Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Wymiana matrycy w 5D

Bywalec Awatar E.3
    Miasto
    Police/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC Zobacz posta
    Co poza tym - pomimo,że tego nie zlecałem - został ładnie wyczyszczony cały "tor optyczny" od wizjera do matówki.
    Zostały usunięte syfki, które widoczne były w wizjerze ( a których normalnie bez rozbiórki aparatu nie dało się usunać ), wyczyszczono matówkę, wyczyszczono styki ( kółeczka chodzą jak nowe ).
    Też ostatnio wymieniałem filtr na matrycy w swojej piątce. Koszt to 930 złotych. Czas naprawy niecały tydzień z przesyłkami.
    Korzystałem z tego serwisu - fotoelektronik.pl
    Opinia - super! Aparat wyczyszczony wszystko ładnie działa, żadnych brudów na matrycy.

Cytat Zamieszczone przez JackC Zobacz posta
    Niestety nie dostałem uszkodzonego filtra po wymianie - i materiał z którego jest zrobiony dalej będzie tajemicą CANONA .
    Ja dostałem swój uszkodzony filtr, ktoś chce to zapodam foto jak to wygląda
    Moje graty: EOS 350D, C50 f/1.8 (plastik fantastik) i KIT

Domyślnie

Ja troszkę w innej materii .
    Hot piksele ,pojedyncze okolo 10- 20 na całej matrycy i szczególnie po dłuższym naświetlaniu(120 -480 s .Zdjęcia robie przeważnie w Raw i problem jest widoczny przy powiększeniach .
    Ptyanie brzmi :czy hot piksele to taka norma ,czy trzeba się zastanowić nad wymianą matrycy ?
    ...a problem dotyczy C5d jedynki

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia | Warszawa

Domyślnie

Norma, przy dłuższych czasach zawsze ci tego wylezie trochę.

Coś już napisał

Domyślnie

Poszukaj na forum. Ciężko trafić matrycę bez hotów na dłuższych czasach naświetlania. Jak byś użył szukajki, znalazł być też informacje że po wysłaniu do serwisu mogą ci je zmapować, przez co nie będą widoczne na foto. 10-20 sztuk to jest nic.
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Domyślnie

Witam. Ja również wymieniłem zarysowane powłoki na filtrze AA w http://fotoelektronik.pl/index.php?o...d=12&Itemid=42 cena 940 pln. i jestem zadowolony

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jak wygląda stan na dziś, tzn. gdzie można najtaniej i najskuteczniej wymienić porysowaną powłokę filtra AA?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli masz funkcje czyszczenia matrycy (bo tyczy sie to kazdego Canona) zdejmij obiektyw i podnies lustro (w menu sensor cleaning) poczekaj 20 sek i wylacz aparat. Masz jeszcze hot pixele?
    50D; 70-200 L f/4; 17-40 L f/4; 28 f/2.8; 50 f/1.8; 85 f/1.8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Sorry sloik1979, odświeżyłem stary wątek bez ostrzeżenia, hot piksele były dyskutowane rok temu

Domyślnie

Niestety i ja muszę wymienić swój filtr.
    Widzę, że fotoelektronik cieszy się (w tym wątku) dobrą opinią i jest tańszy. Czy wy wszyscy jesteście z Rzeszowa? Dojeżdżaliście do nich i dostarczaliście osobiście czy może wysyłka? No i nie wiem jak z gwarancją - bo mój aparat ją jeszcze ma - czy korzystanie z tego serwisu nie naruszy jej warunki?

Jestem z Warszawy, więc mam bliżej na Żurawią (bo tam też wymieniają) lub na Żytnią (wiecie czy może się tam coś zmieniło?) , ale boję się tam oddać bo opinie różne i drożej.

Pytanie do JackC:
    Czy doszukałeś się jakiś pyłków między filtrem i matrycą?

Bardzo proszę was wszystkich o pomoc
    Pozdrawiam
    Maciek

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów