Strona 49 z 86 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 858

Wątek: [test] Samyang Fisheye 8mm f/3.5

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Zrobilem pare strzalow na zewnatrz, tutaj sprawa juz wyglada znacznie lepiej.

Wszystkie foty z reki, ostrosc Bodajze na 1m,

f3,5

f5,6

f8

A tutaj kadr w calosci, podostrzony w DPP na 5 i kontrast na 1, bez NR

Jako bonusik kadr, za ktory zona z mlodym jak dorosnie mnie zabija,

nie ruszany, prosto z RAWa, ostrosc 0,3 m f3,5,

sharpness 5, kontrast 1

Moje wnisoki sa takie, dostalem ostre szklo i z ostroscia problemow nie ma, biorac pod uwage, ze to moj pierwszy manual, gdzie nie koniecznie wiem gdzie do konca bedzie ostrosc.

Zauwazylem tez, ze jesli sie trafi z ostroscia tzn. przyjmnie sie dobre parametry to wyostrzanie foty juz niewiele daje, jest wlasciwie zbedne,bo to kosmetyczne zmiany. To juz lepiej delikatnie pociagnac kontrast i to daje lepsze efekty.

Mam jeszcze glupie pytanie odnosnie wlasnie ustawiania ostrosci, majac pod reke pierwszy lepszy kalkulator GO jesli podam przyslone to rozumiem, ze ostrosc ustawiona na szkle bedzie odpowiadala w tym kalkulatorze odlehlosci obektu, na ktory ostrze tak? Jesli tak to kumam, ze w ten sposob przynajmniej na poczatku jestem w stanie sobie sprawdzac jaka bedzie GO dla danych parametrow.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 14-12-2009 o 09:55
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

to i ja się pochwalę
    kupiłem to szkło z ciekawości i potrzeb do zdjęć ślubnych.
    powiem szczerze że jest wart swojej ceny!
    brak af nie przeszkadz ze względu na ooooooooooooogromną GO
    idealny do zdjęć nietuzinkowych i dający szerokie pole do popisu przy odrobinie wprawy.
    najbardziej przeszkadza mi manualna przysłona (lenistwo ???)

próbka z tego obiektywu,
    30D ISO 1000 f 3.5 1/50s
    Ostatnio edytowane przez paczk ; 15-12-2009 o 01:33

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Na ile miales ustawiona tutaj ostrosc? Bo z tym mam na razie najwieksze problemy, w koncu to moj pierwszy manual.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Na moje oko 3 lub nieskończoność

Domyślnie

W moim samyangu, aby uzyskać najlepszą ostrość dla obiektów oddalonych powiedzmy o 200-300 m, muszę ustawić ostrość na 1,5 m
    Im dalej kręcę, tym większe mydło. Nie wiem czy skala jakoś nie tak czy co, ale wcale mi to nie przeszkadza.
    Przy F5,6 jest już bardzo ostro.
    Odległe obiekty: ustawiam na ok 1,5 m
    Kadry takie, jak kolegi paczk: ostrość na 1 m

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Konrado84 Zobacz posta
    [...]
    Odległe obiekty: ustawiam na ok 1,5 m
    Kadry takie, jak kolegi paczk: ostrość na 1 m
    Niezaleznie od F?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Niezaleznie od F?
    Z 3,5 nie korzystam bo mydełko, a już od 5,6 podane przeze mnie ustawienia sprawdzają się, przynajmniej w przypadku mojego egzemplarza.
    Sprawdzane dokładnie.

Swoją drogą, nie spodziewałem się, że GO będzie tutaj aż tak duża, w większości przypadków poprostu zapominam o kręceniu pierścieniem ostrości :wink:

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Konrado84 Zobacz posta
    Z 3,5 nie korzystam bo mydełko, a już od 5,6 podane przeze mnie ustawienia sprawdzają się, przynajmniej w przypadku mojego egzemplarza.
    Sprawdzane dokładnie.

Swoją drogą, nie spodziewałem się, że GO będzie tutaj aż tak duża, w większości przypadków poprostu zapominam o kręceniu pierścieniem ostrości :wink:
    Spoko, dzieki. Wlasnie wiem, ze dla dalszych kadrow w zasadzie F>3,5 i ostrosc na 1m i wiecej daje GO prawie w calym kadrze.

Tylko sie zastanawiam wlasnie jaka byla ustawiona ostrosc na tej focie ost paczk'a. Bo ma opisane, ze robione na 3,5 co dla zdjec w warunkach koscielnych etc. ma ogromne znaczenie. A zkolei ja bym uznal swoja sztuke za ostra na pelnej dziurze patrzac na moje ostatnie zdjecie zony z dzieckiem (juz nie mowie, ze ostrosc ustawialem na czuja).
    Stad tez pytania o wlasnie dobieranie ostrosci do pelnej dziury, bo daje ona czasy, ktore w niektorych warunkach moga sie przydac.

A wiec np, jaki bedzie rozklad GO dla poszczegolnych parametrow ostrosci na pelnej dziurze?
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 15-12-2009 o 14:28

Domyślnie

Moja sztuka jest chyba tak samo ostra jak Twoja, przynajmniej jak patrzę na sample.
    Mniejsza z tym.

Jeśli chodzi o rozkład GO to możesz pobawić się kalkulatorem głębi ostrości (nie pamiętam w tej chwili adresu), ale z doświadczenia wiem, że to co pokazuje, nie zawsze przekłada się na rzeczywistość.

Najlepiej ustaw F3.5 i pstryknij zdjęcie tej samej sceny dla różnych ustawień pierścienia ostrości. Potem przeanalizuj i zobaczysz jak się GO rozkłada. Najlepiej abyś miał taki plan, na którym widać wyraźne obiekty, oddalone o różne odległości, począwszy od 1-2 metrów a skończywszy na nieskończoności.
    Ja tak zrobiłem, tylko, że dla F5,6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Na ile miales ustawiona tutaj ostrosc? Bo z tym mam na razie najwieksze problemy, w koncu to moj pierwszy manual.
    ostrość była chyba na 1m
    po całodniowych testach (kupiłem obiektyw dzień przed tym ślubem doszedłem do wniosku że jeśli ustawię ją na 1m i przysłona będzie na ok 3,5-5,6 to wszystko będzie ostre

więcej fotek z tego szkła na
    www.paczkowscy.pl w zakładce śluby - trzeba trochę pogmerać, na pewno w zestawie Kasia & Piotr, będą jakieś fotki z tej rybki

pozdrowionka dla Manniakoof
    Ostatnio edytowane przez paczk ; 17-12-2009 o 23:47

Strona 49 z 86 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów