A co myslicie o uzywaniu takiego fisha do krajobrazow zamiast UWA? bo jestem na etapie rozmyslania o zakupie czegos szerokiego i sie zastanawiam czy znieksztalcenia w Samyangu nie beda za duze? czy lepiej dokladac do 10-22?
A co myslicie o uzywaniu takiego fisha do krajobrazow zamiast UWA? bo jestem na etapie rozmyslania o zakupie czegos szerokiego i sie zastanawiam czy znieksztalcenia w Samyangu nie beda za duze? czy lepiej dokladac do 10-22?
Swietny test. W koncu jakas konkurencja dla pelenga, ktorego cena oszalała...
Zastanawia mnie brak winiety, ten samyang to w sumie ogniskowa kopia Pelenga, a przeciez peleng na DX/APS-C ma winiete na krawedziach. Chcialbym zobaczyc dwie takie same fotki z S/P czy czasem ten pierwszy nie ma jednak mniej mm (mimo napisanych 8mm), lub ma mniejszy kat widzenia :/
Ostatnio edytowane przez siudym ; 24-04-2009 o 10:25
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
W Samyangu przecież nie ma "kieszonki" na filtry żelatynowe, tak, jak w Canonie.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Można przecież metodą partyzancką przyklejać - mam obiektyw M42, który ma ślady kleju na obudowie tylnej soczewki.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
^^ Guma do zucia rulez
Fajny test i niezle szkielko. Gdybym nie mial C15 na pewno bym sie nim zainteresowal.
PS. Niebawem czeka nas zalew rybich zdjec![]()
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 24-04-2009 o 10:44
.
Cichy-> Czy masz moze jeszcze ten obiektyw? Czy mozesz zrobic jeden sampelek na 5D?
No ale przecież podpinać 15mm na cropie nie ma sensu, tak samo jak 8 na FF.Zamieszczone przez dr11
O obiektywach wiem prawie wszystko