Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Problem z odpaleniem lamp studyjnych błyskiem

Dopiero zaczyna

Domyślnie Problem z odpaleniem lamp studyjnych błyskiem

Mam taki problem.
    Byłem wczoraj na takiej małej sesyjce w studio fotograficznym, w którym lampy studyjne odpalane są błyskiem lampy z aparatu i tu wystąpił problem.
    Mój zestaw Canon 350d i Tumax 386 osmówiły współpracy z lampami. Niby lampy były odpalane, ale zdjęcie było niedoświetlone i wyraźnie było widać, że obiekt jest oświetlany tylko światłem odbitym lampy aparatu. Próbowałem różnych czasów, do 1/3 sek. włącznie, ale nic się nie zmieniało.
    Po zamontowaniu lampki Nikon Speedlight SB600 wszystko zaczęło działać jak należy.
    Pomóżcie i dajcie znać w czym może tkwić problem. Liczę też na info, jaką mogę kupić niedrogą lampkę, która posłuży tylko do odpalenia lamp (wystarczy obrót głowicy o 90 stopni do góry).

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Po raz milionowy chyba - problem tkwi w przedbłysku pomiarowym E-TTL !
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ale ja ustawiałem lampę w trybie Manual palnikiem do góry. Wtedy też jest przedbłysk?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gumaty Zobacz posta
    Ale ja ustawiałem lampę w trybie Manual palnikiem do góry. Wtedy też jest przedbłysk?
    Jeżeli lampa (a nie aparat) była w trybie manual to nie powinno go być i wtedy jest lekka zagadka - studyjne odpalały za wcześnie czy wcale ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Odpalały za wcześnie. Wiem to stąd, że inni obserwowali lampy i wszystkie odpalały, natomiast ja kombinowałem z długościa czasu naświetlania i zszedłem nawet do 1/3 sek, a przy takim czasie powinien być przepał jak szlag. Stąd wniosek, że odpalała za wcześnie. A jak pisałem wcześniej, z Nikonem wszystko szło dobrze

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pobieżnie przejrzałem tą lampę i nie widzę by miała tryb M, tylko TTL. Stąd raczej zawsze miałeś przedbłysk z lampy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Są 2 tryby tej lampy: A (automatyczny) i M (manualny). W trybie manualnym mam możliwość ręcznej zmiany siły błysku (w zakresie 1/1 do 1/16) i ogniskowej palnika ( w zakresie 24-85 mm). Sądzę więc przez domniemanie , że to jest tryb manualny. Faktycznie lampa działa w trybie E-TTL. Nie wiem tylko, dlaczego dalej jest przedbłysk, gdy ustawię tryb M. Z podpiętym Nikonem SB600 (nie moją tylko pożyczoną), działa dobrze, choć muszę przed każdym zdjęciem nacisnąć klawisz ON/OFF, bo inaczej pierwsze zdjęcie w serii (zdjęcia nie rzadziej niż co jakieś 30-40 sekund) jest bez lampy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pisałem to juz na innym poście o podobnej treści, ale próbował ktoś może ustawić w aparacie błysk na drugą kurtynę? Według manuala 350d "Po włączeniu synchronizacji z zamykaniem migawki, błysk pomiarowy jest wyzwalany bezpośrednio po dociśnięciu spustu migawki "do końca". a błysk główny - tuż przed rozpoczęciem zamykania migawki". Jest szansa, że to coś pomoże. Musze sie wybrac do zaprzyjaźnionego studia i spróbować.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

nie pomoże - tzn chyba że będziesz robić w całkowitych ciemnościach przy bardzo długim czasie migawki - bo lampy muszą zdążyć się naładować - bo będzie tak - błysk pomiarowy - lampy odpaliły - migawka otwiera się - lampy się ładują - lampa odpala błyskiem "właściwym" - lampy odpalają / migawka zaczyna się zamykać - i tu kwestia czy zdążą się naładować i czy zdołają odpalić tak szybko przed początkiem zamykania migawki.. IMHO o wiele szybciej, taniej i bez kombinacji kupić sobie:
    1. jakąkolwiek lampę zewnętrzną pasującą do aparatu która ma tryb m i na najmniejszej mocy odpalać lampy przez fotocelę
    lub
    2. Kupić kostkę synchro,przewód - odpalać jedną lampę studyjną przewodem a reszta sama się odpali przez fotocelę
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W tym sęk, że moja lampa (Tumax 386AFZ) ma tryb manual, który włączam (ustawiam błysk na 1/8, ogniskową na 24 i strzał w sufit), a i tak jest błysk pomiarowy. Co do kostki to nie mogę za bardzo pofikać, bo studio nie jest moje, a wszystko tam działa na wymuszenie błyskiem lampy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów