U mnie już też do puszki podłączony jest Sam... ee... Falcon. Ale to podobno to samo i powiem więcej - chyba tak rzeczywiście jest.
W tym samym czasie co ja kupowałem Falcona, kumpel kupił inne rybie oko do Pentaxa - miałem więc punkt odniesienia jeśli chodzi o funkcjonalność.
Z plusów, o których nie czytałem:
- brzydki, ale funkcjonalny dekielek - trzyma na tyle mocno że można za niego ponieść cały aparat. W przypadku wystającego szkła, na które nie można założyć filtru to plus.
- jakimś cudem w trybie AV i może minilalnym zmniejszeniu EV aparat robi nieźle naświetlone zdjęcia (przypominam że nie ma informacji o przesłonie). To ułatwia trochę względem trybu M.
- bawiąc się zdjęciami, prostowałem je w Paint Shop Pro X2 - wychodzą szerokie, panoramiczne zdjęcia z WYPROSTOWANYMI krawędziami - oczywiście kosztem jakosci w niektórych miejscach, ale do publikacji na stronę dają niesamowity efekt. Do tego parę sztuczek i mamy dzieło z każdego zdjęcia
Przykład ze zdjęcia Cichego:
Prawda że pobudza wyorbaźnię?
Z minusów:
- daleki punkt ostrzenia. Bawiłem się Pentaxem i zdjęcia robione Fish Eye z kilku centrymetrów dają super efekt zarówno w portretach jak i "makro". Pierścienie makro nie pomogły, za dalekie odsunięcie obiektuwu od puszki - najlepszy był by pierścień, który ma 2-5mm. Może ktoś ma na to patent? Dodam że przesłona tu nie pomaga - właśnie przy pełnej dziurze takie zdjęcia dają najfajniejszy efekt.
- listki przesłony chyba się kleją ze sobą bo mi często nie reaguje na zmianę przesłony! Poważny problem, bardzo utrudnia. Potestuję i ew. zamienię.
Pewnie wkrótce (podobnie jak na setkach innych miejsc w sieczdjęcia z Fisha. Tylko czekać jak pokażą się opisy typu "Fish Eye, zamiennik kit'a"
![]()