chyba wielu by dużo dało za 8mm z taką głebią... Dobrze zareklamuj i dostaniesz wiece niż za nowy!![]()
chyba wielu by dużo dało za 8mm z taką głebią... Dobrze zareklamuj i dostaniesz wiece niż za nowy!![]()
Na "nieskończoność" i wysokiej przysłonie f/18 albo f/22 jest nienajgorzej z dalekimi planamiW miarę wszystko widać, jutro zrobię to samo ujęcie tylko na wysokiej przysłonie dla porównania, pozdrawiam.
Wysyłaj do naprawy jak się da i się nie zastanawiaj. Na co komu nieostre szkło![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Jeżeli sobie nie poradziłeś do tej pory, przeczytaj to:
http://zoltyserwisfotograficzny.info...olszewski.html
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
RNz, "Kocham Cię!"
Przeczytałem cały Twój link i na końcu zdanie mnie uratowało "Najprawdopodobniej czyszcząc ją, robiłem ruchy przeciwne do ruchów wskazówek zegara co spowodowało odkręcenie."
Nie rozkręcając obiektywu tylko tak jak był, po prostu chwyciłem dwoma palcami za przednią soczewkę i zacząłem mocno próbować "dokręcić" w prawo... po kilka sekundach soczewka się przekręciła i od 5.6 jest żyleta !! Nawet pierścien ostrości zaczął działać, bo na "0,3" obraz jest lekko zamdlony, a na nieskończoność ostro. Dziękuję Ci jeszcze raz i pozdrawiam.
Nie ma sprawy, natknąłem się na to wczoraj na innym forum i skojarzyłem, że miał ktoś tutaj taki problem.
Cieszę się, że mogłm pomóc :-)
Mój Samyang na razie tego nie ma
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
myślałem że mój jest w miarę ostry, ale z czystej ciekawości zacząłem kręcić, i jest żylettadzięki!
jak byście kupili falcona to byście mieli i ostry i nic by się nie kręciło ;-)
c50d + t17-50 + t55-200 + falcon 8mm
zenit 12xp + helios 44m
moim zdaniem jest to to samo szkło ja nie narzekam, falcon i samyang to ten sam producent w innym opakowaniu
c50d + t17-50 + t55-200 + falcon 8mm
zenit 12xp + helios 44m