Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Sigma 14mm f3.5

Mieszany widok

Domyślnie

Witam. Czy ta Sigma 14/3,5 to przypadkiem nie jest szkło manualne? Po raz pierwszy słyszę o takim obiektywie (ale nie jestem alfą i omegą). Jeżeli to autofokus to pochodzi sprzed dobrych 15-tu lat. Strzelałem Sigmą 14/2,8 EX i podobała mi się całkiem, niestety ostrzyła nie tam gdzie trzeba z moim 10D. Z EOSem 100 było bez problemów. Z wad jakie nasuwają mi się po krótkim teście to bardzo wystająca do przodu soczewka jest narażona na uszkodzenia i otarcia, a przy tym nie można nakręcić żadnego filtra (w krajobrazowej fotografii to pewien niedostatek). Winietowanie jest wyraźne, tak jak w każdym obiektywie o podobnym zakresie (ja lubię winietowaie). Obiektyw jest podatny na odblaski- pod światło spada mocno kontrast- i mówię tu o obiektywie kilkuletnim- szkło starsze na ogół zachowują się jeszcze gorzej. Na pełnej klatce rzeczywiście 14mm "widzi wszystko" i "tylny plan" oddalony o 10 metrów majaczy gdzieś tam na horyzoncie. Strzelam czasem pejzaże na filmie i 14 mm wydaje mi się dość trudnym szkłem, ale z dużymi możliwościami- jak sam powiedziałeś: kadrowanie to Twoja już głowa... Jeżeli to szkło autofokus to każdy za tą cenę chciałby go mieć, nie zważając na wady. Jeśli manualne to i tak szersze niż wszystkie manuale M42. Tak czy siak o ile nie jest poważnie uszkodzone to jest warte grzechu.

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

To jest dokładnie takie szkło, tylko nie udało mi się znaleźć aukcji pod canona:
    http://cgi.ebay.com/SIGMA-AF-14mm-F3...3%3A1|294%3A50
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Domyślnie

To rzeczywiście autofokus -z tej samej serii z której pochodzi też niezła 24/2,8. Ich wadą będzie nieużywalność na cyfrówkach Canona za wyjątkiem używania programu Av i najniższej możliwej przysłony. Na analogach, zwłaszcza starszych raczej nie będzie problemów- kłopoty z kompatybilnością zaczęły się od Canona 30/33. W najgorszym razie dokupisz sobie za 50zł body 300N, albo za 100 zł Canona 100 Ten obiektyw różni się całkowicie od używanej przeze mnie 14/2,8- wygląda na to że dzięki mniejszej światłosile (f/3,5) można na nim używać filtrów. Ja za tą cenę tak czy siak bym się nie zastanawiał... O ile tylko nie upadł komuś na beton...

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Klamka zapadła. Wezmę na majówkę torbę gratów, i zrobię solidną przeglądówkę

edit:

Może herezja.. Ale dziadostwo wyłazi z canona (corp. inc.) każda szparą.. Jak to jest, że Nikon umiał się z Sigmą dogadać, i mimo konkurencyjności swoich nikkorów - sigmy pasują do "czarno-żółtych" puszek???
    Ostatnio edytowane przez XLesio ; 21-04-2009 o 23:41
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów