dzisiaj dotykalem. jestem pod wrazeniem. naprawde dobra konstrukcja. optycznie nie porbowalem.
dzisiaj dotykalem. jestem pod wrazeniem. naprawde dobra konstrukcja. optycznie nie porbowalem.
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Moje szkiełko właśnie wylądowało na serwisie...
pierścień ustawiania ostrości (ta część zewnętrzna - gumowa) odkleiła się od obiektywu - działała jedynie jak się mocniej ją objęło i docisnęło do obiektywu....
![]()
---10kg Canona w Torbie---
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
EF i EF-s to rodzaj mocowania i tyle. Oderwij 'dupke' EF-s z Canona 10-22 i bedziesz mogl od 14mm sobie z 5D uzywac. EF-s to wymysl canona, zapewne aby rozgraniczyc specjalne szkla projektowane pod Crop. Czy ma to sens to nie wiem, to moja sprawa pod co podpinam i przeciez kadrowac winiete tez mozna... Masa Tamronow i Tokin pod Cropa ma mocowanie EF, podpinajac pod pelna klatke mozesz od pewnych ogniskowych uzywac je bezproblemowo nawet bez winietowania. Samyanga 8mm takze podlaczam pod mojego analoga i bardzo dobrze to wyglada (po kadrowaniu).
Tyle że niektóre szkła wadzą o lustro i mogą trochę popsuć...
Jakie? EF-S wogole nie wcisniesz w mocowanie tylko EF. A reszta firm robi normalne mocowania EF. Pewnie masz na mysli stare M42, ktore na EF FF moga wadzic gdy sa ustawiane na nieskonczonosc.
Mówię o tym, że nie mogliby zrobić wszystkich szkieł z mocowaniem EF, bo niektóre wadzą o lustro. Bosh!
Z tym haczeniem o lustro to też różnie. Mam 17-85 IS i on teoretycznie jest EF-S ale, jak go kupowałem to miałem jeszcze EOSa 10-kę więc znalazłem sobie tutka w necie, ściągnąłem (przy okazji przesyłki z USA) "dupkę" z odpowiedniego szkła i teraz mam 17-85 EFtyle że dalej pod crop'a.
Wiem, że nic nie wiem :/
To zapytam wprost. Ma ktoś możliwość zapięcia pana S do FF albo cropa 1,3 i podesłania mi na maila jakiegoś highresa? Baardzo jestem ciekaw jak to się zachowuje. Zwłaszcza pod 1,3...
Ostatnio edytowane przez himi ; 04-08-2009 o 22:30
Poszukaj w tym wątku. na 1.3 są sample