Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Low-endowe przedłużenie KITa

Mieszany widok

Mastertoon
    Guest

Domyślnie Low-endowe przedłużenie KITa

Witam i o obiektyw pytam bo tu sesja tam praca i strasznie opuściłem się w tematyce a wyjazd w Maju pogonił mnie i chciałbym zakupić jakieś przedłużenie KITowego ISa... dodam że możliwe najtańsze z rozsądnych....
    Tak właściwie to zastanawiam się nad Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro oraz Tamron 70-300mm F4-5.6 Di LD Macro - głównie z racji ceny a tu jednak mam pytanie - czy warto dopłacić do 55-250 ISa tylko dla samej stabilizacji? Lubie zdjęcia wieczorem, nocą, nie boję się uzywać statywu ale wiadomo że nie w każdej sytuacji jest miejsce i czas na rozkładanie się... Ewentualnie proszę o drobną poradę co jeszcze wziąść pod uwagę tak aby cenowo nie przebić wspomnianego nowego Canon 55-250 IS (tak więc biorę po uwagę używki).
    No i jak z Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro - w moim 1000D jest mocowanie EF (EF-S) natomiast podobno ten Tamron ma tylko AF więc nie jest kompatybilny z EF... (a cenowo za nowy trza dać tyle co za wyżej wymienione używki więc pytam).
    Pytanie może nie koniecznie o same obiektywy bo testy wyczytałem, ale o praktyczny aspekt ISa. Miałem kiedyś Fuji S5600 z dużym zoomem i nauczyłem się trzymać stabilnie aparat, jednak na np. koncertach o wieczorowej porze nie wypadał najlepiej... no ale tam możliwości np. ISO były bez porównania gorsze.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wielkiego doświadczenia ze szkłami nie mam. Właściwie żadnego, mam tylko kit i długi kit 55-250 i jego mogę ci polecić. W testach też wypada nieźle.

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mastertoon Zobacz posta
    No i jak z Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro - w moim 1000D jest mocowanie EF (EF-S) natomiast podobno ten Tamron ma tylko AF więc nie jest kompatybilny z EF...
    Mastertoon.. Chociaż jestem głównie analogowcem, to jednak nie umiem się powstrzymać i nie wtrącić swoich 3 groszy.
    Mylisz, mylisz, kompletnie mylisz pojęcia... - Tamorn z pewnością ma AF. Tak jak większość nowych szkieł pod Canona. AF to autofocus przecież..

A jeśli chodzi o różnicę bagnetów - pewnie zbytnio to uproszczę, ale sprawdzi się w 98%:

System EF - starszy typ mocowania od kilkunastu lat funkcjonujący u canona. PASUJE DO KAŻDEJ WSPÓŁCZESNEJ, CYFROWEJ PUSZKI CANONA!
    System EF-S - pojawił się razem z cropem i cyfrówkami. Z nielicznymi wyjątkami NIE PASUJE DO STARSZYCH BODY. I mowa tu tak naprawdę o niekompatybilności z analogami.

Słowem, Tamron którego znalazłeś, nie ma najmniejszych podstaw do "niepasowania" do twojego 1000D (I think). Tym bardziej, że o ile mi wiadomo - to rozszerzenie Tamiego "Di II LD" oznacza konstrukcję szkła stworzonego pod cyfrówki. Ale tutaj mogę się mylić, więcej ci powiedzą specjaliści - zwłaszcza w osobie Cichego.

PS. -
    Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Wielkiego doświadczenia ze szkłami nie mam. Właściwie żadnego, mam tylko kit i długi kit 55-250 i jego mogę ci polecić. W testach też wypada nieźle.
    Z czystej ciekawości.. To po co ten wpis? Co on ma wspólnego z pytaniem Mastertoona? Jeśli chcesz się pochwalić stanem posiadania, wyedytuj stopkę. Potraktuj to jako łagodną złajankę, bo zaraz posypią się gromy za bezsensowne nabijanie postów.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    ...Tym bardziej, że o ile mi wiadomo - to rozszerzenie Tamiego "Di II LD" oznacza konstrukcję szkła stworzonego pod cyfrówki. Ale tutaj mogę się mylić...
    Dokładnie masz rację, obiektywy Tamron Di II LD to są szkiełka przeznaczone do lustrzanek z cropem.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Chyba każdy na forum z tej dwójki wybrałby dobrze znana Sigme APO, która pomimo kiepskiego i niecelnego autofokusa jest dosc ostra po przymknieciu. nieporownywalnie najlepiej wypada 55-250IS i wcale nie chodzi tylko o stabilizacje. Po pierwsze puszka-szkło lubią się, co wiecej long kit jest ostry w całym przedziale, w przeciwienstwie do Sigmy, która powyżej 200mm to potworne mydło.
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Bywalec Awatar trolluch
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

A jeśli chodzi o Tamrona 55-200 to odradzam - na 200mm ogromna aberracja, AF tragiczny.
    Jakiś czas temu bawiłem się przez jeden dzień Canonem 75-300 i sprawował się lepiej.
    coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

ja mam tamron 55-200 i naprawde chwale sobie ten obiektyw-może dla niektórych głośny i wolny-ale mi do sportów extreme wystarcza (porównanie)
    A wi warto zauważyć!!

Tamron od 55-do 135 ma światło 4 dopiero potem zaczyna się podnosić )

jak chcesz zobaczyć zdjęcia z tamrona-wejdz na moją stronkę(podpis) i 2 ostatnie sesje skate sa robione głównie tamronem(oprócz tych fisheye oczywiscie)
    Ostatnio edytowane przez Amok ; 22-04-2009 o 18:17
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

Uzywalem ww sigmy 70-300 APO przez 2 lata i stwierdzam ,ze w tym zakresie cenowum lepszego obiektywu chyba nie znajdziesz. Jakosc uzyskiwanego obrazu jest naprawde dobra. Mi najbardziej przeszkadzala ergonomia pracy ale nie bede nic marudzil i cie zniechecal. Jak chcesz to moge jakies fotki znalezc.

Nie wiem nic na tema tego canonowskiego z IS-em ale przy takiech ognsikowcyh IS to fajne sprawa. Nie wiem czy we wszystkich obiektywach dziala tak samo ale w mojej L-ce naprawde robi roznice.
    Positively dirty minded

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mam Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro z 450D i nie narzekam, poprostu cena tego szkła jest taka jak jego jakość inaczej się nie da tego określić. Przy 200mm zauważyłem naprawde spore problemy z AF - reszta zakresu ok. Sam AF faktycznie momentami można porównać do wiertarki udarowej (przy założeniu że porównujemy np. z USM). Ale można nim fajne fotki zrobić - tylko trza się naumieć
    Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
    http://noop.pl <-homesite

piterpan
    Guest

Domyślnie

Wydaje mi się, że dobrym wyjściem dla Ciebie będzie canon 55-200 USM. Z drugiej ręki można go kupić za około 400-500 zł. Za taką kasę masz spoko obiektyw z niezłym autofokusem. Jest szybszy niż kit, a w moim przypadku też ostrzejszy. Jeśli chcesz zobaczyć kilka zdjęć wykonanych tym szkłem to pisz na PW.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów