i ew. zamienię.

Pewnie wkrótce (podobnie jak na setkach innych miejsc w siec zdjęcia z Fisha. Tylko czekać jak pokażą się opisy typu "Fish Eye, zamiennik kit'a"
    Pozdrawiam,
    Aruan

Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.
    WWW: aruan.pl; blog.aruan.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja zawsze fotografuje w AV - dzieki temu mamy praktycznie automat, bo w tym trybie swiatlo jest ustawiane przez aparat, a problem z ustawianiem ostrosci nie istnieje.

Co do prostowania to prostuje sie tak samo idealnie jak peleng. A dzieki lepszej ostrosci na brzegach efekty prostowania beda lepsze. Moze nie idealne, bo sie nie da.
    http://img190.imageshack.us/img190/6460/img4423o.jpg

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aruan Zobacz posta
    - daleki punkt ostrzenia. Bawiłem się Pentaxem i zdjęcia robione Fish Eye z kilku centrymetrów dają super efekt zarówno w portretach jak i "makro". Pierścienie makro nie pomogły, za dalekie odsunięcie obiektuwu od puszki - najlepszy był by pierścień, który ma 2-5mm. Może ktoś ma na to patent? Dodam że przesłona tu nie pomaga - właśnie przy pełnej dziurze takie zdjęcia dają najfajniejszy efekt.
    racja... to moim zdaniem jedyna wada tego szkła..... te ok 30 cm jest moim zdaniem zdecydowanie za daleko..
    ---10kg Canona w Torbie---

Dopiero zaczyna Awatar Aruan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W ekstremalnej sytuacji pomaga odłączenie szkoa i przystawienie go (w tej samej pozycji co w aparacie!) do body - udało mi się zrobić w ten sposób zdjęcie z bliska, ale robić tak na codzień to odradzam...

Nadal pozostaje możliwość zrobienia jakiegoś malutkiego pierścienia - nie powinno być chyba bardzo trudno, w końcu elektroniki przenosić nie trzeba.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przy okazji doczytałem na forum Nikona że podobno Samyang ma 3 lata gwarancji, a Falcon 5 lat.
    Ostatnio edytowane przez Aruan ; 06-06-2009 o 21:42 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam,
    Aruan

Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.
    WWW: aruan.pl; blog.aruan.pl

Domyślnie

No jak pisałem z testami koniec. Ale sampelka wrzucić mogę
    350D, 1/10s, f5.6 iso 800(podoba mi się w nim to, że lekko domknięty robi gwiazdki ze źródeł światła)
    Ostatnio edytowane przez kisman ; 07-06-2009 o 13:31

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No i ma F22, a peleng max F16 Zima sie przyda, gdy bedzie mocne slonce, bialo i jasno wszedzie. Akurat do ladnej gwiazdy ze slonca.
    Wracajac do braku winiety - teraz mozna w koncu kadrowac lepiej, bo w pelengu trzeba zawsze brac margines na duza winiete i starac ustawic kadr tak, aby podczas kadrowania w sofcie nie wyszedl zonk. Kilka razy tak mialem, ze kadr byl niedopasowany i musialem kombinowac omijajac winiete:/

kisman- Fajnie sie takie kadry prostuja
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 07-06-2009 o 14:44

Domyślnie

Szkło przetestowałem wczoraj. Spokojnie daje radę nawet na f 3.5.
    Przykładowe zdjęcie, nie jest to finalna obróbka bo monitor mam skalibrowany na inna porę dnia.
    f 3.5 1/25s. iso 800
    Powinienem był stanąć lekko bardziej w prawo

Generalnie obiektyw miażdży, bez problemu się z nim pracuje, trzeba tylko bardzo uważać żeby nie pobrudzić soczewki (kilka razy wsadziłem palucha) i wiedzieć kiedy wykorzystać bo czasami jest zbyt szeroko.

Strona 19 z 86 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów