Myslalem nad tym, ale znowu szkoda nieco. Moze to nie eLka, wiec kilku tysi nie straci sie, ale znowu czy jest sens. Gdyby winieta sama8 byla na FF jak na APS-H, to bym bez gadania wywalil oslone. A tak:/
Myslalem nad tym, ale znowu szkoda nieco. Moze to nie eLka, wiec kilku tysi nie straci sie, ale znowu czy jest sens. Gdyby winieta sama8 byla na FF jak na APS-H, to bym bez gadania wywalil oslone. A tak:/
to obcinanie oslony i podpinanie pod FF to urban legend.
tzn mozna , oczywiscie ale to nic nie daje.
uzysk pola widzenia minimalny ( na przytoczonym zdejciu FF+sam rogi sa bez oslony , to widac obudowe obiektywu a wiec obciecie oslony minimalnie tylko zmniejszy zakres wystpowania viniety).
po scropowaniu jakosc jest gorsza niz z calej klatki aps-c.
a wiec czy warto niszczyc obiektyw po to zeby dostac wyniki gorsze niz w oryginlanym stanie w aps-c.
do tego w obietywie o tak slabych powlokach przeciwodblaskowych utrata oslony zwiekszy tylko odbicia wewnetrzne i tak spore.
To sa opowiastki na zasadzie przekazywania jakiejs cudownej tajemnicy jedna baba drugiej babie.
zabieg bez sensu.
W sumie to się zgadzam. Różnica jest minimalna, bo i tak trzeba wycinać, a osłona p/s przy takim kącie widzenia się przyda. No i jest trochę taniej.
Mnie akurat wisi bo ja mojego Samyanga oddalem jak tylko kupilem... wolalem juz mojego Zenitara 16.2.8 ze wszystkimi za i przeciw niz na sile pchac obiektyw ktory docelowo byl skonstruowany pod cropa. Na D700 wineta paskudna, po zmianie na cropa co prawda dziala juz ladnie ale kosztem zmniejszenia go o polowe niz w FX..
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
No tak, ale jak z D700 wycropowałeś środek to ile Ci zostało mpix? A jak z 5d2 wycropujesz to ile będzie?
No wiec dlatego mowie ze w momencie kiedy przestawilem opcje rozmiaru obrazu na format DX, to fotka juz miala 5 mln pixeli... malo troche. Nie pisalem o 5D2 tylko o zwyklej 5D..
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
nie macie problemu ze niedokładnym pomiarem światła w tym obiektywie, jak to bywa z manualnymi Heliosami? (+ na otwartej, - na przymkniętej przysłonie)
Podpinanie 8mm pod pełną klatkę to hardcore, a obcinanie osłony to już w ogóle nie wiem, po co. No chyba, że ktoś robi zdjęcia do okrągłej ramki![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."