Mastertoon.. Chociaż jestem głównie analogowcem, to jednak nie umiem się powstrzymać i nie wtrącić swoich 3 groszy.
Mylisz, mylisz, kompletnie mylisz pojęcia... - Tamorn z pewnością ma AF. Tak jak większość nowych szkieł pod Canona. AF to autofocus przecież..
A jeśli chodzi o różnicę bagnetów - pewnie zbytnio to uproszczę, ale sprawdzi się w 98%:
System EF - starszy typ mocowania od kilkunastu lat funkcjonujący u canona. PASUJE DO KAŻDEJ WSPÓŁCZESNEJ, CYFROWEJ PUSZKI CANONA!
System EF-S - pojawił się razem z cropem i cyfrówkami. Z nielicznymi wyjątkami NIE PASUJE DO STARSZYCH BODY. I mowa tu tak naprawdę o niekompatybilności z analogami.
Słowem, Tamron którego znalazłeś, nie ma najmniejszych podstaw do "niepasowania" do twojego 1000D (I think). Tym bardziej, że o ile mi wiadomo - to rozszerzenie Tamiego "Di II LD" oznacza konstrukcję szkła stworzonego pod cyfrówki. Ale tutaj mogę się mylić, więcej ci powiedzą specjaliści - zwłaszcza w osobie Cichego.
PS. -
Z czystej ciekawości.. To po co ten wpis?Co on ma wspólnego z pytaniem Mastertoona? Jeśli chcesz się pochwalić stanem posiadania, wyedytuj stopkę. Potraktuj to jako łagodną złajankę, bo zaraz posypią się gromy za bezsensowne nabijanie postów.