Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Wymiana matrycy w 5D

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Wygląda na to, że problem z filtrem do 5D jest tylko na Żytniej.
    W serwisie w Wiedniu osoba prywatna może zamówić bez problemu sam filtr, kurier dostarcza do domu, czas realizacji 10-15 dni.

Co istotne !!! Filtr widnieje w katalogach jako część zamienna (a nie tylko komplet z matrycą) i logika podpowiada, że problem jest tylko w wiadomym miejscu
    Ostatnio edytowane przez Selena ; 28-04-2009 o 11:49

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

eh ta Polska kraj skrajności, no cóż skazani jesteśmy na to co jest ... swoja droga podczas zakupu sprzętu firmy Canon dostałem gwarancje na rok czyli po roku jak mi cos padnie będzie trzeba się wykłócać ... ktoś z was juz to przechodził ??
    Canon FF

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Z racji długiego weekendu, dostarczenie filtra do 5D trwało nieco dłużej (o czym uprzedzano :wink czyli ... 8 dni

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

No i co z tym filtrem dalej, jaki byl calkowity koszt od zamowienia do dostawy?
    Gdzie Ci go wymienili?

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    No i co z tym filtrem dalej, jaki byl calkowity koszt od zamowienia do dostawy?
    Gdzie Ci go wymienili?
    Całkowity koszt tzn. filtr, przesyłki, wymiana itd. to 900-1000 zł (w zależności od kursu euro )

Wymiana tutaj :http://fotoelektronik.pl/index.php?o...d=12&Itemid=42

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC Zobacz posta
    Ion: Naprawę zleciłem do Foto-Tronika w Warszawie na Żurawiej http://www.foto-tronik.eu/kontakt.htm. Koszt wymiany wynosi 1200,0 zł.

Nie wysłałem jeszcze aparatu, gdyż nie posiadają filtrów na stanie i trzeba czekać około 3 tygodni na sprowadzenie i dopiero wtedy wysyłam aparat. Sama wymiana pewnie 1 lub 2 dni zajmie. Ale mam już u nich otwarte zlecenie i ... pozostały już tylko 2 tygodnie . Mam nadzieje, że nie dostanę "wartości dodanej" do matrycy ;-). Różne opinie krażą o Foto-Troniku w internecie, ale zdecydowałem się zaryzykować. Niemniej jednak ta firma figuruje jako autoryzowany serwis Canona http://www.canon.pl/Support/Consumer...tor/index.aspx

Po naprawie dam znać czy wszystko jest ok. No i oczywiście zrobię test wytrzymałości starego filtra.
    JackC - wymieniłeś już matrycę w Foto-Troniku?
    Jaki efekt?

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

A gdzie tam !
    15-04-2009r. zrobiłem wpłatę zaliczki i ... dalej czekam na dostawę filtrów do serwisu i dopiero wtedy dostarczę tam swój aparat do naprawy. Dzwoniłem w ubiegłym tygodniu i jeszcze nie dostali nowej partii filtrów.
    Zaczyna mnie denerwować takie czekanie .

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Domyślnie

A możesz pokazać, jak na zdjęciach wyglądały te zarysowania?

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aciek_l Zobacz posta
    A możesz pokazać, jak na zdjęciach wyglądały te zarysowania?
    Cześć. Wysłałem kilka "próbek" na Twojego e-maila :-D.

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Od kilku dni jestem posiadaczem 5d z wymienionym filtrem na matrycy. Zaraz po odebraniu przesyłki od kuriera zrobiłem kilka testowych fotek i ... od razu wystąpiły mi zimno/gorące poty ,
    gdyż w kilku miejscach pojawiły się czarne plamki. Na szczęście po oględzinach za pomocą laboratoryjnej lupy okazało się, że są to drobne pyłki, które znajdowały się na zewnętrznej powierchni filtra. Za pomocą stępelka Dust Aid udało się je bez problemu wyczyścić. Pod lupą widać też było, że powierchnia filtra jest gładziutka bez rysek i plam. Na kolejnych fotografiach już nie było plamek - czyli wygląda na to, że podczas naprawy pod filtr chyba się nic nie dostało. Chyba - ponieważ na pierwszy rzut oka przy f8-f14 jest czysto.

Co poza tym - pomimo,że tego nie zlecałem - został ładnie wyczyszczony cały "tor optyczny" od wizjera do matówki.
    Zostały usunięte syfki, które widoczne były w wizjerze ( a których normalnie bez rozbiórki aparatu nie dało się usunać ), wyczyszczono matówkę, wyczyszczono styki ( kółeczka chodzą jak nowe ).

Natomiast co do ogólnej pracy aparatu - na razie trudno mi powiedzieć, czy czy wszystko jest porządku, czy też coś zostało skopane. AF ustawia tak jak do tej pory. Reszta wyjdzie w trakcie użytkowania. Niemniej jednak widać, że serwisant starał się wykonywać jakieś regulacje po wymianie filtra, gdyż licznik zarejestrował że w serwisie zrobiono około 600 zdjęć.

Niestety nie dostałem uszkodzonego filtra po wymianie - i materiał z którego jest zrobiony dalej będzie tajemicą CANONA .
    Z opisu który zostałem z serwisu wynika, że była porysowana i uszkodzona powłoka ochronna na filtrze. Czy filtr jest w 5d ze szkła ? - raczej w to wątpię. Tym bardziej, że jest to już drugie 5d z zarysowanym filtrem, z którym miałem do czynienia. Z rok temu w berlińskim serwisie wymieniałem filterek w służbowym aparacie.
    Niech to będzie przestroga, dla osób które bez sprawdzenia podają informację, że czyszczenie matrycy bez mała można wykonać papierem ściernym
    Ostatnio edytowane przez JackC ; 06-06-2009 o 13:31

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów