Może to być problem jeśli osoba z aparatem odjedzie razem z pojazdem w jego wnętrzu.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Ostatnio edytowane przez MatusP ; 17-05-2009 o 11:10
Miało iść na Fotografię Miesiąca, ale nie chciało mi się tyle czekać. MacGyver, możesz mnie zdyskwalifikować
Tym razem składanka z prawie 100 (słownie: STU) kadrów. W dodatku HDR, więc prawie trzysta RAWów. Śmiejcie się, śmiejcie, ale inaczej się NIE DAŁO: "pomieszczenie" ma ok. 3 metrów szerokości i kształt prostokąta. Ciekawe, czy się spodoba...
LINK DO ZDJĘCIA
Specjalnie wklejam LINK, abyście zobaczyli zdjęcie w formacie 1200x800 - robi lepsze wrażenie, niż 800x533.
Kurde, no tak patrzę na to zdjecie patrzę, myśle o tym wszystkim.. Naprawdę szanuję i podziwiam Cię za to co tworzysz, te składanki, panoramy, nawet nie wnikam ile to pracy i czasu Ci zajmuje (bo napewno nie mało), więc naprawdę szacun dla Ciebie za to, ale jednak pewien niesmak zostaje..
Dlaczego niesmak? Ano dlatego, że rozumiem, gdybyś tyle czasu poswięcił na zrobienie jakiejś panoramy całego Gdańska nocą, moze jakiś innych krajobrazów, ale nie męczyć się nad zrobieniem 300 zdjęć pomieszczenia, które ma 3 metry szerokosci.. Wcale niewiele gorzej wygląda zdjęcie nr 3 w Twojej galerii, a zrobione zostało z 1 kadru (chyba:wink, sorry, ale mimo wszystko uważam, że to przerost formy nad treścią..:wink:
Proszę, nie traktuj tego komentarza jako uszczypliwej uwagi, uważam, że dworzec gdański nie jest na tyle sławnym, czy niepowtarzalnym obiektem, żeby poświęcac mu tyle uwagi, by zrobic taką panoramę.. Mimo wszystko, jak już mówiłem szanuję i podziwiam Cię za Twoją pracę.
Pozdrawiam
PS: wielkiej kariery też nie wróżyłbym tej panoramie na konkursie. Ludzi nie obchodziłoby (niestety) jak dużo czasu poświęciłeś na jej zrobienie. Widzą b. mocno zniekształcony obiekt, swoją drogą mało unikalny, więc raczej by odpoadł. Tymbardziej, że musiałbyś wystawić "znaczek":wink:
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Młody, gniewny i do tego leniwy?Fotografia to też sztuka cierpliwości.
HDR - to tylko technika osiągnięcia celu, i mimo że jestem "purystą" - krytykować tego nie będę
#6. Ołowianka
Podoba mi się to zdjęcieArchitektura z życiem, choć niewielkim (płynący statek). Chyba najciekawsze z serii.
#7. Dyptyk trzykrzyżowy
A czemu nie tryptyk, jak sugeruje temat - z równo umieszczonymi ściągami (trójkąt) w kadrze w obrocie?
#8. Żak
Gdyby tak wyglądał, to te zworniki by powypadałyProstowałeś fisza? - budynek nieco za bardzo nachyla się.
A musi? To Twoja wizja, choć tyle czasu na taki temat nie chciałoby mi się poświęcać.
Antonio Gaudi, w sensie architektonicznym, to na pewno nie jest, a ile krągłości, prawie brak kątów prostych! (okna po lewej, zadaszenie, schody...). Taki jesteś pracowity a jaki mało cierpliwy (patrz wyżej) - proponuję to zrównoważyć:cool:
Kłaniam się
Lubię obiekty nie-sławne i nie-niepowtarzalne, najlepiej jeszcze pokazane w oryginalny sposób. Uważam, że takie miejsca są bardzo dobrymi tematami fotograficznymi. Tym bardziej, jeśli są naprawdę oryginalnie przedstawione (taki był mój cel w zdjęciu dworca). Swoją drogą, dworzec jest w Pruszczu Gdańskim, nie w samym Gdańsku.
Jest jeszcze kilka miejsc, w których mam zamiar wykonać właśnie takie "gięcie czasoprzestrzeni".
Nie bardzo wiem, o jaki znaczek chodzi...
Leniwy rzeczywiście, strasznie. Ale gniewny? Ja ci dam, takie komentarze!
A tak poważnie - naprawdę "gniewny"? Kiedy?
Oczywiśćie, że to tylko sposób do osiągnięcia celu - w tym przypadku cel był taki, żeby nie wypalić "dworu" i doświetlić tunel na dole.
Dziękuję, że się podobaAle statek nie jest płynący - jest na stałe przycumowany. Należy do Muzeum Morskiego i sam stanowi swoiste "muzeum na wodzie". To tak jako ciekawostka.
Bo jakoś mi tak przypasowało i już.
Nie, to też składanka, z około 40-kilku kadrów. Focę tylko tym, co mam w stopce.
Oczywiście, że nie musi. Tak jak napisałeś: jest to moja wizja i mnie osobiście chciało się tyle nad tym zdjęciem pracować. Nie, żeby proces obróbki był jakoś specjalnie przyjemy, ale...
Krągłości i mała liczba kątów prostych to również element mojej wizji (nie, nie narkotycznej) i mniej więcej tak wyobrażałem sobie to zdjęcie, jeszcze zanim dotarłem na dworzec. A co właściwe miałeś na myśli mówiąc "pracowity, ale niecierpliwy"? Pomijając fakt, że przeczysz sam sobie (wczesniej napisałeś, że jestem leniwy), to po czym poznajesz, że brak mi cierpliwości? Chodzi tylko o to, że nie chciało mi się czekać na wyniki konkursu? Czy ma to ścisły związek ze zdjęciem, a ściślej, z jego formą?
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Miałby ponad 140mpix, ale tak gigantyczny plik nie zmieściłby mi się na dysku, poza tym, po co? W parametrach końcowych w PTGui, tuż przed stworzeniem panoramy, wpisałem jakieś 20 mpix, a po wykadrowaniu w PSie, zdjęcie ma rozdzielczość 4525x3017.