Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: wybór karty pamięci

Mieszany widok

Miasto
    Szczecin

Domyślnie wybór karty pamięci

Zastanawiam się jakie macie preferencje dotyczące kart pamięci w waszych puszkach? I dlaczego akurat taki wybór
    Ostatnio edytowane przez neo1 ; 23-04-2009 o 13:09

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neo1 Zobacz posta
    Zastanawiam się jakie macie preferencje dotyczące kart pamięci w waszych puszkach?

CF - Sandisk Extreme III lub Extreme IV

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Ja preferuje czerwono-czarne lub zielono-czarne z naciskiem na te 1wsze bo lubie kolor czerwony i czarny zarazem
    Generalnie watkow o kartach jest troche na forum i juz chyba wszystko na ich temat zostalo napisane - nie wiem czy jest sens pisac o tym od nowa
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Może i masz rację. Więc zamykamy temat

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

a ja wręcz odwrotnie - zostawiłbym ten temat ogólnie "wybór karty pamięci" a od tej pory zamykał wszystkie pozostałe typu "jaka karta do ..."

i teraz na temat: u mnie dobór karty przebiega nastepująco:

1/ otwieram sobie stronkę: http://www.robgalbraith.com/bins/mul...e.asp?cid=6007
    2/ z rozwijanej listy wybieram interesujący mnie aparat,
    3/ wybieram sobie coś z czołówki, omijając SanDiski (bo mi się nie chce zastanawiać nad podróbkami).

w ten sposób np. do 5D wybrałem sobie Lexar 2GB 133X oraz Transcend 2GB 120X, a na "czarną godzinę" zostały mi jeszcze po 300D dwa Kingstony Elite Pro: 512MB oraz 1GB :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Z tym wyborem to też jest kwestia gdzie fotografujemy.

Ja akurat na początku kompletowałam sprzęt pod wyjazd, i potrzebowałam duuużej pojemności. Mam 2x Sandisk Extreme III 8GB i Transcenda 133x 8GB. Przy wyjeżdzie w większą dzicz/dłuższym dokupię kolejne karty. Laptopa nie zawsze warto/można brać. A databanki są cięższe i wymagają ładowania.

Zakładając, że większość "lepszych" kart wyrabia 7mb/s to taki RAW z 40d zrzuca w 2sec. Ciekawa jestem ile % użytkowników to wykorzystuje...
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Domyślnie

Ostatnio nabyłem 2 różne: Kingstona 16GB x133 za 118PLN i Preteca 32GB 233x za 300PLN,
    dzięki temu (i jeszcze paru mniejszym kartom kupionym w przeszłości) wreszcie (mam nadzieję) nie będę używał databanku. Szczególnie podoba mi się proporcja cena/pojemność w Pretecu, za 16GB 233x chcieli aż 200PLN...więc wolałem 32GB.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

SanDisk Extreme III 8 GB w 40D z tele. Zestaw używam bezpośrednio na meczach. Potrzebna była pojemna karta z której szybko się zrzuci około 500 zdjęć (dwa mecze) i która pomieści więcej niż 1000 zdjęć (4 mecze w weekend).

A na drugim 40D z krótkim zoomem SanDisk Ultra II 4GB. Ultrę używałem wcześniej z tele, ale potem dokupiłem ExtIII i Ultra poszła do aparatu używanego mniej intensywnie.

Szybkość w aparacie nie miała najmniejszego znaczenia dla mnie bo na meczu robię w jpg i nie walę serii po 70 zdjęć.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To ja się podepnę ze swoim pytaniem.
    Robię Canonem 40D i na najszybszym trybie seryjnym (rawy) na karcie SanDisk Extreme III 8 GB zatyka się bufor po około 6-7 zdjęciach
    Wiem, że to głównie kwestia procesora, ale może są karty , które jakoś polepszą ten wynik ilości zdjęć w serii. Chodzi o polepszenie wyniku o więcej niż 1 zdjęcie
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    To ja się podepnę ze swoim pytaniem.
    Robię Canonem 40D i na najszybszym trybie seryjnym (rawy) na karcie SanDisk Extreme III 8 GB zatyka się bufor po około 6-7 zdjęciach
    Wiem, że to głównie kwestia procesora, ale może są karty , które jakoś polepszą ten wynik ilości zdjęć w serii. Chodzi o polepszenie wyniku o więcej niż 1 zdjęcie
    Wyłącz odszumianie zdjęć...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów