Witam i o obiektyw pytam bo tu sesja tam praca i strasznie opuściłem się w tematyce a wyjazd w Maju pogonił mnie i chciałbym zakupić jakieś przedłużenie KITowego ISa... dodam że możliwe najtańsze z rozsądnych....
Tak właściwie to zastanawiam się nad Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro oraz Tamron 70-300mm F4-5.6 Di LD Macro - głównie z racji ceny a tu jednak mam pytanie - czy warto dopłacić do 55-250 ISa tylko dla samej stabilizacji? Lubie zdjęcia wieczorem, nocą, nie boję się uzywać statywu ale wiadomo że nie w każdej sytuacji jest miejsce i czas na rozkładanie się... Ewentualnie proszę o drobną poradę co jeszcze wziąść pod uwagę tak aby cenowo nie przebić wspomnianego nowego Canon 55-250 IS (tak więc biorę po uwagę używki).
No i jak z Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro - w moim 1000D jest mocowanie EF (EF-S) natomiast podobno ten Tamron ma tylko AF więc nie jest kompatybilny z EF... (a cenowo za nowy trza dać tyle co za wyżej wymienione używki więc pytam).
Pytanie może nie koniecznie o same obiektywy bo testy wyczytałem, ale o praktyczny aspekt ISa. Miałem kiedyś Fuji S5600 z dużym zoomem i nauczyłem się trzymać stabilnie aparat, jednak na np. koncertach o wieczorowej porze nie wypadał najlepiej... no ale tam możliwości np. ISO były bez porównania gorsze.