Strona 46 z 86 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 858

Wątek: [test] Samyang Fisheye 8mm f/3.5

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Corehoorn Zobacz posta
    marcin210178:
    jacapa: sferyzacja tutaj nie jest dobrym rozwiązaniem najlepiej korekcja i potem ew. przekształcenia na krzywych
    Nie mam jeszcze fisza , bawiłem się tylko z jakimś samplem z sieci i efekty nie były złe. Skoro jednak twierdzisz, że tak jest lepiej to pewnie masz rację. Następnym razem pobawię się filterkiem "korekcja obiektywu" jak radzisz :-D dobrych rad nigdy za wiele. Dzięki
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Coś już napisał

Domyślnie

Witam.
    Mam takie pytanie - jakbym chciał to szkło podpiąć do analogowego eosa to rozumiem że ostrość ustawiam manualnie, a ekspozycję?

Czy jest tak, że:
    - włączam w aparacie tryb manual
    - ustawiam na obiektywie przysłonę np. 3.5
    - ustawiam w aparacie przysłonę 3.5 i dobieram czas migawki na drabinkę?

Bardzo przepraszam za moją niewiedzę ale nie mam żadnego doświadczenia z manualnymi obiektywami.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przysłony na aparacie nie ustawisz, aparat będzie pokazywał 0.0 ponieważ nie ma możliwości "dogadać" się z obiektywem. Możesz robić na M i ustawiać według drabinki, albo w trybie preselekcji przysłony, wtedy aparat dobierze czas naświetlania. Przy pomiarze światła aparat "automatycznie" uwzględni przymkniętą przysłonę.

Coś już napisał

Domyślnie

dzięki za info

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Podpinał może ktoś to szkiełko pod cropa 1.3x?
    Niby jest jakiś sampelek ale nie ma pewności czy to jest z 1d czy z 5d a potem dokadrowany .

Jak ktoś ma jakieś foty z 1d to mógłby wrzucić?

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

A dokupił ktoś już ten adapter z potwierdzeniem ostrości?

Może się podzieli wrażeniami?
    Na świat spoglądam przez armatę...

Dopiero zaczyna Awatar Bomberp
    Miasto
    Grodzisk Maz

Domyślnie

Z adaptera korzystam na przejściówce z M42 i jestem zadowolony z efektów. Natomiast z tym szkłem adapter się nie sprawdzi, jest tak duża GO, że będzie potwierdzał ostrość już na samym początku GO jak i na jego końcu.
    Praktycznie można raz ustawić ostrość na hiperfokalną i focić na tym ustawieniu z zadowalającym skutkiem. Ja mam problem, że czasami bezwiednie przekręcam pierścieniem i wychodzę z punktem ostrości poza GO.
    Natomiast bez adaptera to na pewno nie podchodził bym do 85mm tam GO jest bardzo mała.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    A dokupił ktoś już ten adapter z potwierdzeniem ostrości?

Może się podzieli wrażeniami?
    Adapter do tego Samyanga jest zupełnie niepotrzebny. Co innego 85 1.4.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Podobno nie ma glupich pytan, choc jak mysle o pytaniu, ktore zaraz tu padnie popadam w watpliwosci. Do rzeczy.

Dosc mocno jestem zainteresowany tytulowym szkielkiem, jednak nigdy zadnego manuala nie mialem w rece. Stad rodzi sie pytanie odnosnie pewnych rzeczy, ktore normalnie robi AF etc. Czy praca takim Samyangiem jest mozliwa tylko w pelnym manualu czy priorytety przyslony/migawki rowniez wchodza w gre?
    Tzn. ustawiajac manualnie na szkle pelna dziure, wyswietli mi sie czas migawki dla tej przyslony i danego ISO? I analogicznie jesli bylby to priorytet migawki zostane poinformowany jaka F mam ustawic?

Powyzsze dylematy dotyczyly glownie pomiaru swiatla, jednak chcialbym tez wiedziec co nalezy robic z pierscieniem ostrosci. Zakladajac, ze chce miec ostrosc od mozliwie najkrotszej odleglosci od obiektywu to ustawiam pierscien ostrosci na min wartosc w tym wypadku zdaje sie 30 cm?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W grę wchodzi tylko priorytet przysłony. Z tym że ponieważ aparat nie "widzi" obiektywu na wyświetlaczu masz przysłonę 0.0 niezależnie od tego jak ją ustawisz na obiektywie. No chyba że masz dandelion, wtedy pokaże Ci przysłonę zaprogramowaną w chipie, ale na działanie aparatu nie ma to wpływu. Czas migawki będzie dobrany na podstawie docierającego do układu pomiarowego światła, więc "automatycznie" będzie uwzględnione przymknięcie obiektywu.

Strona 46 z 86 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów