Przeciez mozesz sobie ustawic na zwyklym S8 wartosc posrodku 5.6 a 3.5. To, ze nie pisze, nie znaczy, ze nie mozesz. Nie ma tam skoku, ale mozna bezproblemowo i bedzie tak samo jak w tej wersji VIDEO, ktora nie posiada skokow.
Prosze bardzo:
Przeciez mozesz sobie ustawic na zwyklym S8 wartosc posrodku 5.6 a 3.5. To, ze nie pisze, nie znaczy, ze nie mozesz. Nie ma tam skoku, ale mozna bezproblemowo i bedzie tak samo jak w tej wersji VIDEO, ktora nie posiada skokow.
Prosze bardzo:
Ostatnio edytowane przez siudym ; 11-02-2010 o 15:49
niczym, w wersji nie-video też da się bez przeszkód ustawić f/4
edit: sorry nie zauważyłem posta Siudyma.
A czy przypadkiem pierścień przysłony ustawiony pomiędzy 3,5 a 5,6 nie ześlizguje się przypadkowo w pozycje 3,5 lub 5,6
![]()
Nigdy tym sie nie interesowalem, ale dzisiaj zostalem odkrywca ameryki i zauwazylem, ze obiektyw nie ma w pelni wewnetrznego ogniskowania. Podczas krecenia pierscieniem widac jak szklo przy oslonie wysuwa sie i wsuwa (podobnie jak np. Sigma 10-20). Nie wiem czy bylo juz to wspominane, ale skoro tak jest to dlaczego w nazwie jest skrot IF?
hmmm mnie raczej interesuje SAMYANG 14mm pod pełną klatkę... oraz jak spisuje sie na cropie... Cichy można liczyć na jakiś test??
DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko
Na pewno będzie, jeżeli tylko Cichy będzie to szkiełko będzie miał.
Siudym - marketing
a ja mam pytanie do fisherów. Nie wydaje wam się czasem że pierścień ostrości działa jak chce? to znaczy kręcimy do nieskończoności a tu na 100% w ogóle nieostro? u mnie przy 3.5 nieskończoność jest najostrzejsza przy 0,6m. Nie żeby mi to przeszkadzało specjalnie ale ciekawi mnie czy wy też się z czymś takim spotkaliście?